Μνημείο στην Αταλάντη για τον Μικρασιατικό και Θρακιώτικο Ελληνισμό.

Μνημείο στην Αταλάντη για τον Μικρασιατικό και Θρακιώτικο Ελληνισμό.

Αθηνών Ιερώνυμος: “Ένας μεγάλος ιστορικός είχε πει: «Η Ελλάδα δεν πληγώθηκε με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά πληγώθηκε με την Καταστροφή της Σμύρνης» και φαίνεται ότι έχει δίκιο”.

«Μόνο με συναλληλία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από την Αταλάντη, όπου βρέθηκε για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τον Μικρασιατικό και Θρακιώτικο Ελληνισμό.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επετείου 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, στην ιστορική πρωτεύουσα των Λοκρών, την πόλη της Αταλάντης, την πόλη που πολλάκις δέχθηκε στην αγκαλιά της ξεριζωμένους Έλληνες, πραγματοποιήθηκαν χθες (21.8.2022) το βράδυ,  από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, με την υψηλή παρουσία του Αρχιεπισκόπου, τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τον Μικρασιατικό και Θρακιώτικο Ελληνισμό, εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν και υλοποίησαν ο Δήμος Λοκρών και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο υποδέχθηκαν εγκαρδίως και με ενθουσιασμό στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας, στον προσφυγικό συνοικισμό της Αταλάντης, ο Ιερός Κλήρος της πόλεως, οι τοπικοί άρχοντες της Φθιώτιδος, με προεξάρχοντα τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ και πλήθος κόσμου.
Μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης ενώπιον του Μνημείου υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, υπό του Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, τον Μακαριώτατο προσεφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Η πρωτεύουσα των Λοκρών, η δεύτερη επισκοπική μου καθέδρα, την οποία εκόσμησαν σπουδαίοι και άγιοι προκάτοχοι μου αρχιερείς, οι επίσκοποι Ταλαντίου και Λοκρίδος, υποδέχεται για μια ακόμη φορά σήμερα τον δικό της άνθρωπο, τον δικό μας άνθρωπο, τον πνευματικό μας πατέρα και 19ο διάδοχο του από Ταλαντίου Αθηνών Νεοφύτου, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριο μου Κύριο Ιερώνυμο τον Β’. Ο 20ος Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας, ο Ιερώνυμος της Ρούμελης και της Ελλάδος απάσης, είναι ο πνευματικός μας ηγέτης όχι μόνο στην προσευχή και στην πνευματικότητα, όχι μόνο στην αγάπη και στην καλωσύνη, όχι μόνο στην κοινωνική πρόνοια και ευποιΐα, όχι μόνο στην παιδεία και τον πολιτισμό, όχι μόνο στα έργα της προόδου και της κοινής ωφέλειας, όχι μόνο στις σπουδαίες εκκλησιαστικές μεταρρυθμίσεις, που έγιναν και γίνονται επί των ημερών του, αλλά είναι ο ηγέτης και στην διατήρηση της εθνικής μνήμης και αυτοσυνειδησίας του Γένους. Γι’ αυτό και ηγήθηκε πέρυσι παλλαϊκών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, αλλά και για τον ίδιο λόγο ηγείται και εφέτος, σε όλη την Ελλάδα, ενός μεγάλου πολιτιστικού προγράμματος μνήμης και γνώσης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Γι’ αυτό και σήμερα βρίσκεται και πάλι κοντά μας.

Στην Αταλάντη των Μακεδόνων, στην Αταλάντη των Προσφύγων, στην Αταλάντη των Μικρασιατών, στην Αταλάντη των Θρακών, στην Αταλάντη των Λοκρών, στην Αταλάντη των συμπατριωτών του Ρουμελιωτών και Στερεοελλαδιτών, για να ευλογήσει την συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας με τον Δήμο Λοκρών και με επίλεκτα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας σε μια εκδήλωση που είναι κατάθεση χρέους και υποθήκη μέλλοντος. Μονάχα ευγνωμοσύνη, τιμή και δόξα πρέπει στον Μακαριώτατο Πατέρα και Αρχιεπίσκοπο μας και η απλή ευχή τα παθήματα του Γένους μας να γίνουν μαθήματα για το σήμερα και το αύριο».

Στην ομιλία του ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανασίος Ζεκεντές χαρακτήρισε την ημέρα ως ιστορική και συγκεκριμένα υπογράμμισε:«Φέτος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε τα τραγικά γεγονότα της πιο σκληρής περιόδου της σύγχρονης Ελλάδας και να τιμήσουμε τόσο τις χαμένες πατρίδες όσο και τους ανθρώπους που ήρθαν ως πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν ως πένητες και βοήθησαν με την τεχνογνωσία τους την Ελλάδα να ανασυνταχθεί, να ενισχυθεί και να προχωρήσει πιο δυνατή.


