Μέτρα από την Ε.Ε. ζήτησε ο Αναστασιάδης.

Μέτρα από την Ε.Ε. ζήτησε ο Αναστασιάδης.

Κρίσιμη θα είναι η αποψινή νύχτα αναφορικά με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Στις Βρυξέλλες Αθήνα και Λευκωσία πιέζουν την ΕΕ να λάβει μέτρα, που θα στείλουν «ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αποτροπής ενάντια στην προκλητικότητα και τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε «την ανάγκη να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Διότι, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, « παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία, παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία και θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα, ώστε, στην περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων, να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές. Όποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα έχει συνέπειες».

Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σε έμπρακτη στήριξη της Λευκωσίας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, την ώρα που η Άγκυρα στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

                                             Αναστασιάδης- Τουσκ
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι «28» θα τονίζουν τα εξής: «Όσον αφορά τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019, και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσκληση προς την Κομισιόν και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος, το κείμενο μπορεί να βελτιωθεί ή να επεκταθεί, όταν τεθεί υπόψη των Ευρωπαίων ηγετών. Προς αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου συνεχίζονται οι πιέσεις τόσο από κυπριακής όσο και από ελληνικής πλευράς, ενώ ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ανέφερε ότι αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την ετοιμότητα να ανταποκριθεί κατάλληλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Τουσκ και για τα τεκταινόμενα γύρω από τις ανακοινώσεις της «ΤΔΒΚ» για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ο κ. Αναστασιάδης είχε χωριστές συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Share this post