Μισό εκατομμύριο επιστημονικές δημοσιεύσεις για την νόσο Covid-19

Μισό εκατομμύριο επιστημονικές δημοσιεύσεις για την νόσο Covid-19

Οι επιστήμονες και ερευνητές ανά τον κόσμο που έχουν συγγράψει και δημοσιεύσει κάτι περί Covid-19, έφθασαν σχεδόν το μισό εκατομμύριο, συγκεκριμένα στον εντυπωσιακό αριθμό των 495.010 στις αρχές Μαρτίου φέτος, και ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Αυτό προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικής διεθνούς μελέτης, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Γιάννη Ιωαννίδη, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv.

Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για τον αριθμό ρεκόρ των επιστημονικών μελετών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάρτιο / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

 

Υπάρχουν 3.733 συγγραφείς-ερευνητές που έχουν κάνει έως τώρα ο καθένας περισσότερες από δέκα δημοσιεύσεις περί Covid-19, ενώ οι «πρωταθλητές» είναι 67 που έχουν ο καθένας ξεπεράσει τις 40 δημοσιεύσεις. Αυτή η άνευ προηγουμένου υπερπαραγωγικότητα και αύξηση των δημοσιεύσεων για την Covid-19 είναι πολύ πιο γρήγορη και μαζική από την αντίστοιχη για άλλους ιούς και νόσους (ιός γρίπης Η1ΝΙ, Ζίκα, Έμπολα HIV/AIDS και φυματίωση). Μεταξύ των 300 ερευνητών με τις δημοσιεύσεις που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή, οι περισσότεροι προέρχονται από τις ΗΠΑ (75), την Κίνα (60), τη Βρετανία (30) και την Ιταλία (20).

Από τα επί μέρους πεδία, αναλογικά οι περισσότερες δημοσιεύσεις περί Covid-19 έχουν προέλθει από τους ειδικούς σε θέματα εντατικολογίας, δημόσιας υγείας και κλινικής ιατρικής. Ακόμη όμως και από τα πεδία της Φυσικής και Αστρονομίας υπήρξαν 3.225 ερευνητές που μέχρι σήμερα έχουν κάνει δημοσιεύσεις περί κορονοϊού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Ιωαννίδης και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι «η ταχεία ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στην κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ευπρόσδεκτο φαινόμενο. Πολλοί επιστήμονες γρήγορα εστίασαν την προσοχή τους σε μια επείγουσα κατάσταση, σε ένα εντελώς νέο παθογόνο μικροοργανισμό και μία νέα νόσο. Αυτό δείχνει ότι η επιστημονική κοινότητα έχει επαρκή ευελιξία για να μεταθέτει γρήγορα την προσοχή της σε μείζονα ζητήματα. Έτσι, πολλά πράγματα έγιναν γρήγορα γνωστά για την Covid-19».

Από την άλλη όμως, εγείρουν κάποιες αμφιβολίες για την ποιότητα πολλών σχετικών δημοσιεύσεων. Όπως τονίζουν, «η υπερβολική παραγωγικότητα θα ήταν ανησυχητική, αν θυσιάζει την ποιότητα». Εν κατακλείδι, όπως αναφέρουν, «καθώς η πανδημία ωριμάζει, η επιστήμη της Covid-19 επίσης θα ωριμάσει. Σημαντικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη έκταση και τη διάρκεια της «Covid-οποίησης» της έρευνας». Μένει να φανεί, μεταξύ άλλων, κατά πόσο οι επιστήμονες του κόσμου από διάφορα επιστημονικά πεδία θα συνεχίσουν να συγκλίνουν προς τη μελέτη της Covid-19, αν άλλα μη-Covid πεδία έρευνας θα παραμεληθούν και, τελικά, πόσο βάσιμος και ωφέλιμος θα αξιολογηθεί πώς ήταν όλος αυτός ο ορυμαγδός δημοσιεύσεων περί κορονοϊού.

Share this post