Μιχ. Ροδάς «Πως η Γερμανία Κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας».

Μιχ. Ροδάς «Πως η Γερμανία Κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας».

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1916 μόλις έξι χρόνια πριν την Μικρασιατική Καταστροφή.

Πριν μερικά χρόνια ο εκλεκτός φίλος από την Πόλη, Νίκος Μαγγίνας, μου έστειλε σε ηλεκτρονική μορφή την πρώτη έκδοση (1916 )   του πολύ σημαντικού βιβλίου του Μιχαήλ Ροδά «Πως η Γερμανία Κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας». Προχθές , σε βιβλιοπωλείο της Λευκωσίας , βρήκα πρόσφατη επανέκδοση του βιβλίου του Ροδά.  Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 στην Αθήνα από το βιβλιοπωλείο «Λαβύρινθος».

 

Η σημασία του βιβλίου φαίνεται και από το γεγονός ότι , πριν από μερικά χρόνια το εξέδωσε   ο εκδοτικός οίκος BELGE της Κωνσταντινούπολης,   στην τουρκική γλώσσα ( μετάφραση Ευδοκία Βεριοπούλου).   

Στην τουρκική έκδοση έχουν προστεθεί δύο Παραρτήματα,  που αφορούν τις πολλές αναφορές των Ελληνικών Προξενικών Αρχών της εποχής από τις πόλεις Αϊβαλή, Βρυούλων, Σμύρνης, Αττάλειας, Ικονίου, Σαμψούντας, Κωνσταντινουπόλεως  κτλ. για τους διωγμούς   κατά των Ελληνικών Κοινοτήτων καθώς επίσης και πέντε δημοσιεύσεις ξένου τύπου για το  θέμα της εμπλοκής των Γερμανών κρατικών αρχών στον αφανισμό των Ελληνικών Κοινοτήτων ως καθοδηγητών του Κομιτάτου Ένωσης και Προόδου. 

 

Όπως αναφέραμε το  βιβλίο του Μιχαήλ Ροδά «Πως η Γερμανία Κατέστρεψε τον Ελληνισμό της Τουρκίας», κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1916. Δηλαδή κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μόλις έξι χρόνια πριν την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο συγγραφέας ως Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας Σμύρνης, γνώστης των γεγονότων από πρώτο χέρι, παρουσιάζει αναλυτικά τον σκοτεινό ρόλο της Γερμανίας στην ενίσχυση τόσο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και αργότερα των Νεοτούρκων με σκοπό τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου από τα τότε εδάφη της τουρκικής επικράτειας.

Ο Λίμαν φον Σάντερς μαζί με τον Μουσταφά Κεμάλ.

Η καταγραφή των γεγονότων ξεκινάει από το 1867, όταν οι Γερμανοί ιδρύουν γερμανικά σχολεία και τράπεζες στην Τουρκία, συνεχίζεται με τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση του τουρκικού στρατού από Γερμανούς στρατιωτικούς κατά την διάρκεια των Ελληνοτουρκικών Πόλεμων του 1897 και του 1912 για να φτάσει ως τους διωγμούς του ελληνικού πληθυσμού στην Μικρά Ασία και την Θράκη από τους Τούρκους -με την συνδρομή των Γερμανών- κατά το διάστημα 1914-1916

Ο συγγραφέας Μιχαήλ Ροδάς, (1884 – 1948), Αιγιώτης την καταγωγή, τυπογράφος στα πρώτα του χρόνια, δημοσιογράφος και αρθρογράφος, τραυματίας του Α΄Βαλκανικού Πολέμου, μετά από πολλές περιπλανήσεις στον Ελλαδικό χώρο, καταλήγει στην Σμύρνη, ως Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας Σμύρνης.

Έτσι, είχε  το προνόμιο να παρακολουθεί από κοντά όλη την εξέλιξη των διπλωματικών και στρατιωτικών αρχών εκείνων των χρόνων.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!

Μιχαήλ Ροδά «Πως η Γερμανία… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Στην πρώτη φωτογραφία ο  σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Μωάμεθ Ε’ με τον υπ. Πολέμου Ενβέρ Πασά και τον Κάιζερ Γουλιέλμο

 

 

Share this post