Μείωση των προβλημάτων ΓΕΣΥ βλέπει ο Αναστασιάδης

Μείωση των προβλημάτων ΓΕΣΥ βλέπει ο Αναστασιάδης

Με την συμπλήρωση σήμερα της πρώτης εργάσιμης βδομάδας από την εφαρμογή του Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μίλησε με κόσμο, γιατρούς, νοσηλευτές και παρακάθισε σε σύσκεψη.
«Κάθε μέρα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα, που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ», δήλωσε στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι έχει δώσει οδηγίες να υπάρχει αποφασιστικότητα στην επίλυση τους .
Ανέφερε ότι η επίσκεψη του στο ΓΝΛ αποτελεί «την απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος, αλλά και της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης να υλοποιηθεί μέχρι τέλους το Γενικό Σύστημα Υγείας».
Εξέφρασε ικανοποίηση, διότι ύστερα από 54 ολόκληρα χρόνια μελετών, νομοσχεδίων κλπ, έγινε κατορθωτό, με πολιτική βούληση και στήριξη των πολιτικών δυνάμεων να εφαρμόσουμε ή να έχουμε πλέον σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου, το ΓΕΣΥ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι άκουσε μόνο δύο παράπονα: Το ένα οφείλεται στη μη επαρκή ενημέρωση κρατικού λειτουργού. Το άλλο, λόγω άγνοιας της ενδιαφερόμενης.


«Θα υπάρξουν προβλήματα, κανένας δεν το αμφισβήτησε. Αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που τα θεωρούσαν ή ότι θα οδηγούσαν σε κατάρρευση του συστήματος ή ότι δεν θα λειτουργούσε το σύστημα», σημείωσε.
Μετά από μια βδομάδα, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «διαπιστώνεται ότι αυτοί που διαχειρίστηκαν την όλη δόμηση του συστήματος εργάστηκαν επαγγελματικά. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά αυτό που εισπράττω είναι αυτό που εισπράττει ο κάθε πολίτης».
Ενήργησαν με επιμέλεια, για αυτό και θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω».
Για τον διορισμό νέου γενικού διευθυντή του ΟΚΥΠΥ και για το ποια θα είναι τα κριτήρια διορισμού του, ο είπε ότι «δεν θέλει να αναμιγνύεται σε θέματα ενός ημικρατικού οργανισμού.
Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ, και ενδεχόμενα να διοριστεί κάποιος Αναπληρωτής, μέχρι την προκήρυξη της θέσης με βασικά κριτήρια και προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να προσληφθεί εκείνος που θα πληροί τα σχέδια υπηρεσίας, όπως θα καθοριστούν από τον ΟΚΥΠΥ.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Σύνδεσμος Ασθενών και Φίλων εκφράζει οργή για τον υπόγειο πόλεμο, που έχει δυναμώσει από κάποιους κατά του ΓΕΣΥ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σχολίασε: «δεν θεωρώ ότι πρέπει να δίνουμε σημασία σε όσους αντιτίθενται. Αυτό που έχει για μένα τη μεγίστη σημασία είναι η αποφασιστικότητα όλων των φορέων να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί είτε δεν το θέλουν είτε δεν το επιθυμούν κάποιοι. Να είμαι σαφής και ξεκάθαρος».


Τέλος, σε ερώτηση για την κατάσταση της υγείας του τέως προέδρου , Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίον επισκέφθηκε νωρίτερα, ο Ν. Αναστασιάδης είπε ότι παραμένει σταθερή, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, χωρίς να επιβαρύνεται. « Όμως, είναι μια δύσκολη περίοδος που περνά ο Δημήτρης Χριστόφιας. Εύχομαι περαστικό στον ίδιο, και ό,τι καλύτερο στην οικογένεια του», πρόσθεσε.
Τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευαν ο υπουργός Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλοι αρμόδιοι.

*ΦΩΤΟ: Στ Ιωαννίδης (ΓΤΠ)

Share this post