Μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου»

Μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου»

Μεγάλη δημοσιότητα έδωσαν απόψε οι κυπριακοί τηλεοπτικοί σταθμοί στα κεντρικά δελτία ειδήσεων στο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” και της ιστοσελίδας μας , με τίτλο «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου». Εκτενής κάλυψη έγινε και από μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες της Ελλάδος. Παραθέτουμε όσα περιήλθαν στην αντίληψη μας :

Ρωσική εκκλησιαστική «εισβολή» στα Kατεχόμενα με προπαγάνδα υπέρ του ψευδοκράτους

 

http://www.skai.gr/news/world/article/411457/rosiki-orthodoxi-ekklisia-voreiou-kuprou-sta-katehomena-stin-keruneia/

https://scripta—manent.blogspot.com/2019/08/blog-post_76.html

https://www.zougla.gr/cyprus/article/i-rosi-idrisan-or8odoksi-eklisia-sta-katexomena

https://orthodoxia.online

https://fanarion.blogspot.com/2019/08/blog-post_19.html

https://romalewfronimati.blogspot.com/2019/08/blog-post_61.html#more

Επισημαίνουμε ότι το ρεπορτάζ στηριζόταν στην ιστοσελίδα της αυτοαποκαλούμενης ως «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», η οποία εξυπηρετεί “πνευματικά και λειτουργικά” Ρώσους Ορθοδόξους , που ζουν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Στο ρεπορτάζ δεν αναφέρεται ότι η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει κανονική εξάρτηση με το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο είναι μια από τις κατά τόπους Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Εξάλλου,  η εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία υπονόησε κάτι τέτοιο στην δήλωση της προς το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε:

“H πρεσβεία της Ρωσίας παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου της Μόσχας, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Κύπρο”  (σ.σ: Δεν αναφέρεται ποιός είναι).

Πρόσθεσε πως “σχετικά με το περιεχόμενο του σημερινού άρθρου στον “Φιλελεύθερο” θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα δεδομένα ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επειδή σύμφωνα με επίσημη βεβαίωση από το Τμήμα Εξωτερικών σχέσεων της Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Αλεξει Ιβανόφ, ο οποίος αυτοαποκαλείται κληρικός της `Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό` και επικεφαλής της ενορίας αυτής στην Κερύνεια, δεν είναι και ποτέ δεν ήταν κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν χειροτονήθηκε κανονικά, και δεν έχει καμία επαφή με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”. (σ.σ: στο ρεπορτάζ αναφερόταν ότι ο Αλεξέι Ιβανόφ χειροτονήθηκε , σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αυτοαποκαλούμενης «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», από τον “Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο (Agafangel Pashkovsky, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό”. Δεν αναφερόταν σε κανένα σημείο ότι ο κ. Αγαθάγγελος είναι κανονικός Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας). 

Η εκπρόσωπος της πρεσβείας είπε ακόμη πως  η βεβαίωση, την οποία κοινοποίησε στο ΚΥΠΕ, επιδόθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β’. 

Η πρεσβεία της Ρωσίας υπογραμμίζει ακόμα μια φορά, ανέφερε η εκπρόσωπός της, ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο αποστέλλονται για να τελούν λειτουργίες για ρωσόφωνους Ορθόδοξους κατοίκους στη Μητρόπολη Λεμεσού και στη Μητρόπολη Τριμυθούντος της Εκκλησίας Κύπρου.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας κατέληξε λέγοντας πως “η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κύπρου στο έδαφός της χώρας, που επεκτείνεται σε όλο το νησί”.

Η Βεβαίωση 

Η βεβαίωση , έχει ημερομηνία 04.02. 2019 και παραλήπτη τον κληρικό Pavel Povalyaev της ενορίας Αγίου Νικολάου Λεμεσού. Σε αυτή αναφέρεται ότι το ΤΕΕΣ βεβαιώνει ότι ο Αλεξέι Ιβανόφ, (έτος γέννησης 1973), «ο οποίος αποκαλεί εαυτόν κληρικό της ¨Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Εξωτερικού¨ και ότι είναι επικεφαλής στην ενορία της πόλης της Κερύνειας , δεν είναι , ούτε υπήρξε ποτέ κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, δεν έχει κανονική χειροτονία και δεν είναι σε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία».
Πάντως, στην βεβαίωση δεν γίνεται αναφορά στον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, ο οποίος τον χειροτόνησε στην Κερύνεια τον Αλεξέι Ιβανόφ

Share this post