Μελέτη του Βασίλη Κ. Φούσκα : Οι ευθύνες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ για την κυπριακή τραγωδία

Μελέτη του Βασίλη Κ. Φούσκα : Οι ευθύνες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ για την κυπριακή τραγωδία

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Επίκεντρο” των Αθηνών η μελέτη του κα­θη­γη­τή Δι­ε­θνών Σχέ­σε­ων στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Ανα­το­λι­κού Λον­δί­νου, Βασίλη Κ. Φούσκα , με τίτλο : ” Το Μελάνωμα της Κύπρου.- Οι ευθύνες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ευάγγελου Αβέρωφ για την κυπριακή τραγωδία”
   Ο συγγραφέας σημειώνει ότι η  ερευνητική περίοδος για την μελέτη του ήταν εξαντλητική και κοπιώδης, “αλλά και απόλυτα ικανοποιητική για τα ευρήματα τα οποία είναι συγκλονιστικά”. (Η  φωτογραφία επάνω δόθηκε μαζί με άλλες από τον Τουρκικό Στρατό το 2013)
Την μελέτη προλογίζουν οι Κώστας Βενιζέλος και Μάριος Ευρυβιάδης, οι οποίοι γράφουν: ” Ένα βι­βλίο-κα­τα­πέλ­της για τη δι­α­χεί­ρι­ση του Κυ­πρι­α­κού από την ελ­λα­δι­κή πλευ­ρά. Είναι οι με­γά­λες σκι­ές, που κου­βα­λά η ελ­λη­νι­κή ιστο­ρία για την Κύ­προ και το Κυ­πρι­α­κό. Είναι τα όσα κρύ­βο­νται βα­θιά μέ­σα στις σκο­τει­νές «σή­ραγ­γες» της ιστο­ρί­ας.
Το βι­βλίο είναι ένα ιστο­ρι­κό εγ­χει­ρί­διο για το Κυ­πρι­α­κό. Η ση­μα­σία και η σπου­δαι­ό­τη­τά του έγκει­ται στο γε­γο­νός ότι βλέ­πει την ιστο­ρία πέ­ραν από την πε­πα­τη­μέ­νη.

Από μια οπτι­κή γω­νία που η κα­θε­στη­κυ­ία τά­ξη δεν μπο­ρεί και δεν θέ­λει να την δει. Το βι­βλίο ανα­δει­κνύει πτυ­χές που πα­ρα­μέ­νουν κα­λά κρυμ­μέ­νες από το βα­θύ κρά­τος των Αθη­νών. Ο Βα­σί­λης Φού­σκας με το βι­βλίο του στέ­κε­ται απέ­να­ντι σε μια δι­α­χρο­νι­κή αφή­γη­ση, βο­λι­κή και με πολ­λά ερω­τή­μα­τα να αιω­ρού­νται. Μια αφή­γη­ση που μό­νο το κα­τε­στη­μέ­νο και τα με­γά­λα συμ­φέ­ρο­ντα εξυ­πη­ρε­τεί. Ο ρό­λος του Κα­ρα­μαν­λή και του Αβέ­ρωφ είναι γνω­στός, αλ­λά σκο­πί­μως δεν ανα­φέ­ρε­ται, δεν ανα­δει­κνύ­ε­ται.

Η κα­τα­στρο­φή της Κύ­πρου, ο βί­αι­ος δι­α­με­λι­σμός της, είναι απο­τέ­λε­σμα των σχε­δι­α­σμών του ΝΑ­ΤΟ, των ΗΠΑ, της Βρε­τα­νί­ας και της Τουρ­κί­ας. Σε αυτούς σχε­δι­α­σμούς συ­ναί­νε­σε και το πο­λι­τι­κό κα­τε­στη­μέ­νο της Αθή­νας. Το έγκλη­μα ανέ­λα­βε να δι­α­πρά­ξει η ξε­νο­κί­νη­τη χού­ντα και οι εκ­πρό­σω­ποί της στην Κύ­προ, η ΕΟ­ΚΑ-Β. Μια κά­στα προ­δο­τών, που δεν δι­κά­στη­κε, δεν τι­μω­ρή­θη­κε πο­τέ!

