Μήνυμα αγάπης Βαρθολομαίου σε Ρώσους πιστούς

Μήνυμα αγάπης Βαρθολομαίου σε Ρώσους πιστούς

Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διοικητικές διαφορές και προβλήματα,
αυτά δεν πρέπει να επηρεάζουν την αδελφωσύνη μας
και την ενότητά μας εν Χριστώ και εν τη Ορθοδόξω κοινή Πίστη μας”.

«Εμείς σας αγαπούμε και σας ευλογούμε με όλη μας την καρδιά», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , απευθυνόμενος σε Ρώσους Ορθοδόξους , οι οποίοι ζουν στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στο μετόχι του Αγίου Παντελεήμονος στον Γαλατά , το οποίο πανηγύρισε χθες με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Το μετόχι, στο οποίο εκκλησιάζονται Ρώσοι και άλλοι σλαβόφωνοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που ζουν στην Πόλη , διατηρεί η Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, της οποίας οι πατέρες είναι Ρώσοι και Ουκρανοί.


Σύμφωνα με το blog romalewfronimati πολλοί επίσης Ρώσοι και σλαβόφωνοι εκκλησιάζονται στο πλησιόχωρο επ’ ονόματι του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, στο οποίο διακονεί ο πανοσιολογιώτατος Μέγας Ιεροκήρυξ, Πανάρετος, ο οποίος, όπως και ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Αρχιμανδρίτης , Βησσαρίων, αλλά και ο πρόσφατα εκλεγείς και χειροτονηθείς στην Αττάλεια Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευδοκιάδος, Αμβρόσιος, είχαν αποσταλεί από τη Μητέρα Εκκλησία στη Ρωσία για να μάθουν καλά τη ρωσική γλώσσα και να μπορούν να διακονούν τους Ρώσους και λοιπούς σλαβοφώνους, που διαμένουν στα όρια της κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως Επίσκοπο και Πατέρα όχι μόνο της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και του Αγίου Όρους, προσκάλεσαν με πολλή αγάπη για να χοροστατήσει στην Πανήγυρη, οι Ιερομόναχοι της Μονής Παντελεήμονος Αγίου Όρους π. Τιμόθεος και π. Αλέξιος, που διακονούν στο Μετόχιο στην Πόλη. Μια πρόσκληση, που, όπως είπε ο Παναγιώτατος στην προσλαλιά του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, αποδέχθηκε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.
Η ομιλία του Παναγιωτάτου, την οποία μετέφραζε στα ρωσικά ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, «περιείχε σημαντικά μηνύματα προς τους Ρώσους και σλαβοφώνους Ορθοδόξους αδελφούς, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα μεταφερθούν και στη Ρωσία, αφού την ακολουθία κατέγραφε ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός». Συγκεκριμένα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε:
«Αγαπητοί μου αδελφοί, προ ημερών ήλθαν ο αγαπητός π. Τιμόθεος και ο αγαπητός π. Αλέξιος για να με προσκαλέσουν να έλθω σήμερα να χοροστατήσω. Και ήλθα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ανάμεσά σας, διότι αυτή η Λειτουργία και η Χοροστασία μου, μου δίνει την ευκαιρία να τιμήσω και να προσκυνήσω, για δεύτερη φορά μετά από λίγες ημέρες, τη χάρη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος, που τον γιορτάσαμε και εμείς προ ημερών. Αλλά ανταποκρίθηκα και ήλθα ευχαρίστως και διότι αυτό, όπως κάθε χρόνο, μου δίνει την ευκαιρία να ευρεθώ ανάμεσα στα πνευματικά μου παιδιά τα σλαβόφωνα, τα οποία έχουν αυτήν την ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στη Βασιλεύουσα Πόλη μας.

