Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος: ” Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί”

Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος: ” Όλοι μαζί είμαστε δυνατοί”

Προσευχή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ για την η Ουκρανία, που διατρέχει  κίνδυνο.

Σήμερα, 24.2. 2023, ένα χρόνο από την  ολοκληρωτική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία  ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Επιφάνιος, τέλεσε προσευχή, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς θόλους, για την χώρα,  τους στρατιώτες της και τη νίκη επί του εισβολέα. 

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας Ουκρανίας (ΟCU) ανέπεμψε και  μια ειδική προσευχή προς τον Κύριο σε μια εποχή που η Ουκρανία διατρέχει  κίνδυνο.

Στο τέλος της προσευχής, ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και βράβευσε τους υπερασπιστές της Ουκρανίας με εκκλησιαστικά βραβεία.

«Προσφέρουμε τις προσευχές ευγνωμοσύνης μας στον Θεό, την Παναγία Μητέρα Του και όλους τους αγίους που μας βοήθησαν να διατηρήσουμε το ουκρανικό μας κράτος. Σήμερα τιμούμε την επέτειο ενός έτους από την έναρξη της ολοκληρωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρόλο που αυτός ο βάναυσος πόλεμος διαρκεί εδώ και 9 χρόνια, ο τελευταίος χρόνος ήταν πολύ δύσκολος και απαιτητικός. Ευχαριστούμε τον Θεό, ευχαριστούμε κάθε υπερασπιστή της Ουκρανίας μας, τον τελευταίο ήρωα που κάνει μια ηρωική πράξη υπερασπιζόμενος την ουκρανική μας γη. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους εσάς, τους νεότερους ήρωες πολεμιστές μας, ευγνώμονες σε κάθε εθελοντή, ανθρώπους καλής θέλησης που ενωμένοι εξακολουθούν να κάνουν καλές πράξεις ελέους», δήλωσε ο Μακαριώτατος.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος  σημείωσε επίσης ότι όλοι μαζί είμαστε δυνατοί, άθραυστοι, και κανείς δεν θα μας νικήσει ποτέ, διότι η αγάπη κυριαρχεί ανάμεσά μας – για την πατρίδα μας, για τη γη μας, για την οικογένειά μας, για όλους εκείνους που αποτελούν το σύνολο του ουκρανικού μας κράτους.

«Πρέπει επίσης να θυμόμαστε εκείνους που δεν είναι πια μαζί μας, διότι η Μονή του Αγίου Μιχαήλ με τους χρυσούς θόλους έχει γίνει κέντρο τιμής για τους πεσόντες σύγχρονους ήρωές μας. Τους θυμόμαστε, προσευχόμαστε γι’ αυτούς και δεν έχουμε δικαίωμα να τους ξεχάσουμε – έδωσαν το πολυτιμότερο πράγμα, τη ζωή τους, για χάρη του καθενός από εμάς, για χάρη του ειρηνικού ουρανού που έχουμε», κατέληξε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Πηγή: Υπηρεσία Τύπου  Μητρόπολης Κιέβου (ΟCU)

 

Share this post