Μετέστη στην Άνω Ιερουσαλήμ ο Αρχιμ. Κυπριανός (Αψερός)

Μετέστη στην Άνω Ιερουσαλήμ ο Αρχιμ. Κυπριανός (Αψερός)

Υπηρέτησε την Εκκλησία με υποδειγματική  αυταπάρνηση . Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή, 19 Μαΐου, στον Ναό της Παναγίας του Αγρού. 

Μέσα στην αναστάσιμη περίοδο, κατά την οποία ψάλλεται το “Χριστός Ανέστη!”, εκοιμήθη σήμερα ο Αρχιμανδρίτης π. Κυπριανός( Αψερός), εφημέριος της ενορίας της Παναγίας του Αγρού. Έφυγε ευλογημένος για να συναντήσει και να συλλειτουργεί με τον μακαριστό γέρτοντα του Δοσίθεο(Κανέλλο), δεύτερο κτήτορα και προηγούμενο της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Τατάρνας   της Ευρυτανίας. Ο μακαριστός π. Κυπριανός κοιμήθηκε σχεδόν πέντε μήνες, μετά την κοίμηση του γέροντα του. (Στην φωτογραφία επάνω : Οι μακαριστοί Κυπριανός (α) και Δοσίθεος (δ) στην Μονἠ Τατάρνας το 2010./ Αρχείο Ι. Μ. Τατάρνας) 

Από την Θριαμβεύουσα Εκκλησία  ο μακαριστός π. Κυπριανός θα προσεύχεται για τα πνευματικά του παιδιά και για όλη την κοινότητα του Αγρού, στην οποία ήταν λίαν αγαπητός. Η είδηση της κοίμησης του έπεσε στον Αγρό ως “κεραυνός εν αιθρία”. 

Ο μακαριστός με συγχωριανούς του στον Αγρό. Στα αριστερά του ο εφημέριος της ενορίας του Προδρόμου π. Σταύρος. ( Την φωτογραφία μας παραχώρησε ο κ. Σόλων Παπαχριστοδούλου)

Ήταν 75 χονών, αλλά πάντα ακάματος και χαμογελαστός. Για τελευταία φορά τέλεσε την Θεία Λειτουργία την περασμένη Κυριακή , 14 Μαΐου. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή, 19 Μαΐου, στον Ναό της Παναγίας του Αγρού. 

Ο μακαριστός  σπούδασε πρώτα μαθηματικός και μετά  έκανε σπουδές στην θεολογία.  Υπηρέτησε ως μαθηματικός στην Μέση Εκπαίδευση και αγαπήθηκε από τους μαθητές του. Επίσης , ήταν δεμένος με την γη και ασχολείτο με γεωργικές εργασίες.  Συνέβαλε στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αγρού και μερίμνησε για τον εξοραϊσμό των εκκλησιών της περιοχής. Επίσης, δημιούργησε γηροκομείο στον Αγρό και ανέπτυξε  σημαντικό φιλανθρωπικό έργο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δύο συγχωριανοί, Σόλων Παπαχριστοδούλου  και ο μακαριστός αρχιμ . Κυπριανός Αψερός 

Ο  π. Κυπριανός ήταν φιλακόλουθος και πρότυπο  ιερομονάχου, παρόλο ότι  έζησε μέσα στον κόσμο και όχι σε μονή. Υπήρξε ευσεβής και όχι ευσεβιστής. Κοντά του προσέρχονταν για εξομολόγηση  πολλοί άνθρωποι, που πήγαιναν στον Αγρό από άλλες περιοχές της Κύπρου.Υπηρέτησε την Εκκλησία με υποδειγματική αυταπάρνηση.

ΦΩΤΟ: Ανδρέας Χριστοφόρου

Δίδασκε  με το παράδειγμα και με τα παρηγορητικά του λόγια. Ιδιαίτερα  ξεχώριζε για την αρετή της διάκρισης, γι’αυτό και στήριξε ανθρώπους   κάθε ηλικίας, που αντιμετώπιζαν ποικίλα προβλήματα. 

Ο Ανδρέας Χριστοφόρου από την Λεμεσό μας είπε ότι γνώρισε τον μακαριστό, πριν πολλά χρόνια στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στον Σαϊτά. Από τότε, πρόσθεσε, τον εκτίμησα και τον επισκεπτόμουν στον Αγρό. “Ήταν ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας”, σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι   “ Θεός θα τον έχει κοντά του στον Παράδεισο”.

*Δείτε στο βίντεο τον μακαριστό κατά φετεινή  λιτάνευση των ιερών εικόνων στον Αγρό, η οποία κατά το έθιμο γίνεται την τρίτη μέρα του Πάσχα.

Agros, Cyprus | Facebook

 

 

 

 

Share this post