Μητσοτάκης:Ανοιχτή η πόρτα διαλόγου με Τουρκία

Μητσοτάκης:Ανοιχτή η πόρτα διαλόγου με Τουρκία

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» των Αθηνών  ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τα χαρτιά του για όλα τα θέματα της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής.

Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, τονίζει ότι παρά την ένταση του τελευταίου διαστήματος η πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία, από την πλευρά της Ελλάδας θα μένει πάντα ανοιχτή. Επίσης αποκαλύπτει , αν η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί μια επιλογή την οποία εξετάζει και τι αναμένει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου και σε ένα κομμάτι της ατζέντας που θα τεθεί στη συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η οποία περιλαμβάνει και νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις ερωτήσεις , που του τέθηκαν , ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Δεν πρόκειται να ερμηνεύσω δημοσίως την στάση του τούρκου προέδρου, ούτε να χρησιμοποιήσω κάποιο επίθετο για να τη χαρακτηρίσω. Όταν συνάντησα τον κ. Ερντογάν, επιδίωξα σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας και διαλόγου με την Τουρκία. Και επιμένω σε αυτή την προσέγγιση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της, ενεργοποιώντας ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να αποκρούσει τις τελευταίες παράνομες και εκτός διεθνούς νομιμότητας και κοινής λογικής κινήσεις της τουρκικής πλευράς.
Η Τουρκία είναι εξαιρετικά απομονωμένη στις πρόσφατες επιλογές της. Αντίθετα, οι θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες στηρίζονται πάντα στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, έχουν βρει καθολική αποδοχή και στήριξη από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τις περισσότερες χώρες του Κόλπου και από ένα μεγάλο κομμάτι της ίδιας της Λιβύης. Όπου, θυμίζω, διεξάγεται ένας σκληρός εμφύλιος πόλεμος και η άλλη πλευρά δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με την Τουρκία ως νόμιμη. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα ενισχύει την αποτρεπτική της ισχύ. Ολοκληρώσαμε πρόσφατα την συμφωνία για τα F-16 και για τα Μιράζ, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αποτρεπτικά ισχυρές. Ενώ η πόρτα του διαλόγου με τους γείτονες θα είναι από εμένα πάντα ανοιχτή».
-Πώς σχεδιάζετε να κινηθείτε; Η προσφυγή στη Χάγη αποτελεί μια επιλογή για εσάς;
«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα.
Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».
-Πιστεύετε ότι είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία να δεχθούν τον συμβιβασμό που θα επιβάλει το Δικαστήριο της Χάγης;
«Όταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση. Διαμορφώνεται, με άλλα λόγια, μια πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει, με κάποιο τρόπο, να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία.
Όχι, όμως, υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην ελληνική κοινωνία που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι και η σωστή επιλογή. Γιατί ποια άλλη επιλογή έχουμε; Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μια ισορροπία τρόμου με την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου θα είμαστε και οι δύο χαμένοι; Διότι κερδισμένος δεν υπάρχει σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου».

Στην ίδια συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε  για το πώς οραματίζεται την  δεκαετία 2020 -2030 και θεωρεί ότι το νέο έτος θα είναι η «αφετηρία μιας δεκαετίας συνεχούς προόδου». Για να πετύχει η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, επισημαίνει, χρειάζεται «η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας γιατί τέτοιες προκλήσεις δεν αφορούν μόνον την ηγεσία».
Ο Πρωθυπουργός θέτει την ατζέντα για το 2020. Αναλύει πώς θα κινηθεί στην οικονομία και στη φορολογία. Τι θα κάνει για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και για ελάφρυνση των βαρών για τα κοινωνικά στρώματα που πιέστηκαν περισσότερο στη διάρκεια της κρίσης.

Αξιολογεί το κυβερνητικό σχήμα και εξηγεί πως αντιμετωπίζει τις αστοχίες και τα λάθη στο πρώτο εξάμηνο της δικής του διακυβέρνησης. Υπερασπίζεται τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τη δράση της ΕΛ.ΑΣ και απαντά στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για αστυνομοκρατία. Επιπλέον στέλνει μήνυμα σε ακραίες ομάδες που βρίσκονται σε αναβρασμό εξαιτίας των αστυνομικών επιχειρήσεων σε καταλήψεις και άβατα, ότι «η τρομοκρατία δεν θα παταχθεί. Θα τσακιστεί!».
Για τις απεργίες και τις διαδηλώσεις σημειώνει ότι «πρώτο καθήκον της δημοκρατικής πολιτείας είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών». Και εκείνων που θέλουν να απεργήσουν και να διαδηλώσουν και των υπολοίπων που θέλουν να κινηθούν ελεύθερα στην πόλη.
Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί τι θα κάνει με τον εκλογικό νόμο και πότε θα τον φέρει στη Βουλή. Εμμέσως θέτει και τα όρια της συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του προσώπου που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι δική του ευθύνη και μια «βαθιά προσωπική απόφαση».

Share this post