Μήνυμα για την 60η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μήνυμα για την 60η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Του Τάκη Χατζηδημητρίου*

Ναι! Βρισκόμαστε στην 60η επέτειο της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Όταν όμως αναφερόμαστε  στη Κυπριακή Δημοκρατία να ξέρουμε τι λέμε: Εννοούμε το κράτος που ιδρύθηκε το 1960, εννοούμε ολόκληρη την Κύπρο και ολόκληρο το λαό της Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους

Αυτό που έχουμε σήμερα είναι λειψό. Είναι, από το 1963, προϊόν ανωμαλίας με τις διακοινοτικές ταραχές και από το 1974 και μετά  αποτέλεσμα του πραξικοπήματος, της Τούρκικης εισβολής και κατοχής που διαίρεσε το νησί σε βορρά και νότο.

Είναι γι’ αυτό που έχουμε την Ειρηνευτική δύναμη, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Τα μηνύματα που μας δίνονται, με την διαιώνιση του προβλήματος, είναι ανησυχητικά. Ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης  είναι ορατός. Ο Γενικός Γραμματέας και το Συμβούλιο Ασφαλείας μας πληροφορούν ότι το στάτους κβο δεν είναι βιώσιμο,  μεταβάλλεται και μεταβάλλεται σε βάρος μας. Νέα τετελεσμένα δημιουργούνται στη στεριά και στη θάλασσα και η άκαρπη πάροδος το χρόνου έχει τις δικές της συνέπειες. Θέτει σε κίνδυνο την ίδια την  επανένωση του νησιού.

Ευκαιρίες και δυνατότητες που μας δόθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, για μια νέα αρχή, είτε απορρίφθηκαν είτε αναίτια χάθηκαν. Τώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία. Να μη αφήσουμε και αυτή τη  δυνατότητα να χαθεί γιατί οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες. Οδυνηρές για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.     

Καιρός είναι στην 60ή επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας. Να εργαστούμε για την αυριανή Κύπρο: Την επανενωμένη, ανεξάρτητη, πολυεθνική και πολυπολιτισμική Κύπρο, της ειρήνης της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

 

Share this post