Μεγάλη διαδήλωση των Τουρκοκυπρίων

Μεγάλη διαδήλωση των Τουρκοκυπρίων

Με επικεφαλής τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, πλήθος Τουρκοκυπρίων πραγματοποίησε απόψε  διαδήλωση-πορεία διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες παρεμβάσεις της Τουρκίας στα εσωτερικά δρώμενα της  κοινότητας τους.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν τ/κ πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για χιλιάδες άτομα.
Κατά την διάρκεια της πορείας ακούστηκαν συνθήματα με έμφαση στην αυτονομία και στον κοσμικό χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

 

Η κινητοποίηση συνέπεσε με την ημέρα της επετείου του θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και εν μέσω πολιτικού αναβρασμού στα κατεχόμενα. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» και ανάδειξης νέου αρχηγού της τ/κ Δεξιάς δεν έχουν αποδώσει θετικό αποτέλεσμα, κυρίως εξαιτίας των παρεμβάσεων της Άγκυρας.

 

O εκτελών χρέη προέδρου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ερσάν Σανέρ άρχισε επαφές για σχηματισμό «κυβέρνησης».

Συναντήθηκε αρχικά με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουρμάν και δήλωσε μετά ότι
οι απόψεις δύο μερών για το Κυπριακό είναι γνωστές και πρόσθεσε ότι υπέβαλαν πρόταση στο CTP για σχηματισμό «κυβέρνησης».

Ο Ερχιουρμάν μίλησε για τις διαφορές των κομμάτων αλλά ότι ο διάλογος είναι σημαντικός.

Ο Σανέρ συναντήθηκε και με το Κόμμα του Λαού, το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κόμμα της Αναγέννησης, οι ηγέτες των οποίων είπαν ότι θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που τους δόθηκαν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post