Κώστας Βενιζέλος
Δημοσιογράφος, συγγραφέας βιβλίων για το Κυπριακό και την
πρόσφατη ιστορία της Κύπρου. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στα
θέματα επικοινωνίας.
Μάριος Ευρυβιάδης
Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στη
Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και σήμερα είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις,

Περιεχόμενα

Πρόλογος των Κώστα Βενιζέλου
& Μάριου Ευρυβιάδη 13
Ευχαριστίες 17
Βιβλιογραφική και μεθοδολογική σημείωση 21
Συντομογραφίες 29
Εισαγωγή 31
Η τουρκική στρατηγική στην Κύπρο και
το Σύνταγμα του 1959-60 43
Η αποτυχία των σχεδίων Μπωλ–Άτσεσον
και η δικτατορία 55
Το πραξικόπημα του Ιωαννίδη 79
Η διπλωματία της πρώτης αποβίβασης
των Τούρκων στο Πέντε Μίλι 93
Γενεύη Ι (25-30 Ιουλίου) και Γενεύη ΙΙ
(8-13 Αυγούστου) 107
Η ατολμία των Καραμανλή–Αβέρωφ 117
«Κάθε τρεις μήνες παραχωρείτε και κάτι» 133
Ο Μακάριος και η «πολιτική στρατηγική
των ορίων» 149
Συμπεράσματα 155
Ευρετήριο 163.

 


Ο Βα­σί­λης Κων/νου Φού­σκας είναι κα­θη­γη­τής Δι­ε­θνών Σχέ­σε­ων στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Ανα­το­λι­κού Λον­δί­νου και δι­ευ­θυ­ντής του ερευ­νη­τι­κού κέ­ντρου για τη με­λέ­τη των Κρα­τών, Αγο­ρών και Λα­ών (States, Markets People – STAMP). Το 1998 ίδρυ­σε και από τό­τε δι­ευ­θύ­νει την ακα­δη­μα­ϊ­κή επι­θε­ώ­ρη­ση, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, η οποία κυ­κλο­φο­ρεί οκτώ φο­ρές ετη­σί­ως απ’ τον εκ­δο­τι­κό οίκο Routledge -Taylor Francis. Με το Επί­κε­ντρο ο συγ­γρα­φέ­ας έχει δη­μο­σι­εύ­σει τα Τουρ­κι­κός ιμπε­ρι­α­λι­σμός και απο­τρο­πή (2022), και σε με­τά­φρα­ση (με τον Κώ­στα Δη­μου­λά), Ελ­λά­δα, πα­γκο­σμι­ο­ποί­η­ση και Ευρω­πα­ϊ­κή Ένω­ση. Η πο­λι­τι­κή οικο­νο­μία του χρέ­ους και της κοι­νω­νι­κής κα­τάρ­ρευ­σης (2015) και (με τον Μπου­λέντ Γκο­κάυ), Η απο­σύν­θε­ση του Ευρω­ατ­λα­ντι­σμού και ο νέ­ος αυταρ­χι­σμός (2020). Το συγ­γρα­φι­κό του έρ­γο έχει με­τα­φρα­στεί (από τα αγ­γλι­κά) σε πά­νω από δέ­κα γλώσ­σες, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της κι­νε­ζι­κής, ιτα­λι­κής, ια­πω­νι­κής, τουρ­κι­κής και σερ­βι­κής. Είναι μέ­λος του δι­κτύου «Πα­νελ­λή­νιοι Δι­ά­λο­γοι».
Πηγή: epikentro.gr
************************************
Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο ένα άρθρο του Βασίλη Κ. Φούσκα για το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά :  Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974. Ο Ιωαννίδης και η παγίδα της Κύπρου – Τα πετρέλαια στο Αιγαίο – Ο ρόλος των Αμερικανών” (Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2021)

Share this post