Μετά από 4,5 μήνες ο Ερντογάν αντικατέστησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Νάτζι Αμπάλ

Μετά από 4,5 μήνες ο Ερντογάν αντικατέστησε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Νάτζι Αμπάλ

Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διεθνή σύμβαση η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

 

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Νάτζι Αμπάλ καθαιρέθηκε δυνάμει προεδρικού διατάγματος του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Αμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, βρισκόταν στο αξίωμα παρά από τον Νοέμβριο. Είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής του ομάδας.

Η αποπομπή  ανακοινώθηκε , μια μέρα μετά την  αύξηση κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Τουρκίας, στο 19%. Η Κεντρική Τράπεζα εξήγησε ότι η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Ο πρόεδρος Ερντογάν εναντιώνεται ανοικτά στα υψηλά επιτόκια, καθώς θεωρεί, αψηφώντας τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι επιδεινώνουν τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι, από την άλλη, εκτιμούν ότι η ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του Τούρκου προέδρου ευθύνεται για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θέλει να μειώσει τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού σε λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και σε 5% έως τις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023.

Η τουρκική λίρα ανέκτησε περί το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Αμπάλ τον Νοέμβριο, έπειτα από αρκετές εβδομάδες ελεύθερης πτώσης του νομίσματος .  Οι προηγούμενοι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πριν από την Αμπάλ εξάντλησαν τα περισσότερα από τα αποθεματικά της Τουρκίας προσπαθώντας να στηρίξουν το νόμισμα, ενώ τα επιτόκια παρέμειναν πολύ χαμηλότερα από εκείνα του πληθωρισμού.

Νέος διοικητής  διορίστηκε ο πρώην βουλευτής του AKP Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στην Halkbank.

O νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτζίογλου με άρθρα του σε τουρκικές εφημερίδες είχε επικρίνει την αύξηση των επιτοκίων και τόνιζε πως δεν είναι απαραίτητη ενέργεια, καθώς στις αγορές υπάρχει αυξημένη ρευστότητα και προειδοποιούσε για περισσότερη αύξηση των επιτοκίων.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

 

Η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Η Τουρκία αποσύρθηκε από τη διεθνή σύμβαση, η οποία υποχρεώνει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να καταβάλλουν προσπάθειες για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, δυνάμει προεδρικού διατάγματος , πυροδοτώντας αμέσως επικρίσεις από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) .

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (2011) προέβλεπε ότι οι κυβερνήσεις θα καταρτίζουν νομοθεσία για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και παρόμοιων εγκλημάτων, όπως ο βιασμός εντός γάμου ή ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Συντηρητικοί πολιτικοί ερίζουν πως το κείμενο αυτή βλάπτει την οικογένεια, ενθαρρύνει τα διαζύγια, αλλά και ότι οι αναφορές του στην ισότητα χρησιμοποιούνται από την κοινότητα ΛΟΑΔ για να επιτύχει ευρύτερη κοινωνική αποδοχή.

 

Στην Τουρκία η πιθανή αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση συζητείτο, αφότου έθεσε θέμα στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη χρονιά.

Έκτοτε, γυναίκες έβγαιναν συχνά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καθώς και άλλων πόλεων, απαιτώντας η κυβέρνηση να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επέκρινε έντονα την απόφαση. Η Γκιεκτσέ Γκιοκτσάν, αντιπρόεδρος του CHP αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε μέσω Twitter ότι η εγκατάλειψη της Σύμβασης σημαίνει ότι «αφήνονται οι γυναίκες να δολοφονούνται».

Το Σύνταγμα και η νομοθεσία της Τουρκίας «εγγυώνται» την προστασία «των δικαιωμάτων των γυναικών», αντέτεινε η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτσούκ, υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή.

Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες παραμένουν οξύ πρόβλημα στην Τουρκία. Πέρυσι δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 300 γυναίκες, κατά την οργάνωση We Will Stop Femicide.

Share this post