Όπως με την ίδια ευχαρίστηση πηγαίνω κάθε χρόνο και στον γειτονικό Άγιο Ανδρέα, στις 13 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο, για να ευρεθώ ανάμεσα στους πιστούς της ενορίας αυτής, την οποία εξυπηρετεί ο Αρχιμανδρίτης Πανάρετος, τον οποίο ευχαριστούμε και συγχαίρομε, καθώς και τον π. Τιμόθεο και τον π. Αλέξιο, οι οποίοι εξυπηρετούν τις θρησκευτικές σας ανάγκες.
Ο Ἀγιος Παντελεήμων, όπως γνωρίζετε, ήταν από τη γειτονική Νικομήδεια, που λέγεται σήμερα Ιζμίτ, αλλά η χάρη του και η τιμή και η ευλάβεια προς το πρόσωπό του είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, όπως και των άλλων Αγίων της Εκκλησίας μας. Γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, αγίασαν, μαρτύρησαν σε ένα συγκεκριμένο τόπο, αλλά η χάρη τους αγκαλιάζει όλη την οικουμένη. Από αυτής της απόψεως, μπορούμε να πούμε ότι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι όντως οικουμενικοί και η τιμή και η ευλάβεια προς τα πρόσωπά τους είναι διαχρονική, διά μέσου των αιώνων.
Έτσι και η Μητέρα σας Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, από την οποία τα σλαβικά φύλα -οι αγαπητοί μας Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Λευκορώσοι, Μολδαβοί και όλοι οι αδελφοί μας οι Ορθόδοξοι- πήραν το Βάπτισμα και την Χριστιανική Πίστη, αυτή λέγω η Μητέρα σας Εκκλησία, είναι και αυτή Οικουμενική και αγκαλιάζει με τη σκέψη της, με την αγάπη της και με την προσευχή της όλη την Οικουμένη και όλους τους Ορθοδόξους αδιακρίτως.
Προ ημερών ήμουν στην Αττάλεια, όπου χειροτόνησα ένα νέο Επίσκοπο -ο οποίος, όπως και ο μεταφράζων ο π. Βησσαρίων και ο παρών π. Πανάρετος, έμαθαν ωραία ρωσικά στη Ρωσία, όπου τους έστειλε το Οικουμενικό Πατριαρχείο- είδα την ευλάβεια των Χριστιανών μας της Αττάλειας και της Αλάνιας. Πόσο ενθουσιάστηκαν με τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αμβροσίου, ο οποίος ήταν χαρούμενος, διότι πήρε ευχές και συγχαρητήρια από τον Αρχιεπίσκοπο Αμβρόσιο, που ήταν ο Σχολάρχης του στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρουπόλεως (σ.σ.: Πρόκειται για τον Αρχιεπίσκοπο Βερέγια κ. Αμβρόσιο, ο οποίος είναι σήμερα Πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας). Ήταν έργο της Προνοίας του Θεού που στείλαμε αυτούς τους τρεις κληρικούς του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στην αγαπητή Ρωσία, όπου έμαθαν τη γλώσσα, την τόσο χρήσιμη και διαδεδομένη ρωσική γλώσσα, και έτσι μπορούν και εξυπηρετούν τους σλαβοφώνους αδελφούς μας, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί και εργάζονται στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
Όταν ήλθα σήμερα το πρωί είδα ότι υπήρχε ένα κανάλι από τη Ρωσία. Επωφελούμαι από την ευκαιρία της παρουσίας αυτού του καναλιού για να στείλω σε όλο τον ευσεβή Ορθόδοξο Ρωσικό Λαό την ευλογία και τη στοργή της Μητέρας του Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Στέλνουμε την αγάπη όλων σας και την δική μου”.

Καταλήγοντας , ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε:

“Μέσα στην Ορθόδοξο Πίστη ενώνονται σήμερα οι Ρώσοι της Ρωσίας, οι Ρώσοι της Κωνσταντινουπόλεως, οι Ρώσοι της Αττάλειας, και όλοι γύρω από τη Μητέρα μας Εκκλησία.
Αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή διοικητικές διαφορές και προβλήματα, αυτά δεν πρέπει να επηρεάζουν την αδελφωσύνη μας και την ενότητά μας εν Χριστώ και εν τη Ορθοδόξω κοινή Πίστη μας. Εμείς σας αγαπούμε και σας ευλογούμε με όλη μας την καρδιά”.

*Στους συνδέσμους μέρος της Θ. Λειτουργίας και η ομιλία του Πατριάρχη

https://web.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/468154870684867/?t=1248

https://web.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/2372814913040261/?t=0

 

Φωτογραφίες: Marina Akdeniz

Share this post