Μήνυμα Ερντογάν προς Ε.Ε.

Μήνυμα Ερντογάν προς Ε.Ε.

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα σταματά τον δανεισμό προς την Τουρκία

KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

Ο Τούρκος πρόεδρος , Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του επανήλθε στο θέμα των μέτρων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων με την ΕΕ.

«Η Τουρκία έχει την δύναμη να εξαλείψει οποιαδήποτε απειλή ενάντια στην ανεξαρτησία, την επιβίωση και την ασφάλεια του λαού της», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Τα βήματα που έχουμε πάρει στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία έχουν δείξει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα δικαιώματα του έθνους μας και των Τουρκοκύπριων», τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε : « καμία σιωπηρή ή ρητή απειλή επιβολής κυρώσεων δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από τους δίκαιους σκοπούς της».
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η συμφωνία επανεισδοχής Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2016 θα πάψει να λειτουργεί, έγραψε η εφημερίδα ‘Sabah’, αν και ο ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του δεν διευκρίνισε, αν εννοεί τη συμφωνία του 2016, ή τη συμφωνία του 2014.
«Δεν θα περιμένουμε στην πόρτα της ΕΕ. Η συμφωνία επανεισδοχής και η συμφωνία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης θα τεθούν ταυτόχρονα σε ισχύ», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία.
Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει εδώ και καιρό τις Βρυξέλλες ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών, λόγω της καθυστέρησης όπως ανέφερε, που παρατηρείται στην άρση των θεωρήσεων για Τούρκους υπηκόους. Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι η συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών και η εφαρμογή της συμφωνίας για τη βίζα, θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα.


Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2013, θα εφαρμοζόταν αρχικά η συμφωνία επανεισδοχής και έξι μήνες αργότερα θα έμπαινε σε εφαρμογή και η συμφωνία για βίζα. Ωστόσο υποστήριξε, η Τουρκία πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι συμφωνίες να τεθούν ταυτόχρονα σε εφαρμογή, χωρίς να λάβει απάντηση.
Η συμφωνία επανεισδοχής υποχρεώνει την Τουρκία να δέχεται στο έδαφός της και να επαναπροωθεί στην πατρίδα τους, μετανάστες οι οποίοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τη συμφωνία του 2016, η Τουρκία θα λάμβανε έξι δισεκατομμύρια ευρώ (39 δις ΛΤ) που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των 3,5 εκ. και πλέον προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφός της, ενώ προβλέπεται και έναρξη διαβουλεύσεων με τις Βρυξέλλες για απαλλαγή των Τούρκων από το καθεστώς προξενικής θεώρησης (για τη ζώνη Σένγκεν), μόλις η Τουρκία συμμορφωθεί με 72 προαπαιτούμενα που έθεσε η Ένωση.
Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών διέψευσε, επίσης, τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει μετατόπιση του πολιτικού και στρατιωτικού προσανατολισμού της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τουρκία θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες στην εξωτερική πολιτική. «Θα ανακοινώσουμε τις νέες πρωτοβουλίες μας για την εξωτερική πολιτική στις αρχές Αυγούστου», δήλωσε.
Στο Λουξεμβούργο, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε νέο δανεισμό στην Τουρκία που να συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται εκπρόσωπο του ιδρύματος.
Η Τράπεζα ευθυγραμμίζεται με την απόφαση της ΕΕ του περασμένου μήνα, αναφέρει το πρακτορείο, το οποίο ωστόσο τη χαρακτηρίζει ‘συμβολικό μέτρο’, δεδομένου ότι δεν θα πλήξει αισθητά κάποιον τομέα των δραστηριοτήτων της. Ο εκπρόσωπος της Τράπεζας δήλωσε στο Reuters ότι «όπως έπραξε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έτσι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ακολουθεί την σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ακολουθήσει μια περιοριστικής φύσεως προσέγγιση αναφορικά με την έγκριση νέων δανειοδοτήσεων για το υπόλοιπο του έτους».
Επίσης το ‘πάγωμα’ αυτό δεν θα επηρεάσει πρότζεκτ του ιδιωτικού τομέα και η Τράπεζα αναμένεται να διοχετεύσει τα περίπου €350 εκ. που προβλέπουν διάφορες συμφωνίες μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον, όπως λέει ο εκπρόσωπος, λάβει το ‘πράσινο φως’ από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.
Μια γενική αξιολόγηση της στρατηγικής της Τράπεζας αναφορικά με την Τουρκία έχει προγραμματιστεί για αργότερα εντός του έτους, καταλήγει ο ίδιος.
Tις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ συζήτησαν τηλεφωνικώς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και της Τουρκίας, Χάικο Μάας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Επιβεβαιώνοντας την είδηση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, είπε ότι η Γερμανία δεν έχει να ανακοινώσει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για «τη διένεξη σχετικά με τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου».
Ο Τούρκος υπουργός είχε δηλώσει πως, εάν μια χώρα όπως η Γερμανία αναλάβει πρωτοβουλία στο θέμα, τότε η Τουρκία θα την στηρίξει,

 

Share this post