Μειώνεται η δύναμη του ΑΚΡ, αλλά παραμένει πρώτο

Μειώνεται η δύναμη του ΑΚΡ, αλλά παραμένει πρώτο

Αν κάτι καταδεικνύουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία είναι ότι παρά τη μείωση της εκλογικής του επιρροής το κυβερνών AKP, συνεχίζει να έχει τον πρώτο λόγο στις προτιμήσεις των πολιτών.

Το 42,6% που είχε αποσπάσει το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2018 μπορεί να φαντάζει μακρινό, ωστόσο στη μέτρηση της εταιρίας Μetropoll, το AKP διατηρεί την πρώτη θέση με 29,3%.

Ο πιστός σύμμαχος του Ερντογάν, το εθνικιστικό κόμμα, αποσπά άλλο ένα 7,3% κάτι που σημαίνει ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, παρά τα πολύ μεγάλα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και κοινωνίας, κρατάει ένα 36,6%.

Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση δεν δείχνει προς το παρόν ικανή να πρωταγωνιστήσει. Στην ίδια μέτρηση οι Κεμαλιστές του CHP μαζί με άλλους δύο μικρότερους κομματικούς σχηματισμούς μόλις που φτάνει το 30,4%.

Το δε αριστερό φιλοκουρδικό HDP, τα μέλη του οποίων έχουν υποστεί πάσης φύσεως διώξεις τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι θα δώσει μάχη για να μπει στη βουλή (συγκεντρώνει 9,7% ενώ το όριο σύμφωνα με τουρκικό εκλογικό νόμο είναι 10%).

Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2023, χρονιά κατά την οποία η Τουρκική Δημοκρατία κλείνει 100 χρόνια ζωής.

Share this post