Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

Η Κύπρος προσφέρει 11 εκ. ευρώ για την στέγαση αδύναμων πολιτών , που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές του 2018

Μνημόνιο Συνεργασίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής υπεγράφη απόψε  μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το Μνημόνιο, η τελετή υπογραφής του οποίου έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, υπέγραψαν η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου και ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και προσυπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την υπογραφή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον κυπριακό λαό «διότι αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, στο Μάτι, σπεύσατε να προσφέρετε ένα πολύ σημαντικό ποσό, 11 εκ. ευρώ, προς αξιοποίηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια σημαντική παρέμβαση στις περιοχές που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές.

 

Και πράγματι μας πήρε αρκετό καιρό, περισσότερο από όσο θα περιμέναμε και εμείς, προκειμένου να προχωρήσουμε στη χωροταξική και πολεοδομική  ανασυγκρότηση της περιοχής η οποία πλήγηκε από τις φωτιές.

Όμως, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση πια να δρομολογήσουμε μια σημαντική παρέμβαση που θα φέρει τη σφραγίδα του κυπριακού λαού, της Κυπριακής  Δημοκρατίας, για τη δημιουργία ενός υποδειγματικού χώρου πρασίνου και ενός συγκροτήματος κατοικιών που θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν εκείνο το καταστροφικό απόγευμα του Ιουλίου 2018.

Για ακόμα μια φορά σας ευχαριστώ για τη γενναιοδωρία σας και πιστεύω πως αυτή σας η πράξη θα είναι ένα αιώνιο σύμβολο της αδελφικής σχέσης μεταξύ των δύο λαών και δεν ξεχνάμε ποτέ ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν σφυρηλατηθεί στο βάθος της Ιστορίας και η δικιά σας συνεισφορά πέρα από το οικονομικό της αντικείμενο συμβολίζει κάτι πολύ βαθύτερο για μας και για αυτό σας ευχαριστώ προσωπικά».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με ιδιαίτερη συγκίνηση και ικανοποίηση υπογράφουμε σήμερα μια πράξη αδελφικής αλληλεγγύης, ελάχιστης ανταπόδοσης της ευγνωμοσύνης για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που περνά ο Κυπριακός Ελληνισμός. Μια συμπαράσταση που καταγράφεται στα βάθη των αιώνων. Ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο των ανθρώπων οι οποίοι έμειναν χωρίς σπίτια, χωρίς το βιός τους. Βιώσαμε κατά την τουρκική εισβολή ανάλογες καταστάσεις, έτσι νιώθω ειλικρινά ότι σήμερα υπογράφουμε ένα συμβόλαιο αδελφικών δεσμών που θα δώσει την ευκαιρία για την κατασκευή 98 οικιστικών μονάδων και ενός χώρου πρασίνου και την ανακούφιση σε όσους βίωσαν τις καταστροφές κατά την πυρκαγιά στο Μάτι».

Τέλος, ανέφερε ότι το έργο «θα και έχει μια σφραγίδα να υπενθυμίζει ότι κάποτε από εδώ ξεκίνησα την πολιτική μου καριέρα και την τελειώνω με ένα έργο προς την Ελλάδα που τόσο αγάπησα και αγαπώ».

ΕΞΑΛΛΟΥ, στην κατ΄ιδιάν συνάντηση , που προηγήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι «η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας γεννά  έντονο προβληματισμό και αγανάκτηση για μια συμπεριφορά που ξεφεύγει πλήρως από το πλαίσιο μιας συμφωνημένης λύσης για την επίλυση του Κυπριακού.

Θέλω να πως για ακόμα μια φορά αυτό το οποίο είχα την ευκαιρία να τονίσω και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λευκωσία, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών και δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από την ουσία του πλαισίου, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και η διαρκής προκλητικότητα, η αύξηση της έντασης, δεν συνάδει με μία εποικοδομητική στάση η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει μία ειλικρινή συζήτηση για ένα σύνθετο πρόβλημα του οποίου, όμως, επί τις παρούσες συνθήκες η επίλυσή του δυσχεραίνεται ιδιαίτερα.

Να γνωρίζεις, ακόμα μία φορά, ότι η στήριξή μας είναι αμέριστη και προφανώς έχουμε πάντα τη δυνατότητα -έγινε και στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών- να εγείρουμε την τουρκική προκλητικότητα, ειδικά όταν αυτή αφορά και έργα, ενεργειακά έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έρευνες οι οποίες διεξάγονται από ευρωπαϊκά πλοία».

.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αισθάνεται την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς.

Επεσήμανε ότι «είμαι βέβαιος ότι η οδός που ακολουθούμε, που είναι και η πλέον ενδεδειγμένη δηλαδή του ειρηνικού διαλόγου, οι προσπάθειες για ένα δημιουργικό διάλογο, που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, που βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών είναι ο πλέον ενδεδειγμένος. Η οποιαδήποτε άλλη συνταγή είναι συνταγή καταστροφής. Ειλικρινά διερωτώμαι: Πόσο πιο ευτυχισμένος θα ήταν ο τουρκικός λαός αν αντί της κούρσας εξοπλισμών που επιδιώκει ο Τούρκος ηγέτης επένδυε στην ευημερία του λαού του, αν αντί να επιδιώκει πώς να παρεμποδίσει τους γείτονες ή πώς θα αξιοποιήσει ένα όραμα που θα είναι εφιάλτης, όπως εξελίσσεται, η χώρα ακολουθούσε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μας δώσουν την ευκαιρία να ζήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος μακριά από εξαρτήσεις, αναχρονιστικές εγγυήσεις και κατοχικό στρατό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων συμμερίζεται  τα ίδια αισθήματα και σκέψεις.

 

 

 

 

Share this post