Μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία από την πύρινη λαίλαπα

Μεγάλη καταστροφή στην Τουρκία από την πύρινη λαίλαπα

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης
«Έχουμε θέσει υπό έλεγχο 129 πυρκαγιές σε 31 νομούς», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Δασών, Μπεκίρ Πάκντεμιρλι, την ώρα που εννέα εξ’ αυτών συνεχίζουν να καίνε περιοχές σε Αττάλεια (δήμος Μανάβγκατ), Μουγλά και Σπάρτη (İsparta).
Το σκηνικό στις πληγείσες περιοχές αναμένεται να αλλάξει ριζικά μετά τις φωτιές, με αχανή δάση σε ορεινές περιοχές να έχουν μετατραπεί σε τοπίο όπου επικρατεί το γκρίζο και μαύρο χρώμα. Σχολιαστές εναλλακτικών ΜΜΕ ήδη θέτουν το θέμα της μελλοντικής οικοδόμησης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση ότι στις πληγείσες δασώδεις περιοχές θα γίνει αναδάσωση και δεν θα επιτραπεί ποτέ η οικοδόμηση.
Ο Υπουργός είπε ότι στις εργασίες κατάσβεσης των πυρκαγιών συμμετέχουν 16 αεροπλάνα, 9 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 51 ελικόπτερα, 1 μη επανδρωμένο ελικόπτερο, 850 υδροφόρα οχήματα, 150 μηχανές εργασίας και πάνω από 5.000 μέλη προσωπικού.
Την ίδια ώρα, περισσότερα από 1.100 άτομα απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Μπόντρουμ, Αχμέτ Αράς.
Από πλευράς της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη —δύο Canadair από την Ισπανία και ένα από την Κροατία— στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Τουρκία αυτήν την δύσκολη στιγμή…. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον τουρκικό λαό που έχασε αγαπημένα πρόσωπα και στις θαρραλέες ομάδες άμεσης επέμβασης που κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τις φονικές πυρκαγιές», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του από την Ισπανία και την Κροατία για να τους ευχαριστήσει «για τη φιλία και στήριξη», ενώ στο twitter υπάρχει σειρά αναρτήσεων υπουργών χωρών – μελών της ΕΕ και χωρών της ευρωπαϊκής ηπείρου, στις οποίες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Τουρκία και την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν.
Από την πλευρά του, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιρρίπτει ευθύνες στην Κυβέρνηση, με τον εκπρόσωπο του CHP να λέει:  «εκείνοι που υποσχέθηκαν πριν δύο μήνες ότι θα πάμε στο φεγγάρι δεν έχουν αεροπλάνο να σβήσουν τη φωτιά».
Τέλος, σήμερα  δεν υπήρξε αναφορά για νέα θύματα.

Share this post