Μνήμη στρατηγού Γ.Γιαμαλάκη (1946-2018)

Μνήμη στρατηγού Γ.Γιαμαλάκη (1946-2018)

Επεδίωξα να τηλεφωνήσω για να Του ευχηθώ για τη γιορτή Tου, του Αη-Γιάννη, στο κινητό, αλλά δεν απάντησε. Δεν πειράζει είπα, θα Tον ξαναπάρω. Κι εκεί που το σκεπτόμουν να το ξανακάνω για να Τον ακούσω με παίρνει στο τηλέφωνο ο καλός μου φίλος, ο Γιάννης Πετράς, συνεργάτης στο ΥΠΕΘΑ, από τη θέση του Διευθυντή Στρατιωτικού Γραφείου των Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αποστολάκη και Λουκά Αποστολίδη, για να μου πει: «Μάκη έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Γιαμαλάκης». Περίπου έμεινα σέκος, με το άκουσμα ότι ο Στρατηγός Γιάννης Γιαμαλάκης, της τάξης 1971 της ΣΣΕ, Διαβιβαστής-Καταδρομέας, άφησε τη ζωή. Είχε δώσει μάχες και μάχες ως Στρατιωτικός για την ασφάλεια της Πατρίδας, αλλά την άνιση μάχη με τον καρκίνο την έχασε.

Τον αποχαιρετίσαμε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φιλοθέης, για να ακολουθήσει ο ενταφιασμός Του στο Νεκροταφείο Αναστάσεως του Πειραιά. Παρόντες στο ύστατε χαίρε συνάδελφοι Του-συμμαθητές της τάξης 1971 της ΣΣΕ, φίλοι και συντοπίτες από την ιδιαίτερη πατρίδα, τον Χόνδρο Κρήτης.

Θα τον θυμάμαι πάντοτε με αγάπη και εκτίμηση το Γιάννη Γιαμαλάκη. Μοιραστήκαμε όμορφες στιγμές και είχαμε κάνει ωραίες συζητήσεις. Είχε γνώση πολλών πραγμάτων και είχε χειρισθεί ευαίσθητα θέματα στις θέσεις ευθύνης όπου υπηρέτησε στον Στρατό Ξηράς, στο ΓΕΕΘΑ και την ΕΥΠ. Οι στρατιωτικές πληροφορίες και τα θέματα ασφαλείας ήταν η «δεύτερη ζωή» του, πάσχιζε σε αυτόν τον τομέα και το έργο Του έτυχε της αναγνώρισης από την Πολιτεία. Το «πέρασμά» του από την Κύπρο τυγχάνει γενικής εκτίμησης. Ωστόσο δεν κρίθηκε «αρκετός» για να προαχθεί σε Αντιστράτηγο και αποστρατεύθηκε Υποστράτηγος, το 2004, από τη θέση του Διευθυντή Β’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, κάτι που τον είχε πληγώσει πολύ, όταν όλοι οι προηγούμενοι 10 συμμαθητές του είχαν προαχθεί σε Αντιστρατήγους. Περασμένα αυτά, πλέον…

Η θύμησή Του θα αποτελεί πολύτιμο φάρο στους οικείους Του, δύναμη ζωής και ανάτασης. Το χαμόγελό Του, ποτέ τυπικό ή συμβατικό, θα μάς λείψει.

Μεταξύ των παρόντων για το ύστατο χαίρε στον Στρατηγό Γιάννη Γιαμαλάκη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που είχε το Γιαμαλάκη στην διοίκηση στη ΣΣΕ, στενοί συνεργάτες και οι δύο του Επίτιμου, σήμερα, Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη, όπως και ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α Φράγκος Φραγκούλης. Στεφάνι εστάλη από τον Ακόλουθο Άμυνας της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Γειά σου, αγαπητέ μου Γιάννη. Καλό Παράδεισο, ευχή ειλικρινής. Θα μάς λείψεις, θα αντλούμε πρότυπα και δύναμη από τη φωτεινή Σου προσωπικότητα.

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Share this post