Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας είναι και για την στάση της έναντι της Κύπρου
Ετοιμότητα για συνάντηση με Ερντογάν, αν συνεχιστεί η απολκιμάκωση
Η λίστα κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας αφορά και την προκλητική συμπεριφορα της απέναντι στη Κύπρο και όχι μόνο την Ελλάδα, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γιατί, τόνισε, ” μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο υπάρχει κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων και κυριαρχικών δικαιωμάτων”. Το ζήτημα, επεσήμανε , ” είναι να μην φτάσουμε στην επιβολή των μέτρων- κυρώσεων γιατί τότε θα ορίζουμε κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση της κρίσης!”
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσδε ότι η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Οruc Reis στην Αττάλεια είναι “ένα θετικό πρώτο βήμα” από την πλευρά της Τουρκίας, τονίζοντας ότι ελπίζει να υπάρξει συνέχεια. Σημείωσε ότι «η αποκλιμάκωση δεν μπορεί είναι στιγμιαία, αλλά εφόσον δούμε βήματα στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει».
Για να συμβεί αυτό δεν μπορεί να υπάρχει η ένταση που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η χώρα «είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλλασίων ζωνών»
Άλλωστε, «σε μία μη οριοθετημένη περιοχή απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες όπως έκανε η Τουρκία», επισήμανε, τονίζοντας ότι «όσο υπάρχουν τέτοιες ενέργειες δεν μπορούμε να συζητάμε».
«Αν έχουμε τέτοιες ενδείξεις πρώτος εγώ θα κάτσω στο τραπέζι . Η Ελλάδα είναι μια δύναμη ειρήνης και απέδειξε ότι έχει ισχυρές συμμαχίες. Είμαστε πιο ενισχυμένοι από ό,τι πριν κάποιους μήνες στο επίπεδο αυτό», συμπλήρωσε.
«Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο δρόμος», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «έτσι θα αντιμετωπίσουμε το μόνο θέμα με την Τουρκία την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», εκφράζοντας την προσδοκία του ότι αυτό «θα αποτελέσει τον πρόλογο μια βελτιούμενης κατάστασης στις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες δεν αφορούν μόνο εκείνες της Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης», για την οποία όπως είπε «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων».
Συνάντηση με Ερντογάν, αν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε: «βεβαίως και είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον τούρκο πρόεδρο.
Δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει τις δηλώσεις πως ο τούρκος δεν επιθυμεί να τον συναντήσει. Σχετικά με τα «βήματα καλής θελήσεως» της Ελλάδας, στα οποία αναφέρθηκε σήμερα ο τούρκος υπ. Άμυνας Χ. Ακάρ, σχολίασε ότι «η σημερινή μου τοποθέτηση είναι μια ένδειξη καλής θέλησης».
«Το πλαίσιο των συνομιλιών υπάρχει ήδη, ενώ το αντικείμενο θα καθοριστεί από τους διαπραγματευτές μας», είπε, συμπληρώνοντας ότι ποτέ η ελληνική πλευρά δεν έπαιξε το παιχνίδι της απέναντι, καθώς «είναι εύκολο να κλιμακώνει κανείς στα λόγια και μετά να βρίσκεται σε καταστάσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει».
«Είναι συνάντηση που πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «όταν υπάρχει εμπιστοσύνη και στέκομαι σε αυτό, και εφόσον υπάρχει επιθυμία και από την άλλη πλευρά, είναι πάντα καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται».
Όπως ξεκαθάρισε μάλιστα, «είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί όπου σταμάτησαν το 2016, με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Στα μέσα του 2021 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα Rafale
Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι στα μέσα του 2021 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα από τα 18 γαλλικά μαχητικά Rafale. Από αυτά τα έξι θα είναι καινούργια και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα, ενώ η συνολική αγορά θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, είπε, προσθέτοντας ότι το project αγοράς των νέων φρεγατών και της αναβάθμισης των τεσσάρων υφιστάμενων είναι διάρκειας 5-7 ετών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το κόστος προμήθειας των νέων πολεμικών σκαφών και της αναβάθμισης των υφιστάμενων, δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, καθώς η απόκτησή τους θα γίνει κατόπιν προσφορών και θα επιλεγούν οι πιο συμφέρουσες, με βάση τόσο τα ποιοτικά κριτήρια, όσο και το κόστος.
«Σε ορίζοντα 10ετίας έχουμε την δυνατότητα να υποστηρίξουμε την χρηματοδότηση της αγοράς τους», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος σχετικές συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών. Αναφερθείς στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, είπε ότι αυτό προχωρά, ενώ έκανε ειδική μνεία στην ρήτρα αμοιβαίας αποτροπής που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. «Ελπίζω να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.