Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος : “Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου”

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος : “Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου”

«Δεν υφίσταται ομάδα στην ιεραρχία που θα μπορέσει να ζητήσει από τον μακαριώτατο (Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β’) την παραίτησή του. Η παραίτηση είτε του αρχιεπισκόπου ή ενός αρχιερέως είναι θέμα προσωπικής επιλογής», ανέφερε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος,  μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Σήμερα”.

Για το αν υπήρξε κάποιο παρασκήνιο από διάφορους ιεράρχες, που έχουν βάλει πλώρη και υποψηφιότητα στο μυαλό τους για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επεσήμανε πως, «τέτοιο πράγμα δεν υφίσταται μέσα στο σώμα της ιεραρχίας. Η ιεραρχία έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές και στο άμεσο παρελθόν και παλαιότερα, ότι έχει ενότητα και ότι ακολουθεί τον αρχιεπίσκοπο και τον στηρίζει σε αποφάσεις επ’ωφελεία της Εκκλησίας».

Σε ερώτηση , αν ο αρχιεπίσκοπος ήθελε περισσότερο με τη φράση του αυτή να στείλει ένα μήνυμα και σε ποιους, ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε πως, «αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω εγώ και θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο σε ποιον ήθελε να στείλει τέτοια μηνύματα και ποιοι θα πρέπει να είναι οι παραλήπτες αυτών των μηνυμάτων».

Για το αν υπάρχουν δελφίνοι, ο ιεράρχης αναρωτήθηκε τι πάει να πει δελφίνοι μέσα στην Εκκλησία; «Η Εκκλησία δεν είναι κόμμα και, όταν έρθει η ώρα, αποφασίζει με συνοδικό τρόπο ακόμη και ποιος μπορεί να είναι υποψήφιος. Αυτή τη στιγμή ξεκαθαρίζω δεν υφίσταται θέμα αρχιεπισκόπου».

Σε ερώτηση, αν ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να διεκδικήσει την ηγεσία της εκκλησίας την επόμενη ημέρα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε πως, «δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Αυτό θα το αποφασίσουν οι ιεράρχες και όχι εγώ. Αυτή τη στιγμή ξαναλέω δεν τίθεται θέμα διαδοχής. Ούτε άρρωστος είναι ο αρχιεπίσκοπος ούτε σε κατάσταση για να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του».

Ο κ.  Χρυσόστομος ξεκαθάρισε πως, «το τι εκφράζει η ιεραρχία φαίνεται από το πνεύμα ενότητας με το οποίο εκδηλώνεται προς τα έξω. Το αν υπάρχουν κάποιες φωνές διαφοροποιήσεων σε ορισμένα θέματα που γίνεται συζήτηση αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ούτε υπονόμευση, ούτε αμφισβήτηση του προσώπου του αρχιεπισκόπου. Αλίμονο, αν δεν υπήρχε μία πολυφωνία σε επίπεδα που απασχολούν την εκκλησία και μία πληρότητα και ένας πλουραλισμός απόψεων και θέσεων».

Αναφορικά με σεισμό στην Τουρκία και Συρία ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος τόνισε πως, «βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τραγικό γεγονός. Η Εκκλησία έχει ανταποκριθεί από την πρώτη στιγμή και η ιερά σύνοδος και ο μακαριώτατος, όπως και κάθε μητροπολίτης στην επαρχία του έχει κάνει προσπάθειες να μπορέσουμε να συμπαρασταθούμε σε όλη αυτή την τραγική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο κέρδισε και κερδίζει είναι η διπλωματία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».

Για το αν αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή στο να πάμε σε μία καλύτερη μέρα με την Τουρκία, ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε πως, «νομίζω πως θα είναι ένα καλό βήμα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των γειτόνων ότι η Ελλάδα ποτέ δεν διεκδικούσε κάτι που δεν της ανήκει και ότι μέσα από αυτό το πνεύμα της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε οι άνθρωποι που ξέρουμε να στεκόμαστε στον άνθρωπο που δοκιμάζεται έστω αν και εκείνος κατά καιρούς εκφράζεται με έναν εκδικητισμό και με μία εχθρότητα».

Σε ερώτηση, αν θα ενοχλήσει την Εκκλησία, αν πάμε στις εκλογές στις 9 Απριλίου λόγω της Μεγάλης Εβδομάδος, ο ιεράρχης υπογράμμισε πως, «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα για την Εκκλησία. Εξάλλου το έχει πει και ο Μακαριώτατος στην τελευταία του συνέντευξη. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Η Εκκλησία κάνει τη δουλειά της και η Πολιτεία κάνει τη δουλειά της. Νομίζω, ότι και κατά το παρελθόν έγιναν εκλογές Κυριακή των Βαΐων και κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε ούτε σε εμάς ούτε στους πολιτικούς», κατέληξε.

Share this post