Μείξη της αρχοντιάς με την απλότητα στην υποδοχή της Τιμίας Ζώνης στην Λάρνακα.

Μείξη της αρχοντιάς με την απλότητα στην υποδοχή της Τιμίας Ζώνης στην Λάρνακα.

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιερό κειμήλιο της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, βρίσκεται από χθες  (28.2.2024) το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίας Θέκλας του Συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Β’, στην Λάρνακα. Η κατά Κίτιον  Εκκλησία και  η Λάρνακα, η πόλη του Ζήνωνα και του φίλου του Χριστού,  Αγίου Λαζάρου του τετραημέρου, υποδέχτηκαν με σεμνότητα την Τιμία Ζώνη. 

Ανακοίνωση της Μητρόπολης Κιτίου αναφέρει:

“Η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου υποδέχτηκε  στον Ιερό Ναό Αγίας Θέκλας Συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Β’ την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου. Την Τίμια Ζώνη μετέφερε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, και την υποδέχθηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου, κ. Νεκτάριος, στην παρουσία του κλήρου και των αρχών της πόλεως. Ακολούθησε  Δοξολογία με την ευκαιρία της υποδοχής της Αγίας Ζώνης”.

Στον Ναό της Αγίας Θέκλας του προσφυγικού συνοικισμού Αγίων Αναργύρων Β’ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα πολλοί πιστοί, οι οποίοι ανέμεναν το ιερό Θεομητορικό κειμήλιο. Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος στον λόγο του, μεταξύ άλλων τόνισε: “Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και γι’ αυτό αποφασίσαμε να γίνει η υποδοχή της Αγίας Ζώνης σε ένα ναό ενός συνοικισμού, ο οποίος για πέντε δεκαετίες φιλοξενεί ανθρώπους ξεριζωμένους από τις πατρογονικές τους εστίες, με βαθιά χαραγμένες μέσα τους τις πληγές της κατοχής και της προσφυγιάς”.  

Στην υποδοχή ήταν αισθητή η παρουσία  πολλών  παιδιών και νέων -αγοριών και κοριτσιών με τα λάβαρα των σχολείων τους.

Οι δρόμοι λίγο πιο κάτω από το γήπεδο της Ανόρθωσης  και μέχρι τον Ναό  είχαν στρωθεί με μιρσίνια , ενώ κυρίες κρατούσαν καλαθάκια με άνθη και τις παραδοσιακές αργυρές  καπνιστομερέχες . Επίσης, υπήρχαν τοπικές φιλαρμονικές και μέλη προσφυγικών συλλόγων  με παραδοσιακές ενδυμασίες.

Όταν έφτασε η Τιμία Ζώνη στο καθορισμένο σημείο ο Ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος έφερε επιτραχήλιο, εγκόλπιο Σταυρό και το μοναστικό κουκούλιον, την παρέδωσε στον Μητροπολίτη Κιτίου.

Ο κ. Νεκτάριος  ο οποίος ήταν ενδεδυμένος με άπασα την αρχιερατική στολή,  αφαίρεσε την μίτρα από την κεφαλή του , έκανε το σημείο του Σταυρού  και προσκύνησε την Τιμία Ζώνη.

Στην συνέχεια την παρέλαβε στα χἐρια του και με εκκλησιαστική πομπή πορεύθηκαν κλήρος και λαός , προπορευομένων των φιλαρμονικών  , του Σταυρού , των Εξαπτερύγων και των ιεροψαλτών,  στον Ναό.

Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα . Απέξω συγκεντρωμένος κόσμος. Στην είσοδο της δυτικής πύλης ο Μητροπολίτης Νεκτάριος ύψωσε τρεις φορές την Τιμία Ζώνη. Όλοι έψαλαν  το “Τη Υπερμάχω” και τον “Εθνικό Ύμνο”. 

Ακολούθως έγινε η είσοδος στον Ναό και η Τιμία Ζώνη τοποθετήθηκε σε κουβούκλιο στολισμένο με άνθη. Ψάληκε πανηγυρική Δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου και συμπροσευχομένων του Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως Ιακώβου και του Καθηγουμένου Εφραίμ, ενώ άρχισε η προσκύνηση του ιερού θησαυρίσματος.

