Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Η διαφορετικότητα δεν είναι φόβητρο»
Από το Νικολίτσι της Σπερχειάδας μέχρι την πλατεία Κουμουνδούρου, όπου άφησε προσφάτως το στίγμα του, ο Συμεών αποκαλύπτει μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει
Της Κατερίνας Ροββά*
Στις 24 Νοεμβρίου του 2019, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας, κρυμμένο στην ησυχία του όρους Γουλινάς, άρχισε να καταφτάνει κόσμος. Πολυτελή αυτοκίνητα αποβίβαζαν επισήμους, οι καμπάνες ηχούσαν. Μια σχεδόν ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας αποκτούσε πρωτόγνωρη ζωντάνια. Το γεγονός οφειλόταν στον νέο μητροπολίτη Φθιώτιδας, ο οποίος είχε επιλέξει το Νικολίτσι, αυτό το μικρό χωριουδάκι με τον μόλις έναν κάτοικο, για να τελέσει την πρώτη κυριακάτικη λειτουργία μετά την ενθρόνισή του. Οταν η τελετή ολοκληρώθηκε, συγκινημένος ο ηλικιωμένος άκουγε τον ιεράρχη να του δίνει τον αριθμό του προσωπικού του τηλεφώνου και να του λέει «όποτε αισθάνεσαι μόνος ή έχεις ανάγκη κάποιον, να με καλείς». Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Συμεών ως μητροπολίτη Φθιώτιδας δεν έμεινε απλώς αξέχαστη στην τοπική κοινωνία – προμήνυε παράλληλα την πορεία που θα ακολουθούσε. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Μητροπολίτης Συμεών (δεξιά) με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο (αριστερά). Πίσω διακρίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Τσέρνιγκοφ και Νίζιν Ευστράτιος . Η φωτογραφία από την χθεσινή ενθρόνιση του Αρχιπισκόπου Κύπρου Γεωργίου)
Από το Νικολίτσι της Σπερχειάδας μέχρι την πλατεία Κουμουνδούρου, όπου άφησε προσφάτως το στίγμα του, ο Συμεών αποκαλύπτει μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει. Εδώ και λίγες ημέρες, ένα ιδιαίτερο πορτρέτο βρίσκεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ: μια φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη και του παπα-Ανυπόμονου, του θρυλικού ΕΑΜίτη ιερέα Γερμανού Δημάκου, που πολέμησε ηρωικά με τον ΕΛΑΣ τον στρατό της ναζιστικής Γερμανίας.
Το πορτρέτο δωρίστηκε «σε μια κόκκινη συσκευασία» από τον Συμεών στον Αλέξη Τσίπρα όταν ο τελευταίος τον επισκέφθηκε στην έδρα της μητρόπολης. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ο σεβασμιότατος συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίο σύστησε την τελευταία επιζήσασα του Αουσβιτς – που φιλοξενείται σε γηροκομείο της μητρόπολης – και του πρόσφερε ένα πορτρέτο που εικονίζει τον ίδιο να ηγείται κινητοποίησης για τη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.