Μεγάλη προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ για επαναλειτουργία Ακρόπολης

Μεγάλη προβολή από τα διεθνή ΜΜΕ για επαναλειτουργία Ακρόπολης

 

Το μνημείο – φάρος της Αρχαιότητας, η Ακρόπολη των Αθηνών, άνοιξε και πάλι σήμερα το πρωί όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας

Ευρύτατη δημοσιότητα λαμβάνει παγκοσμίως η σημερινή επαναλειτουργία της Ακρόπολης των Αθηνών , καθώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την θεωρούν εμβληματική της άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί σ’ ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19.

«Μετά την απίστευτη επιτυχία της στην καταπολέμηση του κορονοϊού, η Ελλάδα ανοίγει και πάλι τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς της χώρους» μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, το οποίο έστειλε μάλιστα με την ευκαιρία αυτή στην Αθήνα τον ανταποκριτή του Τζέιμς Λόνγκμαν.

As Greece reopens iconic archaeological sites after incredible success combating coronavirus, @ABC News’ @JamesAALongman is in Athens where they’re introducing precautions as they figure out how to welcome tourists back safely. https://t.co/8bpXG7e8lm pic.twitter.com/3Hv3wvhR9h
– ABC News (@ABC) May 18, 2020

«Είχα την εξαιρετική τιμή να μου κάνει μια περιήγηση του Παρθενώνα η Λίνα Μενδώνη, η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού», γράφει αυτός ο τελευταίος στο Twitter. «Είχαμε όλο το μέρος δικό μας τη νύκτα, πριν ανοίξει και πάλι έπειτα από εβδομάδες lolckdown. Σου κόβεται η ανάσα, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα», γράφει ο βρετανός ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου προαναγγέλλοντας περισσότερα στην αποψινή του ανταπόκριση.

An extraordinary honour to be given a tour of the Parthenon by Lina Mendoni, the Greek minister of Culture

We had the whole place to ourselves the night before it reopens after weeks of lockdown

Breathtaking, especially at dusk. More tonight @ABCWorldNews pic.twitter.com/3a8nallsUn
– James Longman (@JamesAALongman) May 17, 2020

Το επίσης αμερικανικό CNN αναγγέλλει στον ιστότοπό του πως η Ακρόπολη, «ένας από τους περιφημότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας άνοιξε και πάλι σήμερα για τους επισκέπτες, αφού έμεινε κλειστός προσωρινά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού».
Το CNN αναφέρει, επικαλούμενο τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού και της υπουργού Λίνας Μενδώνη, πως στην Ελλάδα ανοίγουν σήμερα περισσότεροι από 200 αρχαιολογικοί χώροι και «θα λειτουργούν από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. με μέτρα ασφαλείας που περιλαμβάνουν απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσα στους ανθρώπους και πρόβλεψη για μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο».
«Θα υπάρχουν επίσης ειδικοί κανόνες για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, ενώ η μάσκα και η χρήση αντισηπτικού για τα χέρια συνιστώνται», προσθέτει το CNN.

Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει πως «η Ελλάδα ανοίγει και πάλι την Ακρόπολη στην Αθήνα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους» με μέτρα ασφαλείας, καθώς «αυτοκόλλητα στο πεζοδρόμιο χρησιμοποιούνται για να τηρούν οι επισκέπτες τις μεταξύ τους αποστάσεις έξω από την Ακρόπολη».
Το AP υπογραμμίζει επίσης πως η συμμόρφωση του κοινού με τα αυστηρά μέτρα του lockdown βοήθησαν ώστε να κρατηθούν χαμηλά στην Ελλάδα τόσο ο απολογισμός των νεκρών από την Covid-19 όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων.
«Το μνημείο – φάρος της Αρχαιότητας, η Ακρόπολη των Αθηνών, άνοιξε και πάλι σήμερα το πρωί όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, δύο μήνες μετά το κλείσιμό της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού», αναφέρει στη μακροσκελή σχετική ανταπόκρισή του από την Αθήνα το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Το AFP μεταδίδει επίσης τις δηλώσεις της ελληνίδας προέδρου, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «μπορούμε και πάλι να επισκεφθούμε τον χώρο με τον παραδοσιακό τρόπο», αφού επί δύο μήνες τον επισκεπτόμασταν «μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας». 

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα την Ακρόπολη, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, η Κυρία Σακελλαροπούλου, έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίζουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο και τόνισε ότι «Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «και με τη φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και την αναγνώριση στη διαιώνια αξία τους -και την αυστηρή, βέβαια, τήρηση των υγειονομικών μέτρων- θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».
Αναφερόμενη στην Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και το άνοιγμα από σήμερα για το κοινό των αρχαιολογικών χώρων, υπογράμμισε ότι πρόκειται «για μια σύμπτωση σχεδόν συμβολική: Από τη μία ο «ψηφιακός» εορτασμός της ημέρας, όπως τον αποφάσισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προσαρμοζόμενο στις εξαιρετικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι και από την άλλη η ελεύθερη περιήγηση στους ανοικτούς και επισκέψιμους τόπους, που σφράγισε η ιστορία και η τέχνη των προγόνων μας».
Παράλληλα, τόνισε ότι «Είναι μια γόνιμη συμπόρευση διότι χάρη στις νέες τεχνολογίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα και αντικείμενα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μπορούμε με τον παραδοσιακό τρόπο να επικοινωνούμε και να αλληλεπιδρούμε με τα τεκμήρια του παρελθόντος».

