Μητσοτάκης-Ερντογάν κατεγράψαν τις διαφωνίες

Μητσοτάκης-Ερντογάν κατεγράψαν τις διαφωνίες

«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες», δήλωσε αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διήρκεσε μία ώρα και 35 λεπτά.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες», ωστόσο, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».


Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, «να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα».
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι, εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε «κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT, ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έθεσε κατ’ ιδίαν, για ακόμη μία φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η  συνάντηση ήταν «ανοικτή και με καθαρές θέσεις», με την ελληνική πλευρά να θέτει επιτακτικά στην τουρκική αντιπροσωπεία το θέμα της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης, την οποία και χαρακτήρισε «δομικά άκυρη».

 

Share this post