Μηνάς Βιντιάδης: Με το «Ρίφι» υμνώ εκείνους, που οι άλλοι νομίζουν χαμένους από χέρι!
«Με το μυθιστόρημά μου αυτό, ήθελα να στρέψω το βλέμμα του κόσμου στα μικρά νησιά, αυτά που βρίσκονται στην άκρη του χάρτη κι έχουν δώσει αγώνες και ήρωες, μικρούς και μεγάλους, που δεν έχουν καμιά σχέση με τη συμβατική ζωή των πόλεων», είναι οι πρώτες κουβέντες του συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου μυθιστορήματος του «Το Ρίφι».
Και πράγματι στο βιβλίο, που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από τα «Ελληνικά Γράμματα», ο συγγραφέας, που γεννήθηκε στην Αίγυπτο αλλά μεγάλωσε στην Κάσο, επιλέγει να δημιουργήσει με τη φαντασία του το Πετρονήσι, που βρίσκεται στο νοτιανατολικότερο άκρο της Ελλάδας.
Εκεί γεννιέται ένα παιδί που χάνει τη μητέρα του πάνω στη γέννα. Ο βοσκός πατέρας του, άγριος και ακοινώνητος, θα το κρύψει σε μια στάνη ψηλά στο βουνό και θα το μεγαλώσει με τα ζώα, χωρίς ποτέ κανείς να πληροφορηθεί την ύπαρξη του.
«Πόσα μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος που όλοι τον θεωρούν χαμένο από χέρι;
Μέχρι που μπορεί να φτάσει η θέληση, το μυαλό, η ψυχή ενός παιδιού, όπως ο ήρωας του μυθιστορήματος;»
Ο Χαδιώτης Βασιλάς, είναι ο βασικός ήρωας του μυθιστορήματος, δεν θα βγάλει ταυτότητα, δεν θα πάει σχολείο, δεν θα συναντήσει άνθρωπο. Πρόβατα, κατσίκια, μουλάρια, σκυλιά και πουλιά του κρατούν παρέα στο μικρό του σύμπαν, που συμπληρώνεται από χωράφια με ελιές, σιτάρια, κριθάρια και μελίσσια. Και μόλις κλείνει τα 18 γίνεται η μεγάλη ανατροπή στη ζωή του.
«Η κοινωνία ανακαλύπτει την ύπαρξή του, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω του, η Επιστήμη και το Θέαμα τον διεκδικούν κι εκείνος γνωρίζει μια ζωή που δεν φανταζόταν, τον έρωτα και, κυρίως, μέχρι που φτάνει η δύναμη του μυαλού του, κι αυτή ήταν η πρόκληση για μένα», συμπληρώνει ο συγγραφέας.
Ποιό είναι κεντρικό μήνυμα του βιβλίου;
«Είναι ένα μυθιστόρημα για την αθωότητα, την αγάπη, τον Άνθρωπο, τη Φύση, σε μια “άλλη Ελλάδα” των τελευταίων 250 χρόνων, μέσα από τους ανθρώπους ενός μικρού νησιού στην άκρη του χάρτη. Ήρωες του ’21, πειρατές, καπεταναίοι και βοσκοί σε μια οικογένεια, που γενιά με γενιά αλλάζει δραματικά, λες και κάποιος μ’ ένα μαγικό ραβδί έπαιζε παιχνίδια με τα πρόσωπα και την Ιστορία.
Κι ένα παιδί που μεγάλωσε σαν ρίφι, σαν αγριοκάτσικο δηλαδή», καταλήγει ο συγγραφέας, που έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα, μια συλλογή διηγημάτων, ένα βιβλίο για παιδιά και πολλά θεατρικά έργα, ενώ έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί πάνω από 100 συλλεκτικές εκδόσεις.
Ο Μηνάς Βιντιάδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Συμβουλευτικής Επιτροπής επί Καλλιτεχνικών Θεμάτων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και αν. μέλος του ΔΣ του ιδρύματος Σχολείον της Ειρήνης Παππά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ματίνα Μπάλτα)