 


«Είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα και φυσικά για το υπουργείο Πολιτισμού η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, την οποία συνδυάσαμε με την επαναλειτουργία των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια. Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα των 63-64 ημερών που οι αρχαιολογικοί χώροι έμειναν σιωπηλοί, χωρίς τους επισκέπτες τους, εξαιτίας της καραντίνας του κορονοϊού. Όμως έτσι έπρεπε να γίνει. Και τώρα πλέον πρέπει όλοι να συνδυάσουμε την επίσκεψή μας, την “ψυχαγωγία” που προσφέρουν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, και τα μουσεία σε λίγο, με τα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, Έλληνες και ξένους, που επισκέφτηκαν την Ακρόπολη, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
Όπως επισήμανε η υπουργός, «το ΥΠΠΟ χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων, του στελεχιακού δυναμικού σε όλα τα επίπεδα, καθώς και του γενικού γραμματέα, επιθυμεί να παράσχει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε Έλληνες και ξένοι επισκέπτες να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους». Έτσι, από την είσοδο ήδη, έχουν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις που αναγράφουν «stay here/σταθείτε κάτω» για τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται, ηλεκτρονική πινακίδα που υπενθυμίζει ότι πρέπει να «Μένουμε Ασφαλείς», ενώ υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες, για τη χρήση των οποίων υπάρχει ισχυρή σύσταση. Επίσης, το προσωπικό φύλαξης είναι εφοδιασμένο με μάσκες αλλά και με προσωπίδες.
«Η απόσταση του 1,5 μ. έχει κριθεί επιβεβλημένη από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Η προτροπή μας είναι όπου υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο να χρησιμοποιείται. Έχουν, δε, δημιουργηθεί συγκεκριμένες διαδρομές ώστε όπου είναι δυνατόν να μην συμπίπτει η άνοδος με την κάθοδο», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο επισκέπτης της Ακρόπολης προτρέπεται να κάνει τη διαδρομή που ξεκινά νότια του Παρθενώνα, να προχωρά προς τη βόρεια πλευρά του μνημείου και να συνεχίζει προς το Ερέχθειο. «Οι διευθετήσεις αυτές είναι απαραίτητες για να αισθάνονται και να είναι οι εργαζόμενοι ασφαλείς, αλλά και να αισθάνονται άνετα και οι επισκέπτες. Εννοείται ότι όλα τα μέτρα μπορούν να αναπροσαρμόζονται, κυρίως επί το αυστηρότερον, εάν προκύψει ανάγκη εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας. Οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και το ΥΠΠΟΑ έχει λάβει τις πρόνοιες αυτές. Στον Βράχο της Ακρόπολης και στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους είναι αισθητή ήδη η παρουσία των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, στην Ακρόπολη βρίσκεται στρατιωτικός γιατρός και νοσοκόμος, καθώς και το ασθενοφόρο σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί την οποιαδήποτε βοήθεια», πληροφόρησε η κ. Μενδώνη. «Πριν από λίγα χρόνια το σύνθημά μας ήταν “Heritage first” – “Η πολιτιστική κληρονομιά πρώτη”. Σ’ αυτό το σύνθημα, τώρα προσθέτουμε και το “Safe first” – η “Ασφάλεια πρώτη”. Η πολιτιστική κληρονομιά, λοιπόν, προσιτή σε όλους να μας ψυχαγωγεί με την αρχαία σημασία του όρου, αλλά με την πρέπουσα ασφάλεια», τόνισε η κ. Μενδώνη.
Η ίδια, επίσης, σημείωσε ότι όπου τα πλατώματα το επιτρέπουν, θα υπάρχει προσωπικό φύλαξης που θα διευθετεί την κίνηση σε περίπτωση συνωστισμού, όπως για παράδειγμα στα Προπύλαια, όπου έχει τοποθετηθεί διαχωριστικό πέτασμα από πλεξιγκλάς για μεγαλύτερη ασφάλεια, ώστε να μη διασταυρώνονται τα πρόσωπα. Το επιπλέον προσωπικό φύλαξης που έχει ενισχύσει το δυναμικό της Ακρόπολης είναι συν 30 ανά βάρδια. «Αν χρειαστεί, το προσωπικό θα ενισχυθεί. Άλλωστε επίκεινται και οι προσλήψεις 1.650 επταμηνητών, ορισμένου χρόνου, σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών θα πάρει 250 άτομα. Επομένως, υπάρχει πρόβλεψη, εάν χρειαστεί λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, να υπάρχει περισσότερο προσωπικό για να συντονίζει. Αυτή τη βδομάδα, άλλωστε, αναλαμβάνουν και 180 φύλακες σε όλη την Ελλάδα μόνιμο προσωπικό. Είναι ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το 2018», ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post