Ο πληθυσμός της Μικράς Ασίας ήταν ένα σύμπλεγμα λαών. Κυρίαρχο στοιχείο όμως στα παράλια ήταν πάντα το ελληνικό. Είτε από την πλευρά του Εύξεινου Πόντου είτε από την πλευρά του Αιγαίου, οι Έλληνες, εγκατεστημένοι εκεί από την Αρχαιότητα, είχαν πάντα μια ισχυρή θέση. Λόγω της μόρφωσης και της κουλτούρας τους, ξεχώριζαν στο μείγμα των πληθυσμών που ήταν εκεί εγκατεστημένοι.
Σήμερα στον τόπο αυτό τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και των προσφύγων αυτής της ζοφερής περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Βρισκόμαστε σε έναν τόπο προσφύγων όπου στήθηκε η νέα τους ζωή, μακριά από τις πατρίδες τους, από τις οποίες εκδιώχθηκαν βίαια και αθέλητα.
Στον τόπο αυτό που βρισκόμαστε, γύρω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, όνομα συμβολικό και όχι τυχαίο, αναπτύχθηκε σε έκταση 30 στρεμμάτων σύμφωνα με τη σχετική απαλλοτρίωση του 1930 ο συνοικισμός των προσφύγων της Αταλάντης.
Ο παρών συνοικισμός αποτελεί ένα μωσαϊκό προσφύγων που παρόλες τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και μέσα από καταστάσεις εξαθλίωσης πέτυχαν να ριζώσουν στον τόπο αυτό.
Ο Δήμος Λοκρών συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τα γεγονότα του 1922 σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση μνήμης, αλλά και ανάδειξης του πολιτισμού και της παράδοσης των Μικρασιατών και Θρακιωτών.
Οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά τους ανθρώπους και τις εταιρείες που εμπιστεύτηκαν και στήριξαν έμπρακτα την ιδέα να κατασκευαστεί ένα μνημείο τιμής και αναγνώρισης της συνολικής προσφοράς των προσφύγων από την Μικρά Ασία και τη Θράκη στον τόπο αυτό που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν τη νέα τους ζωή.
Ευχαριστώ την εταιρεία Atlas Tapes και προσωπικά την οικογένεια Λάντζη, καθώς και την εταιρεία Hellagrolip και προσωπικά την οικογένεια Λαυρεντιάδη, διότι με την οικονομική τους στήριξη κατασκευάστηκε το συγκεκριμένο μνημείο με την επίβλεψη και επιμέλεια του Ηρόδοτου και του Χρήστου Βαποράκη.

Οφείλω ξεχωριστά να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ που με την υψηλή του παρουσία τιμά και λαμπρύνει την αποψινή εκδήλωση μνήμης. Επίσης, ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών που βρίσκεται πάντα δίπλα μας και είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια μας. Πάνω απ’ όλους όμως θέλω να ευχαριστήσω τους απογόνους των προσφύγων στο όνομα των προγόνων τους που με την εγκατάσταση τους στην Αταλάντη βοήθησαν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη αυτού του τόπου»!

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  Ιερώνυμος Β’ επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους δωρητές του μνημείου και χαρακτηριστικά σημείωσε:
«Απόψε αισθάνομαι μία ιδιαίτερη ευχαρίστηση και μία υπερηφάνεια. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα σε ένα μικρό σχετικά χώρο της Ελλάδος, δημιουργεί ευεργετικά και παρήγορα συναισθήματα.
Ένας μεγάλος ιστορικός είχε πει: «Η Ελλάδα δεν πληγώθηκε με την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά πληγώθηκε με την Καταστροφή της Σμύρνης» και φαίνεται ότι έχει δίκιο.
Απάντηση σε αυτά τα θέματα είναι αυτά τα μικρά γεγονότα όπως το αποψινό. Είναι η αναζωπύρωση της μνήμης, της αγάπης, των μορφών που μας συνδέουν με αυτούς τους τόπους, είτε λέγονται γονείς, είτε λέγονται συγγενείς, είτε λέγονται φίλοι, είτε λέγονται άψυχα πράγματα. Όταν τα βλέπει κανείς νιώθει ότι είναι ζωντανά και όταν τα βλέπει σε μια περίοδο συγχύσεως, σε μια περίοδο περίεργων συγκρούσεων, ακόμη και πολιτικών διενέξεων, βλέπουμε ότι αυτό είναι το παρήγορο σημείο, ότι διατηρείται η φλόγα στις ρίζες.


Όλα όσα και αν κάνουμε και αν πούμε ότι ευεργετούμε τον τόπο, υπάρχει μία άλλη όμορφη λέξη, που υπήρξε στο διάβα της ιστορίας και την βάζουμε καμιά φορά στην άκρη. Είναι ώρα λοιπόν να τονιστεί. Είναι η λέξη συναλληλία. Δουλεύουμε όλοι μαζί, ο καθένας με την δύναμή του, με τα χαρίσματά του, με τις δυνατότητες που έχει, αλλά ο ένας προσθέτει κάτι στον άλλο για να γίνει κάτι καλύτερο. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε, αν αυτό δεν το συναποφασίσουμε, που σημαίνει ότι ο καθένας κρατάει τις ιδέες του, κάνει τον αγώνα του, αλλά στο τέλος οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε.
Σήμερα από αυτή την ωραία ατμόσφαιρα και από αυτή την εορτή αυτό αναπνέουμε. Η αγάπη να συνεργαζόμαστε, η αγάπη του ενός προς τον άλλο, χωρίς να μάχεται η προσωπικότητα, αλλά να προχωρεί το επιθυμητόν. Αυτό να είναι το σύνθημα μας. Ο ένας να βοηθά τον άλλο, ο ένας να συμπαρίσταται. Μόνο με συναλληλία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λοκρών παιάνισε τον Εθνικό μας Ύμνο. Την εκδήλωση πλαισίωσαν: το «Χορευτικό», η «Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μικτή Χορωδία» υπό τον Δρ κ. Ανδρέα Ιωακείμ και η «Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης» του Ν.Π.Δ.Δ. για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό του Δήμου Λοκρών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, η στρατιωτική ηγεσία, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, οι οικογένειες Λάντζη και Λαυρεντιάδη, δωρητές του Μνημείου, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου, καθώς και πλήθος κατοίκων από την πόλη της Αταλάντης και την ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδος.

ΠΗΓΗ: Ραδιόφωνο της Εκκλησίας Ελλάδος ( Μάκης Αδαμόπουλος)

Share this post