Μετά από 42 χρόνια ξανά στην Λάρισα έργα του λαϊκού ζωγράφου του μεσοπολέμου Μιχαήλ Παντόλφη
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Φωτεινή μέρα για τη Λάρισα ο επαναπατρισμός των τοιχογραφιών του .
«Σήμερα είναι μια φωτεινή, μια καλοκαιρινή μέρα, εν μέσω χειμώνα, για την πόλη της Λάρισας. Ο επαναπατρισμός μετά από 42 χρόνια των τοιχογραφιών του λαϊκού ζωγράφου του μεσοπολέμου Μιχαήλ Παντόλφη είναι ένα ιστορικό γεγονός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνέβαλα στην προσπάθεια του δήμου, προκειμένου να έχει αίσιο τέλος το μακρύ αυτό ταξίδι της επανόδου στη Λάρισα των τοιχογραφιών του “Θεοφίλου της Λάρισας”, όπως προσφυώς τον αποκάλεσε ο “ληξίαρχος” της πόλης Νίκος Παπαθεοδώρου», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δηλώσεις του, με αφορμή την έλευση στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας των τοιχογραφιών Παντόλφη.
Η υποδοχή και η σεμνή παρουσίαση των έργων από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Σταυρούλα Σδρόλια, λόγω των μέτρων για την πανδημία, έγινε σε στενό κύκλο, στον οποίο εκτός του κ. Χαρακόπουλου συμμετείχαν ο δήμαρχος Λαρισαίων , . Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πάνος Σάπκας, η διευθύντρια του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου , Φανή Καλοκαιρινού και ο ιστοριοδίφης, Νίκος Παπαθεοδώρου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε θέσει με ερώτησή του στις 16.12.20 στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη το αίτημα της επιστροφής των τοιχογραφιών από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας στον Βόλο -όπου το 1991 μεταφέρθηκαν προς συντήρηση- στη Λάρισα, με δεδομένο ότι η πόλη διαθέτει ήδη από το 2014 ένα εξαιρετικών προδιαγραφών Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο, όπου μπορούν να εκτεθούν στο κοινό.
Στις 30.12.20 ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού, με αποκλειστικό θέμα την μεταφορά των τοιχογραφιών Παντόλφη στην πόλη όπου ο λαϊκός ζωγράφος δημιούργησε στην περίοδο του μεσοπολέμου. Η κ. Μενδωνη δεσμεύτηκε για τον «επαναπατρισμό του Παντόλφη», ο οποίος έλαβε χώρα πριν παρέλθει μήνας!
Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακοπουλος (πρώτος από δεξιά) ευχαρίστησε «την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα άμεσα αντανακλαστικά της, έδειξε κατανόηση από την πρώτη στιγμή που της έθεσα το θέμα, κινήθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε και πάλι στην πόλη της Λάρισας τις τοιχογραφίες -μετά από το μακρύ αυτό ταξίδι των 42 χρόνων, από το 1978 που αποτοιχίστηκαν από τα παλιά ψαράδικα- και νομίζω ότι προσθέτουν στο πολιτιστικό απόθεμα, στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση και των υπολοίπων έργων, έτσι ώστε να μπορέσουν να εκτεθούν στο Λαογραφικό-Ιστορικό Μουσείο της πόλης, να γίνουν κτήμα της πόλης, και να έχει την ευκαιρία ο Λαρισαίος -και όχι μόνο- να μπορέσει να τα χαρεί».