Μέρκελ: «Η διπλωματία έχει τον κύριο λόγο»
“Η Κύπρος εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις των Ευρωπαίων να πει «ναι» στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας”, δήλωσε στο Reuters Κύπριος διπλωμάτης.
Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. «να αναπτύξει μία πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία», είπε η Αγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Από την πλευρά του, την «πλήρη αλληλεγγύη» της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο στο ζήτημα των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ. «Χρειαζόμαστε περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη προβλεψιμότητα» στην περιοχή, τόνισε, μιλώντας για την ανάγκη η Ε.Ε. να υπερασπιστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματα» των μελών της. «Διαφορετικές επιλογές είναι στο τραπέζι», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η ευκαιρία για την Ένωση να ξεκαθαρίσει τι περιμένει από τη μελλοντική της σχέση με την Τουρκία.
Ωστόσο, η Σύνοδος άρχισε χωρίς λύση στο ζήτημα της διασύνδεσης των κυρώσεων στη Λευκορωσία και των νέων κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας. Στόχος των εντατικών διαβουλεύσεων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να πετύχει ομοφωνία για τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο, αλλά η Λευκωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προς το παρόν επιμένει να μη δίνει τη συναίνεσή της αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα κατά της Άγκυρας.
Σύμφωνα με νεότερο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το οποίο διέρρευσε στο ΚΥΠΕ, και που δεν περιλαμβάνει το υπό διαπραγμάτευση απόσπασμα για την Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει την απαράδεκτη βία εκ μέρους των αρχών της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και τον εκφοβισμό, τις αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει».
Το Συμβούλιο, αναφέρεται, «υποστηρίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέγει τον πρόεδρό του μέσω νέων ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση» και «καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να τερματίσουν τη βία και την καταστολή, να απελευθερώσουν όλους τους συλληφθέντες και τους πολιτικούς κρατουμένους, να σεβαστούν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών και να ξεκινήσουν έναν εθνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς». Το σχετικό απόσπασμα καταλήγει ότι «πρέπει να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα… χωρίς καθυστέρηση».
Σύμφωνα με γερμανικές διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα και η Κύπρος «πρέπει να δουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία να βελτιώνονται σε σταθερή βάση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα…κάποια πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν πολλά ακόμα».
Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή. Είναι όμως ξεκάθαρο, όπως πρόσθεσε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της.
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter: «Χαίρομαι που συνάντησα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε καλή συζήτηση για το σχέδιο ανάκαμψης, τη μετανάστευση, την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ιδίως για την ανάγκη για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην Σύνοδο δήλωσε ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και κάλεσε την Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια τί είδους σχέση θέλει πραγματικά με την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για την αντιπαράθεση με την Ελλάδα επί των θαλασσίων ζωνών και τις διώξεις σε βάρος δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτζ, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. «Πρέπει επιτέλους να δούμε μια ξεκάθαρη αντίδραση στις κινήσεις της Τουρκίας», είπε ο Κουρτς.
«Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να θέσει κόκκινες γραμμές στον πρόεδρο Ερντογάν που σημαίνει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας», ανέφερε.
Αντιστέκεται η Κύπρος
Η Κύπρος εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις των Ευρωπαίων να πει «ναι» στις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, αφού περιμένει πρώτα περισσότερη αυστηρότητα απέναντι στην Τουρκία.
«Για να αποδεσμεύσουμε τον φάκελο της Λευκορωσίας, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και επί των προτάσεών μας», τόνισε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της Λευκωσίας.
«Φαντάζομαι πως θα υπάρξει μακρά συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν το αποκλείω να βγει τελικά κάτι, αλλά προς το παρόν δεν θα πόνταρα σε μία ευτυχή έκβαση» σχολίασε στο πρακτορείο ο Κύπριος διπλωμάτης.
Όπως σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο οι 27 καλούνται να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες: δεν πρέπει να υπονομεύσουν τις συνομιλίες για την επανάληψη των οποίων δεσμεύθηκαν η Αθήνα και η Άγκυρα, αλλά προτίθενται να αποστείλουν αυστηρό μήνυμα προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να εκφράσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.