Μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα, Επισκόπου Τριμυθούντος (της Κύπρου) του θαυματουργού

Μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα, Επισκόπου Τριμυθούντος (της Κύπρου) του θαυματουργού

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Σήμερα , 12 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα, επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια της Κύπρου  και αναδείχθηκε σε Οικουμενικό Ιεράρχη.

Ο Άγιος Σπυρίδων Τριμυθούντος γεννήθηκε στην Άσκεια (Άσσεια) της Μεσαορίας. Άνθρωπος απλοϊκός ο Σπυρίδων,  βοσκός στο επάγγελμα, αλλά και ευφυής, γρήγορα εξελίχθηκε σε σπουδαίο μελετητή της Αγίας Γραφής. Έτσι, αξιώθηκε να ανέλθει στις ψηλότερες βαθμίδες της αρετής και της ηθικής τελείωσης.

Δημιούργησε οικογένεια, πολύ νωρίς όμως έχασε τη γυναίκα του κι έμεινε μόνος να φροντίζει την κόρη του Ειρήνη. Η ευσέβεια και η αρετή του τον κατέστησαν σεβαστό και αγαπητό στους ανθρώπους. Με τις παρακλήσεις του κλήρου και του λαού στο Πανάγιο Πνεύμα, ο Θεός τον ανέδειξε Επίσκοπο Τριμυθούντος, της σημερινής τουρκοκρατούμενης Τρεμετουσιάς.

Η αγιότητα του υπήρξε θαυμαστή, ένεκα του γνήσιου και αυθεντικού Ορθόδοξου φρονήματος, γι’ αυτό και ο Πανάγαθος Θεός τον αντάμειψε από τον καιρό που ήταν ακόμη στη ζωή. Άπειρα είναι τα θαύματα που επιτέλεσε για τη θεραπεία και παρηγορία των ανθρώπων. Σε ανομβρία έφερε βροχές, στη σκληρότητα και στην εκμετάλλευση των πλουσίων απάντησε με τη δίκαιη ανταπόδοση, μετέτρεψε σε χρυσάφι ένα φίδι και το έδωσε σε φτωχό οικογενειάρχη, για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα, συγχώρεσε αμαρτωλούς, που μετανόησαν τίμια με την καρδιά και τη συνείδησή τους.

Στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνεκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος το 325 μ.Χ., αντιμετώπισε τον αιρεσιάρχη Άρειο, που δίδασκε ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός, αλλά δημιούργημα και πλάσμα του Θεού. Αντιμετώπισε έναν αρειανόφρονα ρήτορα, ανέτρεψε τα λεγόμενά του και τον έπεισε να βαπτιστεί ορθόδοξος.

Ο άγιος Σπυρίδωνας καταξιώθηκε σε Πανορθόδοξο Άγιο! Αυτό γίνεται φανερό από τη γενέτειρά του Άσσεια, την επισκοπή του Τριμυθούντα και το Μοναστήρι του όπου και ο τάφος του, από την Κωνσταντινούπολη και την Κέρκυρα, όπου βρίσκεται σήμερα το ιερό του λείψανό του, μέχρι την πόλη του Πειραιά, τη Βόνιτσα, την Κίσαμο Χανίων, την Ελαφόνησο και το Μεσολόγγι, όπου αναδείχθηκε Πολιούχος Άγιος.

Τιμή και ευλογία για τη νήσο μας, που γέννησε Αγίους Πατέρες και Διδασκάλους που συνέβαλαν στη διατήρηση και διαφύλαξη της Αγίας Ορθοδόξου πίστεως και διδασκαλίας.

Πανηγυρίζουν σήμερα η ομώνυμη Μονή στην Τρεμετουσιά, οι ναοί στη Λευκωσία, στο Στρόβολο, στην Πάφο, στην κατεχόμενη Μουσουλίτα και στην Άσσεια. Επίσης, πανηγυρίζει η ανασυσταθείσα επί Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Β΄, Μητρόπολις Τριμυθούντος.

      • Στην πρώτη φωτογραφία : Άγιος Σπυρίδωνας ένθρονος. Η εικόνα φέρει τα αρχικά Ι.Ρ που πιθανώς ταυτίζονται με την υπογραφή του Λευκαδίτη ζωγράφου, Ιωάννη Ρούσσου (1779-1844). 1817. 0,307x 0,262 μ. Δωρεά Μαρίας Αιγειαλίδου (ΓΕ 29735) –ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ. 

 

 

 

 Η Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος στην Τρεμετουσιά βρίσκεται σε στρατιωτική ζώνη 

*Στην συνέχεια δημοσιεύουμε δύο άρθρα ,  το ένα συνέγραψαν οι δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου και Ανδρέας Φούλιας και το άλλο ο ερευνητής Κωστής Κοκκινόφτας

 

                                                  Πανήγυρις στην Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Τρεμετουσιά πριν από το 1974. Ηγούμενος της Μονής ήταν ο μακαριστός Διονύσιος Παπαρχιτοφόρου,                                                                     μετέπειταηγούμενος στην Παναγία Χρυσορροϊατίσσης. Κάτω εικόνα του Αγίου από την Μονή του.  

Λατρευτικά κειμήλια by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

Ο Άγιος Σπυρίδων και η Κύπρος by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο συγγραφέας του πιο πάνω άρθρου Κωστής Κοκκινόφτας

Share this post