Μοναχοί ίσταντο ένθεν και ένθεν του κουβουκλίου και προσέφεραν  στους προσκυνητές εικόνα επί χάρτου της Αγίας Ζώνης και μικρή  κορδέλλα, η οποία έχει  ευλογηθεί στην αργυρή θήκη,  στην οποία φυλάσσεται το μοναδικό σωζόμενο κειμήλιο  από την επίγεια ζωή της Παναγίας.

Στο τέλος της Δοξολογίας μίλησαν ο Μητροπολίτης Κιτίου  Νεκτάριος, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ο  εφημέριος του Ναού π Ανδρέας Στεφάνου και ο Καθηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος τόνισε ότι η πολυήμερη προσκύνηση της Αγίας Ζώνης δείχνει την αγάπη των Κυπρίων  στην Παναγία.

*Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου

Πολύτιμο κειμήλιο της Ορθοδοξίας η Τιμία Ζώνη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Ο Μητροπολίτης Κιτίου προσέφερε στον Καθηγούμενο Εφραίμ φορητή εικόνα του Αγίου μάρτυρος Κωνσταντίνου του εν Ορμήδεια [649-965]), έργο βυζαντινής τέχνης του Λαρνακέα Αγιογράφου , Αδάμου Αδάμου. Στο κάτω μέρος της εικόνας υπάρχει μικρό λείψανο του Αγίου.

Ο Καθηγούμενος Εφραίμ ανταπέδωσε δωρίζοντας στον Μητροπολίτη αντίγραφο Ευαγγελίου της εποχής του αυτοκράτορος Ιωάννη Κατακουζηνού και ένα λειτουργικό  Ευαγγέλιο για τον Ναό. 

Την Κυριακή , 3 Μαρτίου, στον Ι.Ν. Αγίας Θέκλας θα τελεστεί Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου και συλλειτουργούντος του Καθηγουμένου Εφραίμ. Την Δευτέρα στις 10 το πρωί η Τιμία Ζώνη θα αναχωρήσει από τον Ναό. Τελευταίος σταθμός, πριν την επιστροφή της αυθημερόν στο Άγιο Όρος, θα εἰναι το προεδρικό μέγαρο στην Λευκωσία. 

Κατά την ιερά παράδοση και ιστορία της  Εκκλησίας η  Υπεραγία Θεοτόκος τρεις ημέρες, μετά την κοίμησή της, ανέστη και ανελήφθη εν σώματι στους ουρανούς. Κατά την διάρκεια της αναλήψεώς της έδωσε στον  Απόστολο Θωμά την Τιμία της Ζώνη.

Η Τιμία Ζώνη κατασκευάστηκε σύμφωνα με την παράδοση από την ίδια την Παναγία με τρίχες καμήλας.  Η Αυτοκράτειρα Ζωή, σύζυγος του Λέοντος ΣΤ’ του Σοφού, από ευγνωμοσύνη για θαυματουργική θεραπεία της, κέντησε, την Ζώνη με χρυσή κλωστή, όπως σώζεται σήμερα.  Αρχικά φυλασσόταν στα  Ιεροσόλυμα και ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη, που τον 12ον αιώνα επί Μανουήλ  Α’ Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε και επίσημος εορτασμός της την 31ην Αυγούστου. 

Τελικά , ο Αυτοκράτωρ  Ιωάννης Στ’ Καντακουζηνός (1347-1355) την δώρισε στην Μονή Βατοπεδίου.   Από τότε η Τιμία Ζώνη φυλάσσσεται στο Βατοπέδι    σε ασημένια θήκη νεώτερης κατασκευής (δώρο του Λαζάρου της Σερβίας), η οποία φέρει την παράσταση της Μονής. Στο κάτω δεξιό διάχωρο της παραστάσεως ο κατασκευαστής φιλοτέχνησε την μορφή του δωρητή, Αυτοκράτορα Καντακουζηνού, και επιγραφή η οποία αναφέρεται στη δωρεά του προς την Μονή.

Η  Τιμία Ζώνη , σύμφωνα με την Μονή Βατοπεδίου, έχει την ιδιαίτερη χάρη να θεραπεύει την στειρότητα των ατέκνων ζευγαριών και τους  καρκινοπαθείς με κορδέλλα, η οποία έχει προηγουμένως ευλογηθή επ’αυτής και ακολούθως την ζώννονται οι στείρες γυναίκες και οι ασθενείς.

 

 

 

Share this post