Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος: Δεν αμφισβητώ τον Καταστατικό Χάρτη

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος: Δεν αμφισβητώ τον Καταστατικό Χάρτη

Αν εκλεγεί θα σεβαστεί την απόφαση της Συνόδου για μνημόνευση του Κιέβου Επιφανίου-Δεν άκουσε τον Πατριάρχη Μόσχας να ευλογεί τον πόλεμο.

Πάφου Γεώργιος: Βεβαίως θα ληφθεί υπόψη η τοποθέτηση του λαού, αλλά επίσης και τα προσόντα και άλλες ικανότητες, που μόνο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου γνωρίζουν.

O Μητροπολίτης   Λεμεσού Αθανάσιος, μιλώντας σήμερα στην μεσημβρινή εκπομπή του Alpha «Ενημέρωση» και στην δημοσιογράφο Κάτια Σάββα διευκρίνισε χθεσινή του δήλωση  (Το εκκλησιαστικό ολίσθημα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)) για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως με όσα είπε δεν αμφισβητεί  Καταστατικό  Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου.

Σε ερώτηση, αν σε περίπτωση εκλογής του θα μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου & πάσης Ουκρανίας , απάντησε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να τηρεί τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Σημείωσε ότι πρέπει να επικρατήσει ειρήνη στην Ουκρανία «και μετά να δούμε το εκκλησιαστικό ζήτημα». Σε άλλη ερώτηση για τον Πατριάρχη Μόσχας , ο οποίος ευλόγησε τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας , είπε : «Δεν άκουσα τον Μόσχας». 

Πάφου Γεώργιος: Η Σύνοδος εκλέγει τον Αρχιεπίσκοπο

Ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου , Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος , δήλωσε ότι , σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, ο λαός επιλέγει το τριπρόσωπο, τους τρεις δηλαδή, που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους, και ακολούθως η Ιερά Σύνοδος ψηφίζει ένα εκ των τριών.

Ο Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος είναι και αυτός υποψήφιος,  μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή Alpha Καλημέρα και στην δημοσιογράφοΚατερίνα Αγαπητού  άφησε αιχμές εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού, σημειώνοντας πως όταν η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την εν λόγω τροποποίηση του καταστατικού, δεν έφερε κανείς οποιαδήποτε ένσταση.

«Δεν εκφράστηκε καμιά αντίθεση από κανένα και ο Άγιος Λεμεσού το ψήφισε και τότε δεν εξέφρασε αυτή την άποψη. Επομένως έβλεπε πίσω από τη διάταξη αυτή κάποια άλλη φιλοσοφία του καταστατικού. Δίνεται το δικαίωμα στον λαό να στείλει στη Σύνοδο τους τρεις εκλεκτούς του αλλά αυτός ο αρχιεπίσκοπος που θα εκλεγεί είναι με τη σύνοδο που θα συνεργαστεί για να διοικήσει την εκκλησία. Πρέπει επομένως να έχει την εμπιστοσύνη και τη ψήφο της συνόδου είναι με αυτό τον τρόπο που λειτουργεί το καταστατικό. Όταν το ψήφιζαν γιατί δεν εξέθεσαν αυτή τους την άποψη;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως βεβαίως θα ληφθεί υπόψη η τοποθέτηση του λαού, αλλά επίσης και τα προσόντα και άλλες ικανότητες, που μόνο τα μέλη της Ιεράς Συνόδου γνωρίζουν.

Share this post