Μνημόσυνο για τα εκατομμύρια Ουκρανών, που έχασαν την ζωή τους το 1932-33 στον λιμό , που προκάλεσε η σοβιετική ηγεσία

Μνημόσυνο για τα εκατομμύρια Ουκρανών, που έχασαν την ζωή τους το 1932-33 στον λιμό , που προκάλεσε η σοβιετική ηγεσία

Το Νοέμβριο του  2006 το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναγνώρισε επίσημα  το Holodomor (UkrainianГолодомор) ως γενοκτονία και όρισε το τέταρτο Σάββατο του Νοεμβρίου ” Η Ημέρα Μνήμης Holodomor”  στο έδαφος της Ουκρανίας 1921-1923, 1932-1933 και 1946-1947 

Το Holodomor είναι ο τεχνητός λιμός, που προκάλεσε η Σοβιετική ηγεσία, από τον οποίο, ιδιαίτερα μεταξύ 1932-1933 , έχασαν την ζωή τους πάνω από επτά εκ. άνθρωποι. Αρκετές  χώρες έχουν επισήμως αναγνωρίσει το λιμό της Ουκρανίας ως γενοκτονία. 

 

ΦΩΤΟ: vintagenewsdaily

Σύμφωνα με δελτίο  της Υπηρεσίας Τύπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας  Ουκρανίας  ο Προκαθήμενος της, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας του ουκρανικού λαού στο “Μνημείο Θυμάτων του Holodomor” Χολοντόδοξου» πραγματοποίησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας του ουκρανικού λαού.

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν  εκπρόσωποι του Πανουκρανικού Συμβουλίου Εκκλησιών και Θρησκευτικών Οργανώσεων , εκπρόσωποι των αρχών, δημόσια και πολιτιστικά πρόσωπα και  πολίτες.

Μετά την δέηση τηρήθηκε σε όλη την χώρα ενός λεπτού σιγή και ξεκίνησε η πανεθνική δράση “Ανάψτε ένα κερί”.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ,Volodymyr Zelenskyy,  εκφώνησε ομιλία αφιερωμένη στα τραγικά γεγονότα για όλους τους Ουκρανούς.

Σύμφωνα με το df.news οι Ουκρανοί ανά τον κόσμο τίμησαν τη μνήμη των νεκρών του Holodomor.  Στο Φανάρι , μετά τη Λειτουργία,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους με την έκκληση να θυμούνται αυτή την τρομακτική τραγωδία του παρελθόντος, ενώ κατονόμασε τους υπευθύνους της.  «Αυτή τη μέρα τιμάμε προσευχητικά τα θύματα του Holodomor – του Μεγάλου λιμού της Ουκρανίας, μίας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ανθρωπότητας, καθώς κατά τη περίοδο του μεσοπολέμου του 20ου αιώνα, το 1932 – 1933, πήρε τη ζωή επτά μέχρι δέκα εκατομμυρίων ευσεβών Ουκρανών, μια εποχή που η Ουκρανία έλαβε μια πλούσια σοδειά. Σήμερα προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών αυτών των εκατομμυρίων… Θυμόμαστε το τραγικό τους τέλος και δεν πρέπει να ξεχνάμε για αυτό το μεγάλο λιμό», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Ο Παναγιώταττος  επεσήμανε ότι το Holodomor ήταν “ένα διαβολικό σχέδιο του σταλινού συστήματος, που στόχευε στην καταστροφή της χριστιανικής πίστης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επιμένουμε στο ότι οι Εκκλησίες και οι θρησκείες μπορούν να εμπνέουν, να ενισχύουν και να στηρίζουν τη μάχη για την προστασία της ελευθερίας και της δικαιοσύνης και να καλλιεργούν πνεύμα ειρήνης, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης όχι μόνο μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά και -μέσω της υποστήριξης σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο και στην κοινωνία των πολιτών- πρωτοβουλιών και κινήσεων για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ελευθεριών».

Στη Λειτουργία παρίστατο οι πρόξενοι της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Σλοβακίας, της Ιαπωνίας, της Ελλάδος και της Σουηδίας καθώς και εκπρόσωποι κοινοτήτων Ουκρανών και Τατάρων της Κριμαίας.

Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ: «Όταν μάθουμε να είμαστε άνθρωποι θα μάθουμε να είμαστε και Χριστιανοί» 

Στο Κίεβο ο Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Επίσκοπος Κομάνων, Μιχαήλ, προσευχήθηκε για τους ανθρώπους, που υπέστησαν μαρτυρικό θάνατο δια της πείνας ζητώντας από τον Θεό να τους δεχθεί ως μάρτυρες και να καθαρίσει τους ζωντανούς από την αδιαφορία, την σκληρότητα και τη μη ανεκτικότητα. Μετά την προσευχή ο Έξαρχος κάλεσε τους πιστούς να μεγαλώνουν τα παιδιά τους , καλλιεργώντας τους την αγάπη προς τον συνάνθρωπό τους, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοια εγκλήματα, ενώ επεσήμανε ότι το Holodomor προκλήθηκε τεχνητά από την άθεη σοβιετική ηγεσία. 

