Μητσοτάκης: υπεράσπιση κυριαρχίας με κάθε μέσον

Μητσοτάκης: υπεράσπιση κυριαρχίας με κάθε μέσον

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί εθνικά δίκαια και την εθνική της ακεραιότητα με κάθε μέσον», δήλωσε πρωθυπουργός  Κυριάκος . Μητσοτάκης τονίζοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων, αλλά ο διάλογος δεν γίνεται μέσω πίεσης, εκβιασμών και προκλητικών ενεργειών.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός , σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, αναφέρθηκε στο υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων. «Στέκομαι με σεβασμό απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις που ξαγρυπνούν προκειμένου εμείς να κοιμόμαστε ήσυχοι. Η παρουσία μου εδώ αυτή τη σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία αλλά και σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας δίκαια συμβολίζει την ανταλάτευτη πεποίθησή μας ότι θα υπερασπιστούμε αυτά τα δίκαια και την εθνική ακεραιότητά μας χρησιμοποιώντας κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους κατοίκους της ακριτικής Κάσου.
«Τα Χριστούγεννα είναι μέρα χαράς, αγάπης και ειρήνης και η Ελλάδα επιδιώκει πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική χώρα. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο δίκαιό μας και πορευόμαστε πάντα με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου γιατί πολύ απλά γνωρίζουμε ότι το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Ταυτόχρονα όμως στέλνουμε ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Ένα μήνυμα αταλάντευτης υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ ,  συνεχίζονται οι  προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.


Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, χαρακτήρισε ως «αδύνατο οποιοδήποτε σχέδιο αποκλείει την Τουρκία» και συμπλήρωσε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Παράλληλα, είπε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη δεν περιλαμβάνει κάτι που θα πρέπει να ενοχλεί τα τρίτα μέρη».
«Όταν το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση συναντήθηκαν και έκαναν διαπραγματεύσεις για ένα έργο στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιρώντας την Τουρκία, κανείς δεν το αμφισβήτησε αυτό», είπε ο Καλίν.
Οι κινήσεις της Αθήνας
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στη Λιβύη συζήτησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Στη διάρκειά της, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η κοινή θεώρηση μεταξύ των δύο χωρών σε κρίσιμα θέματα και τονίστηκε η σημασία της στενής μεταξύ τους συνεργασίας αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.
Σημειώνεται ότι στις 2 Ιανουαρίου θα πέσουν οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed και θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών, στις 4-5 Ιανουαρίου, η διευρυμένη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών) με τη συμμετοχή και της Γαλλίας.
Σε γενικές γραμμές, η πολιτική ταύτιση των κυβερνήσεων του Εμανουέλ Μακρόν με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πολλαπλά επίπεδα, έχει παραγάγει αλληλοκατανοήσεις, ιδιαιτέρως στο σκέλος της ανάγκης για προώθηση μιας πιο ενεργού εξωτερικής πολιτικής και κοινής άμυνας της Ε.Ε.

 

Μάλιστα, κατά πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί τις 29 Ιανουαρίου στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο. Προς το παρόν το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υφίσταται, γι’ αυτό τον λόγο και η Γαλλία εμφανίζεται πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα. Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ακόμη πιο ισχυρές ενδείξεις για τη στενότερη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Share this post