Μήνυμα ειρήνης Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου

Μήνυμα ειρήνης Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου

Μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων , στην Πλατεία Συντάγματος, όπου σταμάτησε απόψε ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως των Αθηνών, κατά την περιφορά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος Β’ έστειλε μήνυμα ειρήνης , με επίκεντρο τον πόλεμο της Ρωσίας κατά του Ορθοδόξου λαού της Ουκρανίας. 

Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και συγχοροστάτησαν οι Επίσκοποι Θαυμακού κ. Ιάκωβος και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ενώ τελετάρχης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης, Βαρνάβας Θεοχάρης.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου και μετά την δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μπροστά από το Κοινοβούλιο, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις λιτανείες που γίνονται στην Εκκλησία και σημείωσε ότι «είναι ένα κομμάτι λατρευτικό. Οι χριστιανοί προστρέχουμε στις λιτανείες, για να τιμήσουμε τους αγίους, αλλά πολλές φορές και σε ώρες κινδύνων, σε ώρες που φοβόμαστε, που έχουμε αγωνία, που βλέπουμε τον κίνδυνο οποιασδήποτε μορφής να μας περιτριγυρίζει». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «απόψε, που λιτανεύουμε το Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είναι ευκαιρία που είμαστε όλοι εδώ, στο κέντρο της πόλεως των Αθηνών, της πόλεως που ανέδειξε ιστορία, πολιτισμό, μεγαλοσύνη, να αφήσουμε όχι μόνο τα δικά μας προσωπικά προβλήματα και τις δικές μας δυσκολίες, αλλά με τη φαντασία μας να αγκαλιάσουμε έναν κόσμο που τόσο υποφέρει.

Να πάμε και να ζήσουμε, έστω και εικονικά απόψε, μαζί με τους αδελφούς μας ορθοδόξους -και της Ουκρανίας και της Ρωσίας-, στη φοβερή αυτή τραγωδία. Εκεί που οι αδελφοί μας αλληλοσφαγιάζονται, που οι αδερφοί μας δεν θα έχουν απόψε Επιτάφιο, δεν θα λιτανεύσουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αλλά θα είναι κλεισμένοι στα υπόγεια και θα βομβαρδίζονται, χωρίς να έχουν να φάνε, χωρίς να έχουν να πιουν, χωρισμένοι οι γονείς από τα παιδιά, μακριά, εκείνοι που πήραν το βιος τους -όσα μπορούσαν- και έφυγαν, από τα σπίτια τους, βλέποντας όλοι μας ισοπέδωση των πάντων και ερημιά».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς «μαζί με τα δικά μας προβλήματα, να προσευχηθούμε για αυτούς τους αδελφούς μας. Να παρακαλέσουμε ο Θεός να φωτίσει εμάς πρώτα και έπειτα τους μεγάλους της γης, αυτούς που διαθέτουν εξουσία και τρόπους διαχειρίσεως των προβλημάτων. Να φωτίσει εκείνους οι οποίοι έχουνε ευθύνες να συνέλθουν. Ακόμη, να παρακαλέσουμε να φωτίσει ο Θεός τους αρχηγούς των Εκκλησιών και της μίας χώρας και της άλλης, να απλώσουν πρώτοι τα χέρια, να αγκαλιαστούν και να δώσουν το παράδειγμα στους εκεί άρχοντες, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Θα είναι μία νίκη αν αυτό το χάρισμα, αν αυτός ο φωτισμός, δώσει μια διέξοδο, δώσει μια λύση στις τραγωδίες και στη φρίκη».


Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Όλοι μαζί απόψε, αδελφοί, ας προσευχηθούμε με αυτό που θα ακούσουμε αύριο: «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην», «Ανάστα ο Θεός» για να δώσεις τη δική σου εικόνα στον κόσμο. Χθες βράδυ, τελειώσαμε την Ακολουθία με ένα αίτημα μεγάλο, καρδιακό, προσωπικό για όλους μας: «Προσκυνούμεν Σου τα πάθη Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάσταση». Αυτή την Ανάσταση της χαράς, αυτή την Ανάσταση της ειρήνης, αυτή την Ανάσταση της λαμπρότητος ευχόμαστε όλοι να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές που έρχονται και ο τόπος μας μακριά από τέτοιες δοκιμασίες, μακριά από τέτοιους κινδύνους».

ΠΗΓΗ: Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Share this post