Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε

Του Ανδρέα Παπαχαραλἀμπους *

Να μη θεωρείς ευτυχισμένο κανέναν άνθρωπο πριν από το τέλος της ζωής του.

Απευθύνομαι σε σένα Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Δεν γνωρίζω αν αυτά που κάνεις είναι αλαζονεία, φόβος για την επόμενη μέρα, το σύνδρομο ‘μετά από μένα το χάος’, ή λόγω των επαγγελματικών σας δοσοληψιών με ολιγάρχες, αποκτήσατε ύφος και στυλ ολιγάρχη.

Κατά τον Ηρόδοτο, όταν ο ζάμπλουτος βασιλιάς της Λυδίας Κροίσος φιλοξένησε στο παλάτι του τον σοφό Σόλωνα, του είπε με κομπασμό πως από όλους τους ανθρώπους αυτός ήταν ο ευτυχέστερος. Ο Σόλων του απάντησε «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».

Τον Κροίσο τον ακολούθησαν πολλές συμφορές, ο γιός του Άτυς σκοτώθηκε στο κυνήγι, ενώ ο ίδιος νικήθηκε από τον Βασιλιά Κύρο και αιχμαλωτίστηκε. Όταν δε ο Κροίσος, ανεβασμένος στη φωτιά ετοιμαζόταν να πεθάνει, φώναξε τρείς φορές «Σόλων!Σόλων! Σόλων!» Ο Κύρος θέλησε να μάθει τι σήμαινε η επίκληση αυτή και ακούγοντας την ιστορία, χάρισε στον Κροίσο τη ζωή.  

Είναι λυπηρό να βλέπει κάποιος έναν αρχηγό κράτους να εκδικείται αυτόν ή αυτούς που τον ευεργέτησαν. Είναι αχαριστία να νοιώθει όμορφα όταν έρθει το χάος μετά απ’ αυτόν. Το να προδίνει κάποιος μια παράταξη που χρειάστηκαν θυσίες να στηθεί, να μεγαλουργήσει, να του δώσει μέχρι και δύο θητείες Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι το ολιγότερο για φτύσιμο.

Αν το θράσος αυτού του ανθρώπου φτάνει μέχρι να θέλει να διαλύσει την παράταξη και, μετά ως από μηχανής θεός δήθεν να την ξανακτίσει με νέον αρχηγό το θείο βρέφος Νίκο Χριστοδουλίδη πρέπει να το σκεφτεί δύο, τρεις και τέσσερεις φορές.

Το να καταντήσετε πραγματικός κηδεμόνας του Χριστοδουλίδη, και να μην κοκκινίζετε όταν παρουσιάζεστε ενώπιον του Αβέρωφ και απέναντι από τους συναγερμικούς να λέτε ότι τον στηρίζετε ενώ συμβαίνει το αντίθετο;

Το χειρότερο όλων είναι η διαχείριση του πολιτικού ήθους και ύψους σας. Ο ηθοποιός Κάρολος Κουν είναι ένα μηδενικό κοντά σας. Δύο φορές σας ψήφισε ο κόσμος ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένας απ’ αυτούς που σε ψήφισαν είναι και ο γράφων, επιστρατεύοντας λιτούς και δεμένους.

Ο κόσμος ζητούσε μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και διαφθορά και λύση του Κυπριακού. Αντ’ αυτού διαφθορά και διαπλοκή έγιναν πολύποδες και ούτε με δέκα απανωτές κολονοσκοπήσεις δεν θεραπεύονται.

Ταπεινωθήκαμε σαν κράτος, γίναμε ρεζίλι των σκυλιών, ενήστευκες το λαρτί τζιαι έτρωες την μίλλαν. Μας οδήγησες στη διχοτόμηση γιατί ήθελες πάση θυσία να καθίσεις στην καρέκλα του Προέδρου της Δημοκρατίας γι’ ακόμα πέντε χρόνια.

Μέχρι σήμερα προσπαθείς να δικαιολογηθείς λέγοντας κάθε φορά που βρίσκεις την ευκαιρία να μας λες άλλα τ’ άλλου. Μου θυμίζεις την κυπριακή ρήση «Πόθεν είσαι θκειέ; Κουτσιά εμαείρεψα» Οι εποχές του να πουλά κάποιος αέρα και να πιάνει ριάλια ήταν οι εποχές πριν σαράντα, πενήντα και εξήντα χρόνια.

