Μητροπολίτης Ιλαρίων : “Η Ρωσική Εκκλησία είναι γεωπολιτικός αντίπαλος για τις ΗΠΑ”.

Μητροπολίτης Ιλαρίων : “Η Ρωσική Εκκλησία είναι γεωπολιτικός αντίπαλος για τις ΗΠΑ”.

 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία Ρωσίας εξυπηρετεί τις πολιτικές του Κρεμλίνου. Το συμπέρασμα συνάγεται από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνα. 

Σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο κ. Ιλαρίων ομολόγησε ότι η  Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία |”είναι γεωπολιτικός αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών”. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό“Ρωσία 24”. προσπάθσε να δικαιολογήσει την θέση αυτή , λέγοντας:

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία από τη φύση της έχει σχεδιαστεί για να εδραιώσει τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων σε διαφορετικές χώρες, η οποία έχει σχεδιαστεί για να τους ενώσει και να μην τους χωρίσει, είναι για τις Ηνωμένες Πολιτείες – είτε το θέλουμε είτε όχι – γεωπολιτικός αντίπαλος. Ως εκ τούτου, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει μια τέτοια άποψη: για να αποδυναμωθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, πρέπει να διαμελιστεί”.

Κατά τη γνώμη του, ήταν αυτή η «τάξη» των Ηνωμένων Πολιτειών «που εκπληρώθηκε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, όταν εισέβαλε στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, επί του παρόντος η ουκρανική κοινωνία διαιρείται όχι μόνο με βάση τη γλώσσα και τον πολιτικό προσανατολισμό, αλλά και με τη θρησκευτική. «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποσχέθηκε να θεραπεύσει το σχίσμα, αλλά αντί να θεραπεύσει το σχίσμα, το σχίσμα βάθυνε. Υποσχέθηκε να ενώσει τους Ορθόδοξους πιστούς, αλλά αντί της ενοποίησης υπήρχε περαιτέρω διαχωρισμός, πόλωση”, ισχυρίστηκε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.  

Επίσης, ανέφερε ότι  η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας σε όλο τον μετασοβιετικό χώρο διαδραματίζει εδραιωτικό ρόλο και συνεχίζει να στηρίζει τους ανθρώπους ακόμα και σε μια κατάσταση,  όπου προκύπτουν συγκρούσεις μεταξύ κρατών, οπότε είναι “ένα αγκάθι στο μάτι εκείνων των πολιτικών που χρησιμοποιούν την αρχή του ¨διχασμού και της εξουσίας¨, πρόσθεσε ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Share this post