Μετά την απόφαση του Ε. Δ. Λάρνκας αντιμέτωπος με στέρηση της ιεροσύνης ο πρώην Κιτίου
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ένοχο, μετά από ακροαματική διαδικασία, τον πρώην μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο στην υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος ανήλικου κοριτσιού ορφανού από πατέρα , που διαπράχθηκε πριν από 42 χρόνια και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1981, στο γραφείο του, στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.
O Ποινικός Κώδικας προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνια. Ωστόσο, κατά την επιβολή της ποινής το Δικαστήριο αναμένεται να προσμετρήσει την ηλικία του πρώην μητροπολίτη, ο οποίος είναι 85 χρονών και την κατάσταση της υγείας του. Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει στις 26 Μαΐου για την αγόρευση του συνηγόρου για μετριασμό της ποινής και στην συνέχεια θα αποφασίσει για την ποινή.
Το ζητούμενο είναι κατά πόσο ο κ. Χρυσόστομος θα ασκήσει έφεση και κατά πόσο η Ιερά Σύνοδος θα εξετάσει την υπόθεση πριν ή μετά.
Για τις ποινές, που μπορεί να επιβάλει η Σύνοδος, υπάρχουν τα σχετικά άρθρα (14-15 και 81-82) του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.
Η Σύνοδος με πλειοψηφία 3/4, μπορεί , λόγω και της απόφασης του Δικαστηρίου , να προχωρήσει στην καθαίρεση του πρώην Κιτίου ή στην στέρηση της ιεροσύνης. Ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα. Αν ο πρώην Κιτίου έχει μοναχική κουρά, διότι προέρχεται από την Μονή Μαχαιρά, η Σύνοδος θα τον επαναφέρει στην τάξη των μοναχών, διαφορετικά σε αυτή των λαϊκών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εκκλησίας Κύπρου δεν αναφέρεται μοναχική κουρά , αλλά ότι το 1951 έγινε δόκιμος μοναχός. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1955 και Πρεσβύτερος στις 7 Ιουνίου 1970, λαμβάνοντας και το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Στις 26 Οκτωβρίου 1973 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κιτίου. Παραιτήθηκε οικειοθελώς από τον Θρόνο του στις 19 Ιουνίου 2019 παραιτήθηκε.
Ο πρώην Κιτίου, εφόσον καταδικαστεί από την Ιερά Σύνοδο , έχει το δικαίωμα της εκκλήτου προσφυγής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ωστόσο, μια τέτοια προσφυγή , σύμφωνα με γνώστη του Εκκλησιαστικού Δικαίου, δεν αναμένεται να έχει προοπτικές, λόγω του υποβάθρου της απόφασης της πολιτικής Δικαιοσύνης.
Σε αντίθεση με την πρώτη υπόθεση, στην οποία είχε αθωωθεί ο πρώην Μητροπολίτης , σήμερα η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Εύη Ευθυμίου, έκανε πλήρως αποδεκτή τη μαρτυρία της ίδιας της παραπονούμενης. Σύμφωνα με την απόφαση , η παραπονούμενη, η μητέρα της, η αδελφή της και ο γιατρός Θεμιστοκλέους, που την είχε εξετάσει τότε μετά το έγκλημα εναντίον της, ήταν αξιόπιστοι μάρτυρες. Ειδικά για την παραπονούμενη, σημείωσε ότι “η μαρτυρία της εντυπωσίασε θετικά, με τη λεπτομέρεια και την παραστατικότητά της και έδειξε ότι η καταγγελία προήλθε από βιωματική εμπειρία και δεν είχε αλλότρια κίνητρα”.
Η πρόεδρος του Δικαστηρίου απέρριψε τη βασική θέση της υπεράσπισης ότι η παραπονούμενη ήταν αναξιόπιστη, λόγω του μεγάλου χρόνου που πέρασε από τη διάπραξη του αδικήματος μέχρι την καταγγελία. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου επεσήμανε ότι με βάση τις συνθήκες της εποχής εκείνης, μια 16χρονη φτωχή κόρη μιας ράφταινας “ήταν δυνατό να σταθεί απέναντι σ’ ένα ιεράρχη και στην πανίσχυρη Εκκλησία”.
Έκανε επίσης αναφορά στη σύλληψη του πρώην Μητροπολίτη στα κατεχόμενα και στην υποδοχή ήρωα, της οποίας έτυχε με την απελευθέρωσή του, για να τεκμηριώσει τη θέση ότι η καταγγελία εναντίον του τότε, μ’ εκείνες τις συνθήκες, ήταν ουσιαστικά αδύνατη.
Το Δικαστήριο έκρινε την μαρτυρία του κ. Χρυσοστόμου ως “απογοητευτική”. Η πρόεδρος είπε ότι ήταν ” υπεροπτικός, ειρωνικός και προσπάθησε να δημιουργήσει προπετάσματα καπνού”. Η μαρτυρία του κατηγορούμενου “στερείται πειστικότητας” αποφάνθηκε η πρόεδρος Εύη Ευθυμίου , η έκρινε ότι ο πρώην Μητροπολίτης Κιτίου κρίνεται ένοχος.
Α. Βικέτος