«ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ – ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ 100 χρόνια μετά…»

«ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ – ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ 100 χρόνια μετά…»

Εκδήλωση του Α΄ Αρσακείου  Γενικού Λυκείου  Ψυχικού με ομιλίες, παρρουσίαση   χρονικού  του Ιωνικού Πανεπιστημίου Σμύρνης και μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Το Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, με αφορμή την επέτειο των  100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης αύριο, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 6.30 το απόγευμα στο Θέατρο Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού, με τον γενικό τίτλο «ΜΝΗΜΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ – ΦΩΣ ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ 100 χρόνια μετά…».

Η εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση σχετικού προγράμματος που εκπονείται από το Σχολείο, το οποίο εστιάζει στο Ιωνικό Πανεπιστήμιο, που ιδρύθηκε στη Σμύρνη και οργανώθηκε από τον μεγάλο Μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, αλλά δεν λειτούργησε, λόγω των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν.

Το Α’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού, απέκτησε μερικά από τα ιατρικά όργανα που είχε προμηθευτεί ο Κ. Καραθεοδωρή για το Ιωνικό Πανεπιστήμιο, μετά από δωρεά της Θέμιδος Παπαδοπούλου, Αντιπροέδρου και Εφόρου των Μουσείων της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Στην εκδήλωση της 8ης Δεκεμβρίου θα μιλήσουν οι:

Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων – Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου

Μαρία Ν. Βαϊάννη, Φιλόλογος – Ιστορικός

Παναγιώτης Λάζος, Φυσικός – Εκπαιδευτικός

Μαθητές θα παρουσιάσουν σύντομο χρονικό του Ιωνικού Πανεπιστημίου Σμύρνης και ένα μουσικό μέρος αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος είχε μικρασιατικές ρίζες. Συγκεκριμένα θα ακουστούν αυτοβιογραφικά κείμενα και τραγούδια του συνθέτη από τον δίσκο «Ασίκικο Πουλάκη», που είναι εμπνευσμένος από την Μικρασία.

Η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας.

Την ημέρα της εκδήλωσης θα λειτουργήσει πρωτότυπη Εκθεση Κειμηλίων της Μικράς Ασίας με την υποστήριξη της Εστίας Νέας Σμύρνης και γονέων του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού.

Το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης που δεν λειτούργησε».

 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την άφιξη του ελληνικού στρατού και των επίσημων ελληνικών Αρχών στον μικρασιατικό χώρο, τον Μάιο του 1919, προσκάλεσε τον διακεκριμένο μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή να αναλάβει την ίδρυση και λειτουργία Ελληνικού Πανεπιστημίου στην Σμύρνη. Το Πανεπιστήμιο αυτό, με την ονομασία «Φως εξ ανατολών», πληρούσε όλα τα επιστημονικά κριτήρια της εποχής και είχε ως σκοπό την συνδιαλλαγή ανάμεσα στιςεθνότητες και την γεφύρωση των διαφορών τους, αφού επρόκειτο να ζήσουν μαζί κάτω από ένα φιλικό και αντιαυταρχικό ελληνικό καθεστώς, το οποίο βέβαια δεν θα μεροληπτούσε σε καμιά περίπτωση υπέρ της ελληνικής ομογένειας. Αυτό φαίνεται καθαρά από τις σχολές και το πρόγραμμα που Σπουδών που πρότεινε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή και εγκρίθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Δυστυχώς, τα γεγονότα του Φθινοπώρου του 1922 ανέτρεψαν το σκηνικό. Ο Καραθεοδωρή έμεινε στην Σμύρνη έως την τελευταία μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου1922, με την φροντίδα να περισώσει ό,τι ήταν δυνατό από τα βιβλία, τα 8.000 περίπου όργανα και μηχανήματα των εργαστηρίων, καταφέρνοντας να επιβιβασθεί κυριολεκτικά στο τελευταίο ελληνικό πλοίο, το «Νάξος», που σάλπαρε εσπευσμένα από το λιμάνιτης Σμύρνης. Με γλαφυρό αλλά και δραματικό τρόπο αποδίδει στο βιβλίο του «Η μάστιγα της Ασίας» την τελευταία αυτή σκηνή ο τότε Αμερικανός πρόξενος στην περιοχή George Horton: «Με την αναχώρησή του Καραθεοδωρή έφυγε από την Ανατολή η ενσάρκωση της ελληνικής ιδιοφυΐας, του πολιτισμού και της παιδείας».
Το πρόγραμμα του Α’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού θα διερευνήσει όλο το σχετικό υλικό (αρχειακό και άλλο) και οι εργασίες των μαθητών θα αναρτώνται σε ιστολόγιο που θα δημιουργηθεί στο διαδίκτυο.
Στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς (φθινόπωρο 2022), θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί το θέμα σε πολλές διαστάσεις του, όπως είναι: η σπουδαία προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, η στενή σχέση του με τον Αϊνστάιν, η σκέψη του και οι ενέργειές του για το Πανεπιστήμιο «Ex oriente lux», το όραμά του για μια οικουμενική ελληνική εκπαίδευση

Ιστολόγιο Σχολείου «Μνήμη Μικρασίας»

https://mnimi-mikrasias.blogspot.com

Share this post