Μετά την επισημοποίηση των Εκθέσεων του γ.γ. του ΟΗΕ θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Ιδού τα κείμενα

Μετά την επισημοποίηση των Εκθέσεων του γ.γ. του ΟΗΕ θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση. Ιδού τα κείμενα

O Γ.Γ. του ΟΗΕ τονίζει για πρώτη φορά ότι “οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα σύμφυτα  δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία”.
Ανεπίσημα έγγραφα των εκθέσεων του Γ.Γ. του ΟΗΕ  δόθηκαν αργά χθες βράδυ (ώρα Κύπρου) στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σε γραπτή δήλωση , αναφέρει “Η κυβέρνηση έλαβε γνώση των προσχεδίων των Εκθέσεων του ΓΓ των ΗΕ. Τα προσχέδια θα αξιολογηθούν και, εάν κριθεί αναγκαίο, θα γίνουν σχετικές παραστάσεις”. Στην ίδια δήλωση προστίθεται: 
“Η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί πιο συγκεκριμένα , μετά την επισημοποίηση των Εκθέσεων του γ.γ. του ΟΗΕ.

Αυτό που ως πρώτο σχόλιο αξίζει να επισημανθεί είναι ότι αποφεύχθηκαν αναφορές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανεδαφικές προσδοκίες, είτε στην Τουρκία είτε στην τουρκοκυπριακή ηγεσία σε σχέση με την επιδιωκόμενη μορφή λύσης του Κυπριακού .

Η ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο είναι «μοναδική» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και τονίζει για πρώτη φορά ότι “οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα σύμφυτα  δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία”.

Στο ανεπίσημο σχέδιο  της έκθεσης των καλών υπηρεσιών του στην Κύπρο, το οποίο δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Αντόνιο Γκουτέρες ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταστήσει σαφές σε πολλά ψηφίσματα εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια ότι υπάρχει “μόνο ένα κυρίαρχο κράτος στην Κύπρο”.

Παράλληλα, αναφέρεται σε “πραγματικότητες του νησιού” και στο ότι “τα μέρη έχουν δηλώσει τη σημασία της εξεύρεσης ενός πρακτικού πλαισίου, εντός του οποίου η πραγματική πολιτική ισότητα θα εκδηλώνεται ως κοινή αποτελεσματική συμμετοχή στην πολιτική και οικονομική ζωή της Κύπρου”.

Προτρέπει τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν εκ νέου ουσιαστικές συνομιλίες. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογραμμίζει, επίσης, ότι η πάροδος του χρόνου από την ιστορική ευκαιρία στο Κραν Μοντάνα περιπλέκει τις προσπάθειες εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην Κύπρο.

Το μέλλον της διαδικασίας, προσθέτει, παραμένει στα χέρια των μερών, ειδικά των δύο Κυπρίων ηγετών και, όπως φαίνεται από τις γραπτές ενημερώσεις των δύο πλευρών, αναφέρει ο κύριος Γκουτέρες, “οι θέσεις τους παραμένουν σε μεγάλη απόσταση”.

Στην έκθεση δεν γίνεται μνεία για την πιθανή επανάληψη της άτυπης συνόδου, την οποία ο ίδιος είχε ανακοινώσει κατά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης της Γενεύης, ούτε προαναγγέλλεται το επόμενο βήμα του διεθνούς οργανισμού.

Εξάλλου, στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τονίζοντας παράλληλα ότι η θέση του Διεθνούς Οργανισμού παραμένει αμετάβλητη. Ο κύριος Γκουτέρες αναφέρεται ειδικά στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας της ενάτης Οκτωβρίου του 2020 και τα σχετικά ψηφίσματα για το Βαρώσι, ιδίως το 5-50 και το 7-89 και τονίζοντας τη σημασία της πλήρους τήρησής τους.

Προσχέδιο Έκθεσης Γ.Γ. ΟΗΕ για Καλές Υπηρεσίες by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Προσχέδιο για Ειρηνευτική Δύναμη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


United Nations operation in Cyprus

Share this post