Μίκης Θεοδωράκης: “Αισθάνομαι κι εγώ Ελληνοκύπριος ή μάλλον σκέτος Κύπριος”

Μίκης Θεοδωράκης: “Αισθάνομαι κι εγώ Ελληνοκύπριος ή μάλλον σκέτος Κύπριος”

Ευχετήρια επιστολή από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού

 

Ένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη , που αγαπήθηκε πολύ-ιδιαίτερα από τους Κυπρίους – είναι το “Χρυσοπράσινο φύλλο” σε ποίηση Λεωνίδα Μαλένη. Με αφορμή τα σημερινά 95 γενέθλια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη ακούστε το στην εξαιρετική ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση.  

Στίχοι
Γη της λεμονιάς, της ελιάς
Γη της αγκαλιάς, της χαράς
Γη του πεύκου, του κυπαρισσιού
Των παλικαριών και της αγάπης
Χρυσοπράσινο φύλλο
Ριγμένο στο πέλαγο
Γη του ξεραμένου λιβαδιού
Γη της πικραμένης Παναγιάς
Γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού
Τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων
Χρυσοπράσινο φύλλο
Ριγμένο στο πέλαγο
Γη των κοριτσιών που γελούν
Γη των αγοριών που μεθούν
Γη του μύρου, του χαιρετισμού
Κύπρος της αγάπης και του ονείρου
Χρυσοπράσινο φύλλο
Ριγμένο στο πέλαγο

 

 

Τον Ιούλιο του 1975 ο Μίκης έδωσε συναυλία  παλαιό  Γ.Σ.Π.  υπέρ των προσφύγων της Κύπρου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.  

Τον Οκτώβριο του 2005 ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος τίμησε με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου  τον Μίκη Θεοδωράκη. «Θα πρέπει να ομολογήσω ότι από καιρό αισθάνομαι κι εγώ Ελληνοκύπριος ή μάλλον σκέτος Κύπριος, γι’ αυτό σας ζητώ την άδεια στο βιογραφικό μου, όπου σημειώνω Έλληνας και κρητικός, να το ολοκληρώσω δηλώνοντας από δω και στο εξής: Έλληνας κρητικός και Κύπριος», δήλωσε ο μουσικοσυνθέτης κατά την τελετή απονομής του παρασήμου.

Επιπρόσθετα ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, «μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες που απαιτούν τη μέγιστη ενότητα σκέψης και δράσης. Ενότητα μέσα στην Κύπρο, ενότητα μέσα στην Ελλάδα, ενότητα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο», όπως τόνισε.

Ο Τ. Παπαδόπουλος είχε τονίσει ότι  η μουσική και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη έχουν ημερομηνία γέννησης, αλλά ποτέ ημερομηνία λήξης. Ο Μίκης Θεοδωράκης, είπε, αγάπησε και τραγούδησε την Κύπρο με το πάθος του ελεύθερου Έλληνα και με την έγνοια του ανήσυχου ερευνητή της ιστορίας που αγωνιά για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και που αγωνίζεται για την τιμή και αξιοπρέπειά του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε τιμηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση και επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος του είχε απονείμει το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τον Μίκη μίλησε και τραγούδησε το “Χρυσοπράσινο φύλλο” στην ΕΡΤ-2 ο

αείμνηστος Μάριος Τόκας

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον Μίκη Θεοδωράκη με την ευκαιρία των 95ων γενεθλίων του.

Παρατίθεται η επιστολή:

«Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου των γενεθλίων σου, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, κι εγώ προσωπικά, επιθυμούμε να σου εκφράσουμε την απεριόριστη εκτίμησή μας προς το πρόσωπο σου,  για ό,τι σημαντικό και ανεκτίμητο  πρόσφερες στον παγκόσμιο πολιτισμό, τον  ελληνικό λαό και ευρύτερα τους λαούς του κόσμου.

 Ο κυπριακός λαός,  ποτέ δεν ξεχνά  τα όσα πρόσφερες σε αυτόν, τόσο με την πολιτιστική σου δημιουργία, όσο και με την αγωνιστική σου στάση. Σε χρόνια δίσεκτα, γεμάτα πόνο και καταστροφή,  στάθηκες στο πλάι της Κύπρου και με την ανυπέρβλητη πνευματική σου δημιουργία, την αταλάντευτη πίστη σου στο δίκαιο του αγώνα,  αλλά και με τη δυναμική σου παρουσία  έδωσες θάρρος  και κουράγιο στο λαό μας να αντέξει  τις απανωτές κακουχίες.Τα τραγούδια σου τα αναζητούμε συνεχώς για να μας συντροφεύουν και να μας εμπνέουν σε κάθε  δύσκολη στιγμή που περνά η Κύπρος, όπως δυστυχώς είναι και η σημερινή.

 Εύχομαι από καρδιάς, να είσαι πάντα καλά, υγιής, δημιουργικός και όπως σε όλη σου τη ζωή  φλογερός υπερασπιστής των πανανθρώπινων ιδανικών, της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

*Για τον Μίκη Θεοδωράκη διαβάστε και ακούστε στον σύνδεσμο:

https://mikisradio.blogspot.com/

Share this post