Μητσοτάκης: Θα έχουν τίμημα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Μητσοτάκης: Θα έχουν τίμημα οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Μήνυμα προς την Άγκυρα από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ

Από το στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) , λίγο πριν αναχωρήσει από την Κύπρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης , έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας: ” οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, θα έχουν τίμημα.
Επιλέγουμε, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχοντας δίπλα μας τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, αλλά και ισχυρές συμμαχίες στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου για επανένωση και λύση του Κυπριακού.
Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για εξεύρεση υδρογοναθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι έμπρακτη απόδειξη των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί η παρουσία της ΕΛΔΥΚ στο νησί.

Το πρωί ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε εθιμοτυπικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’. Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρει ότι ο  Μακαριώτατος “υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον νέο Πρωθυπουργό και είχε τη δυνατότητα να συζητήσει μαζί του  για θέματα, που άπτονται τόσο του εθνικού προβλήματος της Κύπρου, όσο και της Εκκλησίας”.

Ο Πρωθυπουργός δώρισε στον Μακαριώτατο μία αργυρή πλάκα, στην οποία αναγράφεται ο Παύλειος ύμνος της αγάπης, ενώ ο Μακαριώτατος προσέφερε στον κ. Μητσοτάκη ένα αργυρό δίσκο, που απεικονίζει τους αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, ως τους ιδρυτές της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε σε κλίμα συγκίνησης επισκέψεις μνήμης και τιμής στους Έλληνες και Κύπριους αγωνιστές. Πρώτος σταθμός ήταν τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου τον υποδέχθηκαν ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Δήμος Βρυωνίδης και συγγενής του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Εκεί ξεναγήθηκε στα κελιά των μελλοθανάτων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, στην αίθουσα απαγχονισμού και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους αγωνιστών.

Μετά  ο Έλληνας πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, επισκέφθηκε τον Τύμβο  της Μακεδονίτισσας, όπου βρίσκονται τάφοι πεσόντων κατά την εισβολή του 1974 και αεροπλάνο «Νoratlas», όμοιο εκείνου που είχε καταρριφθεί στην περιοχή κατά την επιχείρηση «Νίκη».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε επίσης στεφάνι και υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών.

Η ομιλία στην ΕΛΔΥΚ

Στην ομιλία του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Μαλούντα , ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ζούμε σε μία ταραγμένη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις ασφαλείας και αστάθειας για την ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε:

“Το δικό μας μήνυμα είναι σταθερό, καθαρό και ειλικρινές προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου: καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιδιώκουμε πάντοτε την ειρήνη και τη συμφιλίωση. Προστατεύουμε, όμως και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Και -θα το τονίσω αυτό- δεν είμαστε μόνοι μας”.

Όπως σημείωσε  “έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν εκφράσει έμπρακτα την υποστήριξή τους. Απέστειλαν, ήδη, ένα πρώτο σαφές μήνυμα ότι η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην αιγιαλίτιδα ζώνη θα έχουν τίμημα. Και ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Και δεν είναι μόνον η Ευρώπη. Οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Κύπρος, έχουν οικοδομήσει πολύ ισχυρές συμμαχίες σε όλη την γύρω περιοχή. Παρά λοιπόν, τις ρητορικές εξάρσεις και τους παροξυσμούς τους πρακτικούς, οι παράνομες ενέργειες τελικά απομονώνουν και αποδυναμώνουν την Τουρκία“.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ “σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το σύνολο των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνη, κάτι που άλλωστε απορρέει από το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο”. Η Αθήνα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερά στο πλευρό της Λευκωσίας και στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε  ότι η επανένωση της Κύπρου  θα πρέπει να είναι στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα στο έδαφος μιας κυρίαρχης, ανεξάρτητης, ευρωπαϊκής χώρας.

Απευθυνόμενος στους αξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, ο πρωθυπουργός είπε:  “φτάνοντας κάποιος  σε αυτό το στρατόπεδο, συνειδητοποιεί ότι η ιστορία, που είναι γραμμένη στα βιβλία και αποτυπωμένη στις μνήμες εκείνων που την έζησαν, παραμένει τελικά ζωντανή. Είναι παρούσα και μας υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες. Να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο. Και να μην εφησυχάζουμε.Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια για την Ελληνική Δύναμη Κύπρου. Και θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων, γιατί επιλέξατε να βρίσκεστε εδώ, να υπηρετείτε την πατρίδα, αλλά και την αδελφή Κύπρο. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών, αλλά και της κοινής μας υποχρέωσης να μεριμνούμε διαρκώς για τη σταθερότητα στο νησί. Και είμαι σίγουρος, ότι υπηρετείτε καθημερινά το δύσκολο, αλλά σπουδαίο έργο σας, με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης. Και σας βεβαιώνω ότι η χώρα σάς το αναγνωρίζει. Όπως, κ. Διοικητά, δεν ξεχνά και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ. Τιμούμε τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε απ’ τον ηρωισμό τους και την αυταπάρνησή τους”, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εσείς, οι αξιωματικοί, οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ, επεσήμανε, “τιμάτε το ρητό του Ηροδότου, το «όμαιμον τε και ομόγλωσσον και ομόθρησκον και ομότροπον». Και υπηρετείτε με ευθύνη το σύμβολό σας: το γαλανό του ουρανού, το μπλε της θάλασσας να πλαισιώνουν Ελλάδα και Κύπρο, κάτω από το ίδιο δάφνινο στεφάνι. Όλοι αυτό σας το αναγνωρίζουν, σάς συγχαίρουμε από καρδιάς και προσωπικά ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για την αποστολή την οποία επιτελείτε”.

ΦΩΤΟ : Νίκος Νησιώτης (ΓΤΠ)

Share this post