Μητσοτάκης και Αναστασιάδης να τα παίξουν όλα για όλα…

Μητσοτάκης και Αναστασιάδης να τα παίξουν όλα για όλα…

Του Μιχάλη Ιγνατίου*

Πάντα φτάνουμε στο σημείο μηδέν. Και στο βασικό ερώτημα: Μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη στον Ταγίπ Ερντογάν με βάση την άνευ προηγουμένου παραβατικότητα της Τουρκίας από την Ανατολική Μεσόγειο, και τη Μέση Ανατολή μέχρι και τον Καύκασο; Ο καθένας ας σκεφθεί και ας απαντήσει. Αλλά πάνω απ’ όλα, αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, οι αρμόδιες κυβερνήσεις πρέπει να τοποθετηθούν και να μην ακολουθούν άλλο τα γεγονότα, αλλά να προηγούνται αυτών.

Και βεβαίως πρέπει να απαντήσουν σε μία άλλη απορία των πολιτών: Γιατί η Λευκωσία και η Αθήνα συνεχίζουν μία πολιτική στάση η οποία μονίμως οδηγεί στο αδιέξοδο; Δεν πρέπει, επιτέλους, να βρουν ένα άλλο τρόπο για να αντιμετωπιστεί η μόνιμη επιθετικότητα της Τουρκίας. Και αυτός ο άλλος τρόπος δεν είναι αναγκαστικά ο «πολεμικός».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να σηκώσουν ανάστημα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Πρέπει να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις. Εάν δεν είναι έτοιμοι να σπάσουν αυγά, τότε κάτι ακόμα πιο σοβαρό συμβαίνει…

Το “Barbaros”, που το πρωί της Πέμπτης νομίζαμε -και κάποιοι πανηγύριζαν- ότι αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ, απλά άλλαξε περιοχή. Έφτασε ήδη κοντά στην Πάφο και ήδη εκδόθηκε νέα Navtex. Και υποτίθεται ότι διαπραγματεύθηκε την αποχώρησή του η Καγκελάριος Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στομεταξύ, έχουν ξεκινήσει έντονες διπλωματικές -και όχι μόνο- πρωτοβουλίες και στην Ουάσιγκτον και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, αυτή τη φορά στην Αμμόχωστο.

Πολλοί άνθρωποι, ακόμα και στην Ελλάδα, δυσκολεύονται να καταλάβουν τη σημασία της «νεκρής πόλης», όπως έχει χαρακτηριστεί. Αλλά την Πέμπτη, οι άνθρωποι στην Κύπρο, ένοιωσαν ότι ήταν θύματα νέας εισβολής της κατοχικής δύναμης, της Τουρκίας.

ΦΩΤΟ: Ηλίας Παντελίδης

Πρόκειται για εμβληματική πόλη, και η λαχτάρα της επιστροφής παρέμεινε ζωντανή, διότι η Αμμόχωστος προστατευόταν από δυο πολύ ισχυρά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έτσι νομίζαμε…

Όμως, για μία ακόμη φορά, ο Ταγίπ Ερντογάν πέταξε στα σκουπίδια και ψηφίσματα και αποφάσεις. Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζει και τις όποιες συμφωνίες υπογράφει. Δεν τηρεί τίποτα, δεν σέβεται τίποτα.

Στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών για να εξεταστεί το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αντιμετωπιστεί το παράνομο άνοιγμα της παραλίας της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Θα γίνει ενημέρωση και από τη βοηθό Γ.Γ. του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο και μέσω τηλεδιάσκεψης από την ειδική αντιπρόσωπο του κ. Γκουτερες στην Κύπρο, την κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που μονίμως αθωώνει την Τουρκία.

Τι αναμένουμε; Αναμένουμε προεδρική δήλωση. Πρόεδρος του Σ.Α. είναι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια. Η Λευκωσία ελπίζει ότι θα είναι μία σκληρή και ισχυρή δήλωση. Προς το παρόν ας κρατάμε μικρό καλάθι, διότι η Τουρκία πάντα καταφέρνει να διασώζεται.

Στην Ουάσιγκτον, όπως γράφουμε σε άλλες στήλες, έχει ξεκινήσει μεγάλη κινητοποίηση των Αμερικανών νομοθετών.

Και για το θέμα των Βαρωσίων αλλά και για ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που δημιουργησε πάλι η Τουρκία με την ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Για το θέμα των Βαρωσίων ομάδα ισχυρών γερουσιαστών έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (ΕΔΩ). Εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τις παράνομες πράξεις του Ερντογάν και σημειώνουν:

Σας παροτρύνουμε, του γράφουν, να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πρόεδρο Ερντογάν για να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Επίσης σας παροτρύνουμε να εργαστείτε μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του Οργανισμού για τα Βαρώσια.

Αντιλαμβανόμαστε -σημειώνουν- ότι έχετε στενή σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν και ότι επικοινωνείτε μαζί του συχνά. Υποστηρίζουμε την συνεργασία με ξένους ηγέτες μόνο αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, σημειώνουν οι γερουσιαστές.

Επίσης, ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλλεν δήλωσε ότι έχει αξιόπιστες αναφορές ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 στα τέλη Αυγούστου ως απάντηση στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εάν υπάρχουν στοιχεία -που φαίνεται ότι υπάρχουν- οι εξελίξεις μπορεί να είναι δραματικές για το θέμα αυτό, καθώς η Τουρκία έχει παραβιάσει τους αμερικανικούς νόμους.

Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά, αν αναλύσει κανείς ορθά την κατάσταση, αντιλαμβάνεται εύκολα πως η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν όπλα: Τα όπλα αυτά είναι οι κυρώσεις. Στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, πρέπει να τα παίξουν όλα για όλα…

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τους συγγραφείς τους

Share this post