Πρόεδρε, όποιος δεν ντρέπεται, ο κόσμος είναι δικός του. Υπάρχει μια άλλη ρήση που λέει «Απόν εμίλησε επέθανε». Θέλω να σου υπενθυμίσω ότι υπάρχει μια πολύ σκληρή κυπριακή ρήση που αξίζει το κόπο να την γνωρίζουν μικροί, μεγάλοι, παλαιοί και νέοι.

«Ο κλέφτης τζιαι ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο σιαίρονται».

Νίκαρε, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν θα είσαι Νίκαρος για το οποίο παινεύεσαι θα είσαι ο Νίκ από το Πέρα Πεδί. Εμείς όλοι αυτοί που νομίζεις κοροϊδεύεις «εφατσίσαμε στο ανώβλιν τζαι είδαμε το κατώβλιν». Το να στηρίζεις το Χριστοδουλίδη είναι ένα. Το να θέλεις να διαλύσεις το κόμμα και να έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη διακυβέρνηση όσο και στο κόμμα είναι παραφροσύνη. Σκέφτηκες ποιόν στηρίζεις; Αλλά γιατί να σκεφτείς.

«Ετζύλισεν το στούππωμα τζαι ηύρεν την μαείρισσαν».

Η προσπάθεια και η επιμονή σου να τζοιμηθείς την νύχτα με τον τυφλό, το πρωί θα ξυπνήσεις αλλήθωρος.

Αν πρόεδρε νοιώθετε τύψεις ή φόβο για το θέμα της διαφθοράς και της διαπλοκής τότε κάτι δεν αντιλαμβάνεσαι. Οποιοσδήποτε εκλεγεί θα έχεις την ίδια τύχη. Έχετε ημερομηνία λήξης και αυτή είναι η 28η Φεβρουαρίου 2023. Μετά την 28η Φεβρουαρίου οι υγιείς συναγερμικοί θα σου κλείσουν την πόρτα, και έτσι πρέπει. Την κάθε βοήθεια μπορεί να την αναζητήσεις στο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Ανδρέα Θεμιστοκλέους και Ελένη Θεοχάρους.

Σου θυμίζω μια πολύ γνωστή ρήση, από το έργο «Γνώμαι μονόστιλοι του Αθηναίου Κωμωδιογράφου Μενάνδρου, «Δρυός πεσούσης πάς ανήρ ξυλεύεται». Όταν η βελανιδιά πέσει, κάθε άνθρωπος κόβει ξύλα. Μεταφορικά, όταν κάποιος ισχυρός άνθρωπος ή θεσμός χάσει τη δύναμή του, τότε όλοι προσπαθούν να επωφεληθούν, να κερδίσουν κάτι από την πτώση του. Η πτώση είναι δεδομένη και αναπόφευκτη.

Η αξία ενός ανθρώπου και ο χαρακτήρας του θα φανούν, αν και όταν δοθεί σ’ αυτόν η ευκαιρία να αποκτήσει δύναμη και εξουσία. Οι ιδιότητες αυτές  εξάπτουν τα πάθη και βγάζουν στην επιφάνεια κάθε ελάττωμα και δεν είναι λίγα τα ελαττώματα σου Πρόεδρε.

Για μια δεκαετία βρισκόταν δίπλα σου ένας πολιτικός, ο οποίος σε στήριζε, στήριζε το πρόγραμμά σου, έβαλε πλάτη στα λάθη σου, και τι δεν έκαμε για να έχουμε σήμερα μια οικονομία που να μπορεί να σε στηρίξει. Και τι δεν άκουσε για τις περιβόητες διαπλοκές και διαφθορά.

Αντί να τιμήσεις αυτόν τον άνθρωπο, υιοθέτησες πολιτικό του δικού σου ήθους και χαρακτήρα για να τον ξοφλήσετε πολιτικά. Και το χειρότερο αυτός ο άνθρωπος ακολούθησε πιστά τις καταστατικές διαδικασίες πράγμα το οποίο για σένα και το ψυχοπαίδι σου δεν ήταν αρκετό.

Δεν είναι ο Αβέρωφ που δημιούργησε πρόβλημα στη παράταξη αλλά κάποιοι άλλοι. Η πρώτη αντικαταστατική ενέργεια προήλθε από μέρους σου και από μέρους του Γιαννάκη Μάτση, για φάγωμα του Λεόντιου Ιεροδιακόνου. Δεν έχω καμιά διάθεση να παρασιωπήσω την αλήθεια από φόβο ή συμφέρον.

«Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δ’ αλήθεια».

Ανδρέας Παπαχαραλάμπους είναι δικηγόρος και από τα γνωστά μέλη του ΔΗΣΥ./ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post