Μέρκελ: Κατανοούμε την Άγκυρα για την προσφυγική κρίση.

Μέρκελ: Κατανοούμε την Άγκυρα για την προσφυγική κρίση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε είπε πως κατανοεί ότι η Άγκυρα περίμενε περισσότερη υποστήριξη από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Επίσης , σημείωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι για την ίδια «είναι απαράδεκτο ότι ο ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του δεν εκφράζουν αυτή τη δυσαρέσκεια σε έναν διάλογο μαζί μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μάλλον πίσω από τους πρόσφυγες. Για μένα, αυτός δεν είναι ο τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά».
Παράλληλα, ζήτησε την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Περισσότεροι από 10.000 μετανάστες, κυρίως από τη Συρία, από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει στα χερσαία σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, από τότε που η Άγκυρα δήλωσε ότι θα σταματήσει να τους κρατάει στην περιοχή της.
Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερ, σύμφωνα με τον οποίο η Γερμανία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία «φέρει ένα τεράστιο βάρος», έχοντας υποδεχτεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε, επίσης, ότι η κατάσταση στην περιοχή Ίντλιμπ, στη βόρεια Συρία, θα πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ.
Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, τον χριστιανοδημοκράτη Νόρμπερτ Ρέτγκεν, η Γερμάνια αλλά και η Ε.Ε. «δεν θα πρέπει να αντιδράσουν σκληρά».
Ο πρόεδρος Ερντογάν απέτυχε -σύμφωνα με τον κ. Ρέντκεν- στην προσπάθειά του να συνεργαστεί με τη Ρωσία και με το άνοιγμα των συνόρων «ζητά τώρα την βοήθεια των Ευρωπαίων».
Προκειμένου να επιτευχθεί μια αποκλιμάκωση της έντασης σε αυτή την περιοχή η Μέρκελ έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν και του έχει προτείνει μια συνάντηση, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από τους δύο, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την DW.

Στο μεταξύ το  ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει από Γαλλία, Γερμανία , Αυστρία και Βουλγαρία

Μακρόν: Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία που είναι αντιμέτωπες με αυξημένη εισροή μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και την πρόθεσή του «να παρασχεθεί (στις δύο χώρες) άμεση βοήθεια ώστε να προστατευθούν τα σύνορα» στο πλαίσιο «ευρωπαϊκών προσπαθειών». Μπρουνό Λε Μερ: Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά
«Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδας και τη Βουλγαρία. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες να τους παρασχεθεί άμεση βοήθεια και να προστατευθούν τα σύνορα», ανέφερε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter αργά χθες Κυριακή το βράδυ.
«Πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Γερμανία: «Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη των εταίρων της»
«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών – και σίγουρα της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτή η αλληλεγγύη είναι και πολιτική και πρακτική», δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο έχει «πλήρη συνείδηση» του σε πόσο δύσκολη και απαιτητική κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Τόνισε δε ότι η σημερινή κατάσταση «δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό και γνωστοποίησε ότι η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ είχε το Σαββατοκύριακο και νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Βιώνουμε αυτή την στιγμή σίγουρα μια κατάσταση η οποία δεν είναι στο πνεύμα της Συμφωνίας. Αλλά δεν έχουμε ακούσει και καταγγελία της Συμφωνίας . Θεωρούμε ότι η Συμφωνία εφαρμόζεται. Και όπου υπάρχει τώρα δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, διότι η τουρκική πλευρά νιώθει ένα αυξημένο βάρος, πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το θέμα. «Βιώνουμε πρόσφυγες και μετανάστες, στους οποίους λέγεται από τουρκικής πλευράς ότι ο δρόμος προς την Ε.Ε. είναι ανοιχτός πλέον. Και βεβαίως δεν είναι», επισήμανε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «αυτό οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μία άκρως δύσκολη κατάσταση και φέρνει βεβαίως και την Ελλάδα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις».

 

Όλα αυτά είναι πλήρως γνωστά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, διευκρίνισε, για να τονίσει ότι το Βερολίνο «εξακολουθεί να είναι πεπεισμένο για την αξία της συμφωνίας και περιμένει ότι θα τηρηθεί – η κατάσταση όπως παρουσιάζεται τώρα στα σύνορα είναι μια κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε και αυτό θα είναι δυνατό μέσω συνομιλιών. Για αυτό θα είναι καλό αν η ευρωπαϊκή ηγεσία επιδιώξει σύντομα αυτές τις συνομιλίες», ανέφερε ο κ. Ζάιμπερτ.
Περιγράφοντας περαιτέρω την κατάσταση, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στους σκοπούς της Συμφωνίας. «Εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε και από άλλους να την τηρήσουν», δήλωσε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θεωρεί ότι η ΕΕ δεν τηρεί την δική της πλευρά της Συμφωνίας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει περί χρήσης όπλων και δακρυγόνων από την ελληνική πλευρά στα σύνορα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ίδια γνώση για κάτι τέτοιο και, επομένως, δεν σχολιάζει σχετικά. «Εμείς καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα, με αυτά τα οποία προκλήθηκαν στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορά της από την τουρκική πλευρά, βρέθηκε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και η Καγκελάριος το εξέφρασε αυτό στον κ. Μητσοτάκη στην τηλεφωνική τους επικοινωνία. Και τώρα πρέπει να βρεθούν δρόμοι – και μπορούν να είναι μόνο οι δρόμοι των συνομιλιών ώστε να σταθεροποιηθεί και πάλι η κατάσταση και μόνο αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους. Διότι η κατάσταση όπως φαίνεται τώρα, τόσο κλιμακωμένη, είναι σε βάρος των ανθρώπων», κατέληξε.

Πρόεδρος Αυστρίας: Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες
Ενόψει του ανοίγματος των τουρκικών συνόρων στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρόσφυγες, δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους η Ελλάδα και η Βουλγαρία, τόνισε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κατά την σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου στην Βιέννη με τον πρόεδρο της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς.
Όπως επισήμανε ο Αυστριακός πρόεδρος, στον ίδιο “δεν είναι προφανές” το τί θέλει να πετύχει με την “απειλή” της η τουρκική κυβέρνηση.
Σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επαναλάβει την πρόθεση της Αυστρίας να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς, τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες.
Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, κατά την συνάντηση του με τον Ούγγρο ομόλογό του Σάντερ Πίντερ στο Νίκελσντορφ, στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα, τόνισε ότι η Αυστρία επιθυμεί να στηρίξει “με προσωπικό, με υλικό και με χρήματα” την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες τις οποίες αφορούν οι νέες εξελίξεις στο προσφυγικό.

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
“Η Ελλάδα παρέχει μία σημαντική συμβολή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εκ τούτου η επίσκεψη μου είναι και ένα μήνυμα υποστήριξης”, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στην Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο οποίος φθάνει αύριο στην Αθήνα για επίσκεψη εργασίας.
Όπως σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δέντια και τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως κατά τη διάρκεια της “προσφυγικής κρίσης” το 2015-2016.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, “δεν είναι δυνατόν, με την προσποίηση λανθασμένων γεγονότων, να στέλνονται από την Τουρκία μετανάστες σε βάρκες και λεωφορεία στην κατεύθυνση των ελληνικών εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Share this post