Μιχ. Ιγνατίου -Ν. Μελέτης:«Η συμφωνία που “γκρίζαρε” το Αιγαίο – Από τα Ίμια στη Μαδρίτη»
Το νέο τους βιβλίο, με τίτλο «Η συμφωνία που “γκρίζαρε” το Αιγαίο – Από τα Ίμια στη Μαδρίτη», που κυκλοφορεί από την εκδόσεις «Πεδίο», θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτης, την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 20.30, στο Public Συντάγματος, στην Αθήνα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2020, αλλά, λόγω της πανδημίας COVD-19, καθυστέρησε η δημόσια παρουσίαση του.
Οι δύο πολύπειροι δημοσιογράφοι φέρνουν στο φως όλα τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών που από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων άρχισαν να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να υπάρξει Συμφωνία η οποία θα περιόριζε το ενδεχόμενο νέας κρίσης και πιθανόν θα οδηγούσε σε μια πολεμική σύγκρουση καταστροφική για τα αμερικανικά και νατοϊκά συμφέροντα στην περιοχή. Σύμφωνα με τους συγγραφείς: “Οι Αμερικανοί δεν στράφηκαν στην Τουρκία η οποία, με τη θεωρία περί «γκρίζων ζωνών» και το casus belli που είχε εκτοξεύσει δύο χρόνια νωρίτερα, αμφισβητούσε πλήρως το status quo αλλά και το διεθνές δίκαιο. Αντιθέτως, εργάσθηκαν και πέτυχαν να επιβάλουν –με την προσωπική παρέμβαση της τότε υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ– τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Με τη Συμφωνία της Μαδρίτης η Ελλάδα αποδέχθηκε και αναγνώρισε τα «νόμιμα και ζωτικά δικαιώματα» της Τουρκίας στο Αιγαίο, και αυτό μόλις λίγους μήνες μετά το επεισόδιο των Ιμίων, και συγχρόνως δεσμεύτηκε για την αποφυγή «μονομερών ενεργειών», κάτι που παρέπεμπε ευθέως στην απαίτηση της Τουρκίας, υπό την απειλή μάλιστα του casus belli, για μη άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη…Για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου δεν ηταν αρκετό το επεισόδιο των Ιμίων. Χρειαζόταν και η Συμφωνία της Μαδρίτης”.
Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία έφθανε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. “Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όμως το ραντεβού είχε κανονιστεί ημέρες πριν, με παρέμβαση των Αμερικανών, και είχε κρατηθεί μυστικό. Στις 8 Ιουλίου, υπογραφόταν, παρουσίο των δύο ηγετών, η Διακήρυξη της Μαδρίτης, ένα κείμενο που είχαν «προ-μαγειρέψει» οι Αμερικανοί, και είχαν δουλέψει γι’ αυτόν τον σκοπό από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων. Μέσα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών ξεδιπλώνεται όλος ο σχεδιασμός, καθώς και οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα παζάρια που οδήγησαν στη Μαδρίτη και όσα ακολούθησαν κατά την επίμονη προσπάθεια των Αμερικανών να διασώσουν αυτή τη Συμφωνία. Μια Συμφωνία που σφράγισε από τότε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αναγνώριση των «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και με τη δέσμευση για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», η οποία τηρήθηκε ως αποφυγή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μια Συμφωνία που προετοίμασε το έδαφος για την ακύρωση της μεταφοράς των S-300 στην Κύπρο. Το επεισόδιο των Ιμίων δεν αρκούσε για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Χρειάστηκε και η Συμφωνία της Μαδρίτης…” (Σημείωμα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα
-Σημείωμα των συγγραφέων
1. Η σκοτεινή διαδρομή που «γκρίζαρε» το Αιγαίο – Από τα Ίμια στη Μαδρίτη
2. Νέο σοκ στην Αθήνα για την αμφισβήτηση της… Γαύδου
3. Το κρίσιμο «άνοιγμα» στην Άγκυρα – Ο Πάγκαλος ανακαλύπτει την ευρωπαϊκή Τουρκία
4. Το «προ-μαγείρεμα» της συμφωνίας
5. Η αγωνία στην Ευρώπη και ο ενθουσιασμός του Χέλμουτ Κολ για το ευρωπαϊκό εισιτήριο της Τουρκίας
6. Το «πνεύμα» του Γιλμάζ και της «ειρηνευτικής» πρότασης επιστρέφει
7. Η ώρα της Ε.Ε.: «Πάγος» στις ευρωτουρκικές σχέσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου
8. Ο «γόρδιος δεσμός» των ρωσικών S-300
-Ο απολογισμός της Μαδρίτης από τον Κώστα Σημίτη σε… 131 λέξεις
-Επίλογος
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Γεννήθηκε στην Κύπρο και έζησε στο χωριό Αναφωτία της επαρχίας Λάρνακας. Από τα μέσα της δεκατίας του 1970 εγκαταστάθηκε στην Νέα Υόρκη. Είναι ο ανταποκριτής αθηναϊκών Μέσων Γενικής Ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Συνεργάζεται με την εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” της Λευκωσίας.
Επίσης, είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας hellasjournal.com. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων: Το Σεμινάριο της Ρώμης, Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ με τον Κώστα Βενιζέλο, Σχέδιο Ανάν – Το Μυστικό Παζάρι με τους Κώστα Βενιζέλο και Νίκο Μελέτη, Ίμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών με τον Αθανάσιο Έλλις, CIA: Ο απόρρητος φάκελος του Ανδρέα με τον καθηγητή Μάριο Ευρυβιάδη. Επίσης, βοήθησε, κυρίως στο θέμα της έρευνας, στη συγγραφή των βιβλίων του Κώστα Παπαϊωάννου με τίτλο Ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα; και Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ. Το 2015, έγραψε το βιβλίο για την οικονομική τραγωδία της Ελλάδας με τίτλο Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή. Είναι μέλος ερευνητικής ομάδας η οποία ασχολείται συστηματικά με τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA. Ήταν μέλος της ομάδας ερευνητών που αποκάλυψε χιλιάδες σελίδες εγγράφων από το απόρρητο αρχείο του Χένρι Κίσιντζερ. Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο και καθηγήτρια Δημοσιογραφίας Dody Tsiantar. Έχουν έναν γιο, τον Ανδρέα.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
Γεννήθηκε το 1962 στο Αργοστόλι της Κεφαλονίας( Ελλάδα) . Σπούδασε στο Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Από το 1990 άρχισε να καλύπτει το διπλωματικό ρεπορτάζ, πραγματοποιώντας δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό.
Με εξειδίκευση στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στα βαλκανικά θέματα, κάλυψε δημοσιογραφικά όλα τα μεγάλα γεγονότα της εξωτερικής πολιτικής – τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους πολέμους της Βοσνίας και του Κοσόβου, τις κρίσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη γένεση, αλλά και την πορεία επίλυσης του ονοματολογικού προβλήματος με τα Σκόπια, τα Ίμια και όλη την πολυκύμαντη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με κορυφαίες τη διαπραγμάτευση και το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν, αλλά και τις συνομιλίες του Κραν Μοντανά. Ρεπορτάζ και αναλύσεις του δημοσιεύονταν στο ΕΘΝΟΣ και προβάλλονται στην ΕΡΤ, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Σχέδιο Ανάν – Το Μυστικό Παζάρι με τους Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Βενιζέλο. Άρθρα του δημοσιεύονται στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος” και στις ιστοσελίδες liberal.gr, hellasjournal.com, κ.ά