Μητσοτάκης: «Ανεδαφική η λύση δύο κρατών»

Μητσοτάκης: «Ανεδαφική η λύση δύο κρατών»

ΑΘΗΝΑ-ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κοινή θέση Αθηνών –Λευκωσίας είναι ο αποκλεισμός της λύσης δύο κρατών , τόνισαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις χθεσινές συνομιλίες τους στην Λευκωσία, οι οποίες είχαν στόχο τον συντονισμό των δύο πλευρών ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Guterres.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την απόλυτη ετοιμότητα τους για συμμετοχή στην συνάντηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση βιώσιμης λύσης αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θέμα εθνικό. Πράξη δικαιοσύνης για τον Κυπριακό λαό».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε την προσήλωση  στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης στο θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια. Επεσήμανε  πως : «Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι   «δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.» Τουρκία και Τατάρ «θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης, έκανε σαφές πως «αμετακίνητη κοινή μας θέση παραμένει η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων στις αμιγώς κυπριακές υποθέσεις. Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Οι θέσεις αυτές ορίζουν και τη στάση μας στις διαπραγματεύσεις, που επιχειρεί να επανεκκινήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών».

Η Ελλάδα, είπε,  είναι επίσης παρούσα στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι επαφές, όπως έχω πει πολλές φορές, στις οποίες προσερχόμαστε με ειλικρινή διάθεση, με συγκρατημένη αισιοδοξία,  αλλά και με μηδενική αφέλεια. Πρόκειται άλλωστε για ένα ακόμη πεδίο, όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Άγκυρας. Η σύμπτωση λόγων και πράξεων και τελικά η πρόθεση να επανέλθει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η  λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Κοινή μας θέση είναι πως η αποφασιστικότητα για την εμπλοκή σε μία έναρξη διαδικασίας διαλόγου, δεν αναιρεί την ανάγκη για δημιουργικό κλίμα», είπε στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως «απαιτείται η συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας μονομερείς ενέργειες που θα οδηγήσουν στο αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Σε άλλο σημείο επεσήμανε: «Επιδιώκουμε να δούμε μία Τουρκία που θα αποδεικνύει εμπράκτως πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, μακριά από μονομερείς ενέργειες».

 

Η πανδημία και τα εμβόλια

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο , επανεπιβεβαιώνοντας και το πλαίσιο των τριμερών σχημάτων συνεργασίας. «Είναι σχήματα ειρήνης,  τα οποία δεν αποκλείουν επί της αρχής κανέναν» τόνισε.

Επίσης , είπε ότι συζήτησαν τα ζητήματα, τα οποία αφορούν την προετοιμασία για τα επόμενα Συμβούλια κορυφής. Υπάρχει ένα έκτακτο εμβόλιμο Συμβούλιο στις 25 και 26 Φεβρουαρίου και βέβαια το τακτικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει χώρα στα τέλη Μαρτίου. Σε αυτά, πρόσθεσε,  θα συζητήσουμε και ζητήματα,  που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ελλάδα και Κύπρος τα έχουμε καταφέρει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Γνωρίζουμε ότι είναι μια συνεχής μάχη με το χρόνο, με ιούς οι οποίοι δυστυχώς μεταλλάσσονται. Και βέβαια έχουμε επιμείνει και οι δύο –και θέλω να το τονίσω αυτό- στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ανάγκη η Ευρώπη να προμηθευτεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται τις δόσεις των εμβολίων, τις οποίες έχει συμφωνήσει με διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες. Και η Ελλάδα και η Κύπρος θα ήμασταν έτοιμες σήμερα να κάναμε πολλά περισσότερα εμβόλια. Έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να το πετύχουμε. Ο λόγος που δεν το κάνουμε είναι πολύ απλά διότι δεν έχουμε τα εμβόλια στη διάθεσή μας ακόμα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί εντός των επόμενων μηνών, ώστε να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία των εμβολιασμών, έτσι ώστε να μας βρει το καλοκαίρι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε και στο ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού και εξήγησε: «θέλουμε  να διευκολύνουμε ευρωπαίους -αλλά όχι μόνο- ταξιδιώτες από άλλα μέρη του κόσμου που θα θελήσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Έχοντας ως αποδεικτικό στοιχείο -και αυτό ζητάμε, αυτό ζητάω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή η διαδικασία να είναι μια τυποποιημένη και εύκολη διαδικασία- να έχουμε ως αποδεικτικό στοιχείο την απόδειξη του εμβολιασμού».

Για την συνάντηση των δύο ηγετών ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόποπουλος, δήλωσε

 

ΦΩΤΟ : Σταύρος Ιωαννίδης

Share this post