Μετά από 49 χρόνια ο Πόλυς Πολυβίου θυμάται την διάσκεψη της Γενεύης (10-14/8/1974 ) για το Κυπριακό

Μετά από 49 χρόνια ο Πόλυς Πολυβίου θυμάται την διάσκεψη της Γενεύης (10-14/8/1974 ) για το Κυπριακό

Τις εμπειρίες του για την δεύτερη φάση της διάσκεψης της Γενεύης,  που έγινε από τις 10 μέχρι τις 14 Αυγούστου του 1974, καταθέτει ο νομικός Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος συνόδευε ως μέλος της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας τον Γλαύκο Κληρίδη. Η Διάσκεψη της Γενεύης  σηματοδότησε  μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Σε αυτή πήραν μέρος  οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις -η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία-, καθώς και οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Της ελληνοκυπριακής πλευράς ηγήθηκε ο  Γλαύκος Κληρίδης και της τουρκοκυπριακής ο Ραούφ Ντενκτάς . 

Ο Πόλυς Πολυβίου υπήρξε σύμβουλος επί όλων σχεδόν των Κυβερνήσεων στο Κυπριακό μετά την εισβολή. Έχει συγγράψει αρκετά βιβλία για το Κυπριακό και έχει αναγορευθεί  επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.  

Επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη ο Πόλυς Πολυβίου διορίστηκε στη διαπραγματευτική ομάδα του  μαζί με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Συμμετείχε επίσης στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και έλαβε μέρος στις συνομιλίες κυρίως κατά την Περίοδο Διαπραγματεύσεων μεταξύ Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακκιντζί (2015-2017).  Στην πορεία διαφώνησε και αποχώρησε . Είχε επιδώσει έγγραφο , στο οποίο εξέφραζε   ανησυχία για τις δρομολογούμενες εξελίξεις.  Υποστήριξε  ότι η μεθοδολογία της ελληνοκυπριακής πλευράς  ενδεχόμενα να οδηγήσει είτε σε πλήρες αδιέξοδο, είτε σε καταστροφική «διευθέτηση» για την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό και  πρότεινε  μια νέα πιο εξελικτική προσέγγιση στο Κυπριακό.

Το 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Επίκεντρο το βιβλίο του “Το Κυπριακό πρόβλημα: Παρελθόν , Παρόν και Μέλλον”. Το βιβλίο στηρίζεται στα προηγούμενα έργα  του  Cyprus. The Tragedy and the Challenge (1975), Cyprus in Search of a Constitution (1976), Cyprus. Conflict andNegotiation 1960-1980 (1980), Μακάριος. Τα Τρία Λάθη (2009), Κυπριανού και Κυπριακό (2010), Η Διπλωματία της Εισβολής (2010), Το Κυπριακό Πρόβλημα. Προβληματισμοί και Παραλογισμοί (2010), Το Κυπριακό Πρόβλημα. Μια άλλη Προσέγγιση (2018).  

Βασική θέση του Πολυβίου είναι ότι το υφιστάμενο διαπραγματευτικό μοντέλο, που υιοθετείται εδώ και δεκαετίες, έχει αποτύχει και ότι υπάρχει ανάγκη εναλλακτικής διαπραγματευτικής προσέγγισης μέσα από την χάραξη ενός οδικού χάρτη που να συνεπάγεται αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης και υποχωρήσεις επί του εδάφους, με τη συνολική πολιτειακή λύση να ακολουθεί στο τέλος της διαδικασίας. Ο Πολυβίου υποστηρίζει ότι η στρατηγική της συνολικής και άμεσα εφαρμοζόμενης λύσης ενέχει σοβαρούς κινδύνους και δεν έχει περιθώρια επιτυχίας και τάσσεται υπέρ της σταδιακής λύσης ως μοναδικής βιώσιμης εναλλακτικής και νοουμένου ότι ο κεντρικός στόχος κάθε προσπάθειας παραμένει η επίλυση του κυπριακού εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την οικοδόμηση κοινού μέλλοντος με τους Τουρκοκύπριους όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. 

 

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:  sivitanidis.com

 

Share this post