Μήνυμα Αναστασιάδη για την Τουρκία θα μεταφέρει στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

Μήνυμα Αναστασιάδη για την Τουρκία θα μεταφέρει στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

Η ανάδειξη των κινδύνων από επεκτατικές βλέψεις και εχθρικές ενέργειες είναι κάτι που θα απασχολήσει τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με έμφαση στη θέση Ελλάδας και Κύπρου ότι δεν αποκλείουν συνεργασία με κανένα κράτος αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η συνάντηση ήταν δημιουργικότατη και παραγωγική, αφού κάλυψε ένα φάσμα θεμάτων που, πριν και πάνω από όλα, ως είναι και το ενδιαφέρον του Έλληνα Πρωθυπουργού, αφορούσε την παρούσα φάση του Κυπριακού, σε κάποιες κινήσεις που γίνονται, όπως η επίσκεψη της κας Νιούλαντ, οι προσπάθειες για διορισμό από πλευράς ΓΓ των ΗΕ, απεσταλμένου για το Κυπριακό, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης του διαλόγου, η επιστολή που έχω ετοιμάσει για τον κ. Τατάρ με συγκεκριμένες προτάσεις, δηλαδή μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνω προκειμένου να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα για την επανέναρξη του διαλόγου.

Μας απασχόλησε, βεβαίως, σε συνάρτηση με το Κυπριακό και η σημαντική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Αμερική, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συντονισμός δράσεων και πού στοχεύουμε και τι επιζητούμε. Βεβαίως, μας απασχόλησαν και η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι ενεργειακές διεργασίες όσον αφορά την περιοχή και πώς θα ήταν δυνατόν αξιοποιώντας τις να δημιουργήσουμε ένα ενδιαφέρον και από πλευράς Τουρκίας, έτσι ώστε να αντιληφθεί και η συγκεκριμένη χώρα τα οφέλη, τα οποία θα έχει από μια λύση του κυπριακού προβλήματος, ενώ, βεβαίως, μας απασχόλησαν και οι εναλλακτικές πηγές που η Ευρώπη αναζητά προκειμένου να απεξαρτηθεί από συγκεκριμένες χώρες ή άλλως πως.

Μεταξύ άλλων, μας απασχόλησαν και τα όσα στην Ευρώπη διαδραματίζονται με τις κυρώσεις. Είμαστε σαφείς και οι δύο. Και εναντίον της ρωσικής εισβολής και υπέρ βεβαίως των κυρώσεων. Κυρώσεις, όμως, που θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι να είναι κατ΄ επιλογήν και που εξυπηρετούν κάποια των κρατών και να αφήνουν εκτεθειμένα κάποια άλλα των κρατών. Κοινή ήταν η θέση μας για συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις κυρώσεις, επαναλαμβάνω, όχι διότι είμαστε ενάντια, αλλά επειδή θα πρέπει, όπως συμβαίνει με άλλες χώρες της ΕΕ, να λάβουν υπόψη ανησυχίες τόσο της Ελλάδας, της Μάλτας, αλλά και της Κύπρου, βεβαίως.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις συζητήσεις που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, και τη συνεργασία που είχαμε που ως συνήθως είναι πάντοτε προς το καλό και των δύο χωρών».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να δώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι κοινή θέση των δύο ότι εμείς δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με όλους τους γείτονες, πολύ περισσότερο με μια χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη, αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Η ανάδειξη των κινδύνων από επεκτατικές βλέψεις ή εχθρικές ενέργειες είναι κάτι που θα απασχολήσει, αντιλαμβάνομαι, και τις συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, με έμφαση στο γεγονός ότι η δική μας θέση, η από κοινού θέση είναι ότι δεν αποκλείουμε τη συνεργασία με κανένα των κρατών, ούτε από τις τριμερείς ούτε από τις πολυμερείς που έχουμε αναπτύξει. Εκείνο που επιζητούμε είναι σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και ιδιαίτερα αυτού του δικαίου που ανέδειξε τούτες τις μέρες με την εισβολή της Ρωσίας, τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία των κρατών».

Ο Ἐλληνας πρωθυπουργός στο διάλογο που είχε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Αγαπημένε μου Νίκο, καταρχάς θέλω να σε ευχαριστήσω για την πολύ μεγάλη τιμή να παραβρεθείς και να μιλήσεις την πρώτη ημέρα του 14ου συνεδρίου μας. Εξάλλου οι δεσμοί μεταξύ των δύο κομμάτων μας είναι γνωστοί και ιστορικοί. Θέλω να επισημάνω όμως ότι η επίσκεψή σου συμπίπτει και με μία πολύ ενδιαφέρουσα συγκυρία καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το επικείμενο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον, το συντονισμό των ενεργειών της Ελλάδος και της Κύπρου σε μία εποχή όπου δυστυχώς ο επεκτατικός αναθεωρητισμός έκανε και πάλι την επανεμφάνισή του στην ήπειρό μας. Θα συζητήσουμε βεβαίως και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, θα έχω την ευκαιρία να σε ενημερώσω για την επικείμενη επίσκεψή μου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Κυριακή αλλά και για την άφιξη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας σε δύο εβδομάδες στην πατρίδα μας. Ελλάδα και Κύπρος πάντα εναρμονισμένες, ευθυγραμμισμένες αγωνίζονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Οπότε και πάλι θέλω να σε καλωσορίσω στην Αθήνα και να σου ευχηθώ μια πολύ ευχάριστη διαμονή».

ΦΩΤΟ: Αντρέας Λουκαΐδης (ΓΤΠ)

Share this post