Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου (+) : “Αισθάνομαι το μυαλό μου νεανικό, αλλά το σώμα μου δεν με ακολουθεί πλέον”

Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου (+) : “Αισθάνομαι το μυαλό μου νεανικό, αλλά το σώμα μου δεν με ακολουθεί πλέον”

Του Νίκου Τζωΐτη
O Επίσκοπος Ιωάννης Ζηζιούλας,Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου εκλήθη να επιστρέψει στο σπίτι του Κυρίου μας.
“Αισθάνομαι το μυαλό μου νεανικό, αλλά το σώμα μου δεν με ακολουθεί πλέον”, μου είχε εκμυστηρευθεί πρόσφατα.
Επ’ ευκαιρία της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, είχε προσκληθεί από τον Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγόριο Παπαθωμά, να συμμετάσχει σε μια συζήτηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα “Θεολογία και Κοινωνία”,  και την οποία είχε αποδεχτεί με νεανικό ενθουσιασμό.
Σε πρόσφατες συζητήσεις μας είχε υπογραμμίσει τα ακόλουθα:
*Η θεολογία δεν πρέπει να είναι αιχμάλωτη της ιστορίας μας, γιατί η ιστορία είναι θάνατος, καθότι ταυτίζεται με τον χρόνο. Και χρόνος σημαίνει φθορά που οδηγεί στον θάνατο.
*Η σκέψη μας πρέπει να είναι αποφατική και να έχει εσχατολογική άποψη της ύπαρξής μας, όπως η έννοια της Εκκλησίας μας, που είναι σύναξη ανθρώπων, με σημείο αναφοράς τον Χριστό , πρέπει να εκφράζεται μέσω της συνοδικότητας, που πηγάζει από το λεχθέν από τον Χριστό : “ο Πατερας μου και Εγώ εν εσμέν”.
H μη κατανόηση της αληθινής ελευθερίας, που είναι δώρο του Θεού , εκφράζει την Αγάπη του προς το δημιούργημα του , δηλαδή ελευθερία ίσον αγάπη, τόνιζε.
Κατά συνέπεια θύμιζε ότι, η μόνη λέξη και έννοια που δεν αντιλαμβάνεται ο Κύριος των πάντων , είναι εκείνη της φυλής και του έθνους.
Η σημερινή μορφή της Εκκλησίας , δυστυχώς , είναι εγκλωβισμένη στην κοσμική θεώρηση του γίγνεσθαι και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει μέλλον.

Share this post