ΦΩΤΟ: df.news

«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα, όπως κάθε χρόνο, θυμόμαστε, ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα στην ιστορία του λαού μας. Τον περασμένο αιώνα, εκατομμύρια άνθρωποι βασανίστηκαν από την πείνα, βασανίστηκαν σκόπιμα, απάνθρωπα. Και όταν στρεφόμαστε στην ιστορία, πολλοί άνθρωποι αναζητούν τους λόγους για αυτό που συνέβη. Πώς θα μπορούσε ένας καλός, ευσεβής, εργατικός λαός, που από την παιδική του ηλικία είναι συνηθισμένος να εργάζεται -συμπεριλαμβανομένης σκληρής δουλειάς στη γη- να υποφέρει από τέτοια πρωτόγνωρη πείνα; Και εσείς και εγώ βρίσκουμε την απάντηση στην ιστορία – ότι αυτός ο λιμός δημιουργήθηκε τεχνητά από την άθεη ηγεσία. Και είναι μάλλον δύσκολο να βρούμε τα λόγια για να να περιγράψουμε τις πράξεις αυτών των ανθρώπων, που οδήγησαν στο θάνατο εκατομμυρίων. Συχνά, για να τονίσουν κάποια πολύ ανάξια συμπεριφορά λένε ότι αυτή είναι κτηνώδης. Αλλα εδώ δεν πρόκειται για κτηνώδη συμπεριφορά γιατί ούτε τα κτήνη δεν συμπεριφέρονται έτσι. Αυτό είναι μια συμπεριφορά απάνθρωπη, απόδειξη του μίσους που είχαν οι άνθρωποι για τους άλλους ανθρώπους, για την πίστη, για τη ζωή εν γένει. Έχουμε διαβάσει πολλές ιστορίες για το πώς ακόμη και μικρά παιδιά που πήγαιναν στα χωράφια για να μαζέψουν στάχυα μπορούσαν να εκτελεστούν επειδή μονάχα προσπαθούσαν να βρουν κάτι για να φάνε», είπε .

Ο Επίσκοπος Κομάνων επεσήμανε  πως το Holodomor είναι επιπλέον και μια πρόκληση, ώστε να εκτιμούμε αυτά που έχουμε ως δώρα του Θεού. «Είναι ένα τρομερό γεγονός που δεν έχει καμία δικαιολογία ή εξήγηση. Και αυτή η πληγή που αιμορραγεί στο σώμα του λαού μας θα υπάρχει για πάντα. Αλλά δεν είναι μόνο μια συνεχής υπενθύμιση σε μας για όσα έχει περάσει ο λαός μας, αλλά και μια έκκληση να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε. Για να εκτιμούμε την ευημερία που έχουμε όλοι. Άλλοι έχουν λιγότερα, άλλοι έχουν περισσότερα, αλλά δόξα τω Θεώ, δεν πεινάμε. Για να μπορούμε να αγαπάμε κάθε μέρα ως δώρο από τον Θεό, και να θυμόμαστε τι συνέβη στους συνανθρώπους μας και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Άλλωστε, το να συμπεριφέρεσαι στους άλλους ανθρώπους με χριστιανική αγάπη, με χριστιανική καλοσύνη, είναι κάτι που γεννιέται στην καρδιά μας. Αυτοί οι άνθρωποι που προκάλεσαν τον φρικτό θάνατο εκατομμυρίων αθώων δεν το είχαν αυτό και η συνέπεια ήταν η γενοκτονία του ουκρανικού λαού», τόνισε κατά το κήρυγμά του ο Επίσκοπος. 

Ο Επίσκοπος Μιχαήλ κάλεσε τους πιστούς να προσπαθήσουν, ώστε να μην επιτρέψουν τέτοια απάνθρωπη αντιμετώπιση προς του άλλους στη ζωή τους. «Θα πρέπει να μεγάλουμε τα παιδιά με την κατανόηση ότι είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε με σεβασμό, με αγάπη τον άλλο άνθρωπο, να εκτιμούμε την ανθρώπινη ζωή η οποία έχει από δοθεί από τον Θεό. Ας μας μάθει αυτό το γεγονός, στο οποίο αναφερόμαστε σήμερα, να είμαστε άνθρωποι και τότε πια, όταν μάθουμε να είμαστε άνθρωποι, θα μπορέσουμε να μάθουμε να είμαστε καλοί Χριστιανοί» τόνισε ο Επίσκοπος Κομάνων.

«Είθε ο Κύριος να αναπαύσει τις ψυχές των δούλων του, οι οποίοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου μέσω της πείνας από την άθεη εξουσία, να μας βοηθήσει να εκτιμούμε τη ζωή μας, να βοηθήσει να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας μέσα στην αγάπη και ποτέ να μην ξεχνάμε αυτή την βαριά ιστορική κληρονομιά του λαού μας. Αμήν» – είπε κατά την ολοκλήρωση του κηρύγματός του ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο.

 

Share this post