Μια πρόταση για την Ειρήνη στην Ουκρανία και τον Πλανήτη

Μια πρόταση για την Ειρήνη στην Ουκρανία και τον Πλανήτη

Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου, Πρέσβεως ε.τ*

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος - H.I.C.D

Απορεί κανείς µε τον τρόπο που σκέφτονται οι ηγεσίες του πλανήτη µας. Έχει ξεσπάσει ένας άδικος πόλεµος κι αντί να φροντίζουν να σταµατήσει ο αφανισµός των συνανθρώπων µας µε συζητήσεις για µια διπλωµατική λύση, προχωρούν προς αντίθετες κατευθύνσεις καταβάλλοντας µάλιστα ιδιαίτερες προσπάθειες για να διατηρηθεί η ένταση µε ύβρεις που αλληλοεκτοξεύουν και µε αύξηση πολεµικών προετοιµασιών για µια ενδεχόµενη τελική αναµέτρηση. Επίσης, ο συνωστισµός στις Βρυξέλλες µε νατοϊκούς και ευρωπαιοενωσίτες δίνει ένα λάθος µήνυµα στην ανθρωπότητα. Τι θα µπορούσε να γίνει;

Πρώτα απ’όλα θα πρέπει να σταµατήσουν οι εκατέρωθεν κατηγορίες για να καταλαγιάσει η ατµόσφαιρα έντασης.

Δεύτερον, να συνεχιστούν οι διµερείς συνεννοήσεις των ηγετών της Δύσης µε τον Ρώσο πρόεδρο.

Τρίτον, να προταθεί στον Ρώσο πρόεδρο η έναρξη επισήµων συνοµιλιών µεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που να καλύπτουν τα εξής θέµατα: 1. Συνεργασία και αδιαίρετη ασφάλεια. Ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. 2. Για τη διευθέτηση των διαφορών µεταξύ των δύο µερών θα διεξάγονται διµερείς ή πολυµερείς διαβουλεύσεις µε την επαναλειτουργία του Συµβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. 3. Επιβεβαίωση των δύο µερών ότι δεν θεωρεί αντίπαλο το ένα το άλλο. 4. Απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων. 5. Περιορισµός στη χρήση επίγειων πυραύλων µέσου και βραχέος βεληνεκούς. 6. Επιστροφή στις διαβεβαιώσεις του 1990 περί µη περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. 7. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευµάτων από την Ουκρανία. Η έκταση του εδάφους της αποχώρησης θα αποτελέσει αντικείµενο των διαπραγµατεύσεων. 8. Συνέχιση των διαπραγµατεύσεων µεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας χρησιµοποιώντας στοιχεία από τις συµφωνίες του Μινσκ. 9. Άρση των εκατέρωθεν κυρώσεων σε περίπτωση επίτευξης συµφωνίας. Προϋπόθεση για την έναρξη συνοµιλιών µεταξύ των δύο πλευρών είναι η προηγούµενη κατάπαυση του πυρός σ’ όλη την Ουκρανία και η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ προς επίβλεψη.

Τα αποτελέσµατα των διαπραγµατεύσεων θα ενσωµατωθούν σε συµφωνία µεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Οι παρατηρητές που θα εποπτεύουν την εφαρµογή της συµφωνίας θα προέρχονται από χώρες του ΟΑΣΕ που δεν θα είναι µέλη του ΝΑΤΟ.

 Η πρόταση αυτή προς την ειρήνη είναι µια πρόταση προδήλως καλύτερη από οιαδήποτε άλλη πρόταση που προβλέπει το αντίθετο. Ας γίνει η προσπάθεια µήπως έτσι σωθεί η ανθρωπότητα.

* Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος διετέλεσε πρέσβυς της Ελλάδος. / Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα: “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ¨ Κωνσταντινούπολης

Share this post