«Μεσαιωνική ισλαμική πολιτική σκέψη και σύγχρονη ηγεσία»

«Μεσαιωνική ισλαμική πολιτική σκέψη και σύγχρονη ηγεσία»

Οι  εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν οδηγήσει σε έναν ριζικό επανασυσχετισμό δυνάμεων εντός των ισλαμικών κοινωνιών, καθώς και σε χώρες όπου υπερτερεί το μουσουλμανικό στοιχείο. Ενώ δίνεται συχνά βαρύτητα στις γεωπολιτικές παραμέτρους και επιπτώσεις των παραπάνω γεγονότων, είναι πρόσφορο αυτά να ιδωθούν και υπό το πρίσμα της επίδρασης ενδογενών παραγόντων. Οι περιοχές του ισλαμικού κόσμου, οι οποίες, τόσο στο παρελθόν όσο και στις μέρες μας, έχουν αποτελέσει θέατρο κρίσιμων πολιτικών αντιπαραθέσεων, κοινωνικών ζυμώσεων και στρατιωτικών αναμετρήσεων, υπήρξαν εστίες σημαντικού προβληματισμού αναφορικά με τις ποικίλες εκφάνσεις της, αποτελεσματικής ή μη, διακυβέρνησης.

Αυτό είναι το αντικείμενο του βιβλίου, με τίτλο, «Μεσαιωνική ισλαμική πολιτική σκέψη και σύγχρονη ηγεσία», του κ. Βασίλειου Σύρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας και Ιστορίας της Πολιτικής Σκέψης στα Πανεπιστήμια του Ελσίνκι και της Γιβάσκιλα.

Στόχος του  βιβλίου είναι να αναλύσει κείμενα της ισλαμικής πολιτικής παράδοσης και ιστοριογραφίας, τα οποία πραγματεύονται συγκεκριμένες μορφές “ήπιας” και “ισχυρής” ισχύος και “επιτυχημένης” και “αποτυχημένης” ηγεσίας στο μεσαιωνικό Ισλάμ.

*Διαβάστε συνέντευξη σχετικά με το θέμα του  Αναπληρωτή Καθηγητή Βασίλειου Σύρου

Ο διακεκριμένος καθηγητής Βασίλειος Σύρος στη "Φωνή της Ελλάδας" -  ertnews.gr

ΦΩΤΟ: ertnews.gr

Ισλαμικός κόσμος: Οι κρίσιμες πολιτικές αντιπαραθέσεις,, οι κοινωνικές ζυμώσεις και οι στρατιωτικές αν… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: MARIUSZ_PRUSACZYK VIA GETTY IMAGES

Share this post