Μεγαλύτερη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου προβλέπει η Goldman Sachs

Μεγαλύτερη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου προβλέπει η Goldman Sachs

Ένα ζοφερό μέλλον για την τουρκική οικονομία προβλέπει η  , η οποία εκτιμά ότι η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου αναθεωρήθηκε επί τα χείρω σε 7,75, 8 και 8,25 (τουρκικές λίρες ανά δολάριο) σε διάστημα 3, 6 και 12 μηνών αντίστοιχα, έναντι 7, 7,50 και 8 προηγουμένως.

«Βραχυπρόθεσμα, οι κίνδυνοι για την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου είναι αυξημένοι, δεδομένης της αύξησης των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα και ενός αφυκτικού πλαισίου στην τουρκική οικονομία με αύξηση του πληθωρισμού, περιορισμένων αποθεματικών, εξωτερικού χρηματοοικονομικού κενού και ενός μη συμβατικό μείγματος πολιτικής», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman.

Όπως αναφέρει η Goldman Sachs οι ισχυρότεροι τριγμοί για το τουρκικό νόμισμα θα επέλθουν καθώς οι επενδυτές πιθανότατα θα ανησυχήσουν για το «επόμενο οικονομικό ντόμινο ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή η λίρα έκλεισε στα 7,289 ανά δολάριο παραμένοντας πάνω από το ψυχολογικό όριο των 7 ανά δολάριο. Μόνο τον Αύγουστο το τουρκικό νόμισμα έχει καταγράψει απώλειες που ξεπερνούν το 4% (4,55%), επεκτείνοντας τις απώλειές του για το 2020 στο 22,5%.

Share this post